SAD produžio ograničenja za putnike iz Kanade i Meksika

Prethodnih 16 mjeseci je bio zabranjen ulazak kopnenim putem u SAD-a iz Kanade ako putovanje nije nužno, što su kritizirali poduzetnici zbog štete koju im ta odluka nanosi.

Administracija Joea Bidena 'podržava ukidanje' zakona kojim je odobrena upotreba sile protiv Iraka (Reuters)

Američka kopnena granica s Kanadom i Meksikom ostaje zatvorena za putovanja koja nisu nužna do najmanje 21. augusta, objavilo je Ministarstvo domovinske sigurnosti.

Odluka o jednomjesečnom produženju dolazi nakon što je Kanada u ponedjeljak objavila da će od 9. augusta dozvoliti ulazak u zemlju Amerikancima koji su potpuno vakcinisani protiv COVID-19.

Prethodnih 16 mjeseci je bio zabranjen ulazak kopnenim putem u SAD-a iz Kanade ako putovanje nije nužno, što su kritizirali poduzetnici zbog štete koju im ta odluka nanosi, prenosi Hina.

SAD je ipak dopuštao Kanađanima da dolete, no Kanada to isto nije dopuštala Amerikancima.

Mjesečno obnavljanje ograničenja

Bijela kuća planira novi krug sastanaka na visokom nivou na kojima će se raspravljati o ograničenjima putovanja i potencijalnom uvođenju obveze vakcinisanja protiv COVID-19, ali još ništa nije odlučeno, kažu Reutersovi izvori.

Bijela kuća je početkom juna osnovala radne skupine s Evropskom unijom, Velikom Britanijom, Kanadom i Meksikom kako bi se pronašli modeli za ukidanje restrikcija.

SAD obnavlja ograničenja za Kanađane i Meksikance svakih mjesec dana od marta 2020. godine.

Aviokompanije i drugi traže od administracije predsjednika Joea Bidena da ukinu restrikcije s kojima se suočavaju neamerički putnici iz Velike Britanije, šengenskog prostora u Evropi, Kine, Indije, Južne Afrike, Irana i Brazila.

Izvor: Agencije