Live Blog

Uvjerljiva pobjeda ʽnaprednjakaʼ na izborima u Srbiji

U Srbiji su u nedjelju održani redovni parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori, u okolnostima epidemije korona virusa, koja još traje.

Republička izborna komisija (RIK) utvrdila je u petak navečer konačan broj od 6.584.376 birača, prenosi Tanjug.

Oni su se opredjeljivali između ukupno 21 stranke, koalicije ili liste, kojima je za ulazak u parlament potrebno da pređu prag od tri posto.

Podijeli

Još jedan avion sa medicinskom pomoći i opremom za Srbiju u borbi protiv korona virusa sletio je večeras na beogradski aerodorom, a dočekala ga je premijerka Ana Brnabić.

Kako prenosi Tanjug, medicinska oprema i pooć dopremljena je iz Kine, a troškove prevoza snosi EU, dok je u organizaciji pomogao Razvojni program UNDP.

“Ako mogu da kažem da postoji jedna poruka koju šaljemo večeras , to je poruka solidarnosti i zajedništva. Ovo je prelep primer kako svet postaje jedno u teškim vremenima”, rekla je Brnabić.

Avion je dovezao medicinsku opremu, respiratore, kličnike i transportne, zaštitnu opremu, maske, kao i testove za Covid 19.

Dio opreme kuplila je Srbija, a dio su donirale Kina i kineske privatne kompanije.

Turski ministar zdravstva Fahrettin Koca je izjavio u da je u toj zemlji od posljedica zaraze korona virusom preminulo još 16 osoba, čime je broj smrtnih slučajeva povećan na 75, javlja agencija Anadolija.

“Danas je urađeno 7.286 testiranja od kojih je 1.196 bilo pozitivno. Zaraženi i osobe s kojima su bili u kontaktu su stavljeni u izolaciju. Imamo 16 umrlih pacijenata. Time je broj preminulih dostigao 75, a broj zaraženih 3.629. Još jednom vas pozivam da poštujete mjere i preporuke nadležnih”, naveo je Koca na Twitter nalogu.

U Hrvatskoj je od posljedica korona virusa preminula još jedna osoba.

“U četvrtak u poslijepodnevnim satima u Slavonskom Brodu preminula je bolesnica (1955. godište) koja je bila pozitivna na Covid-19”, objavio je Stožer civilne zaštite Hrvatske.

Riječ je o ženi koja je bila onkološki bolesnik, prenosi Hina.

 

Broj preminulih od zaraze korona virusom u Francuskoj porastao je na 1.696, nakon što je u posljednja 24 sata u toj zemlji umrlo 365 osoba, javila je agencija Anadolija.

[EPA-EFE]

Italijanska sjeverna regija Pijemont objavila je kako je u posljednja 24 sata u tom dijelu Italije preminulo 50 osoba od korona virusa i kako ta brojka nije uvrštena u ranije objavljene podatke Agencije za civilnu zaštitu.

To znači kako je u ovoj evropskoj državi od virusa preminulo 712 osoba u posljednja 24 sata što je više nego dan ranije (683).

Ukupno je u Italiji preminulo 8.215 osoba

Ukupan broj zaraženih u Italiji porastao je za 6.153 sa 74.386 na 80.539 što je najveći broj novih slučajeva od 21. marta. Ukupno je 10.361 oporavljenih u četvrtak, 999 više nego u srijedu. Na intezivnoj njezi sada je 3.612 ljudi, dok ih je jučer bilo 3.489. 

U Italiji je danas potvrđeno 6.153 novih slučajeva korona virusa, a umrlo je 662 ljudi.

Do sada je od epidemije ove zarazne bolesti u toj zemlji umrlo 8.165 ljudi.

Ukupan broj zaraženih je 80.539.