Live Blog

Prvi službeni rezultati CIK-a: Džaferović, Komšić i Dodik u Predsjedništvu BiH

Šefik Džaferović, Željko Komšić i Milorad Dodik vode u trci za članove Predsjedništva BiH, saopćeno iz CIK-a.

Podijeli

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić komentirao je dosadašnje rezultate izbora za člana Predsjedništva BiH.

Predsjednik SDS-a i kandidat za predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Vukota Govedarica kazao kako je razlika između njega i Željke Cvijanović 4.000 glasova na nešto više od 35 posto prebrojanih glasova.
 

Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a BiH i kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva, kazao je kako su opći izbori u BiH bili ispunjeni nepravilnostima.
 

O preliminarnim rezultatima općih izbora u BiH, tačnije o izborima za članove Predsjedništva BiH, razgovarali smo sa gostima analitičarima - Šaćirom Filandrom sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, Draženom Barbarićem - profesorom Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i Draganom Bursaćem - kolumnistom i novinarom.

Kako je saopćeno iz Centralne izborne komisije, prema obrađenim rezultatima sa 43,42 posto glasačkih mjesta, Šefik Džaferović je osvojio 38 posto glasova, Željko Komšić 49,47 posto, a Milorad Dodik 55,15 posto.

U utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH prema podacima CIK-a najviše glasova je osvojio kandidat SDA Šefik Džaferović i to 37,79 posto glasova. Na drugom mjestu je kandidat SDP-a Denis Bećirović sa 33,40 posto, dok je na trećem mjestu kandidat SBB-a Fahrudin Radončić sa 12,35 posto glasova.

Nezavisni kandidat Mirsad Hadžikadić je osvojio 8,55 posto glasova, Senad Šepić 6,13 posto te Amer Jerlagić 1,59 posto.

U utrci za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda najveći broj glasova osvojio je Željko Komšić i to 49,47 posto, dok je Dragan Čović osvojio 38,66 posto.

Za člana Predsjedništva BiH koji se bira u RS-u najveći broj glasova osvojio je Milorad Dodik (SNSD) 55,15 posto, dok je Mladen Ivanić osvojio 41,98 posto glasova. 

Kandidat Saveza za pobjedu za člana Predsjedništva BiH iz RS-a Mladen Ivanić rekao je večeras da i prema podacima tog saveza njegov protivkandidat Milorad Dodik vodi za oko 30.000 glasova.

"Ostalo je da se izbroji još jedan broj glasova", rekao je Ivanić i najavio da će vjerovato tražiti da se dodatno prebroje glasovi u zvorničkoj izbornoj jedinici, jer imaju sumnju u rezultate na nekim izbornim mjestima.

Kazao je da su glasovi za Dodika i njega približni u Banjoj Luci.

"Ove godine je za mene puno bolji rezulat u Banjoj Luci. Prethodne izbore sam u tom gradu izgubio za oko 6.000, a sada je mrtva trka", tvrdi Ivanić i ističe da on vodi u gradskim, a Dodik u seoskim sredinama.

"Pobijedio sam u Doboju, Bijeljini, Šamcu i još nekoliko općina. Još ćemo vidjeti, još je ovog trenutka rano za proglašavanje rezultata", kazao je Ivanić večeras u prvom obraćanju novinarima, nakon što je Dodik proglasio pobjedu.

Sačekat će, kaže, izvještaje svojih posmatrača, jer postoje određene nelogičnosti, budući da je na nekim mestima Govedarica pobijedio sa nekoliko hiljada, a on izgubio za 1.000-2.000 glasova.

Kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je kako postoje brojne nelogičnosti u rezultatima.
 

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik proglasio je pobjedu u utrci za člana Predsjedništva BiH iz RS-a.

"Od prebrojanih 85 posto glasova, za mene je glasalo 56 posto birača, a za Mladena Ivanića 44 posto", rekao je Milorad Dodik. "Razlika je 70.500 glasova i ona je nedostižna", rekao je Dodik večeras u prvom obraćanju nakon današnjih Općih izbora.

Kaže da kandidatu Savaza za pobjedu Mladenu Ivaniću „ne može pomoći ni sto američkih i britanskih ambasada".

"Ova pobjeda je čista kao suza. Ne može im pomoći ni 100 američkih amabasada. Ivanić je kažnjen za podaničku politiku", istakao je Dodik proglasivši pobjedu u utrci za člana Predsjedništva BiH.

Kaže da će njegov moto biti - RS prije svega, a da ga ne zanima koja su druga dva člana Predsjedništva BiH.

Dodik vjeruje da je moguće u BiH napraviti napredak, ukoliko, kako kaže, svi se budu uvažavali, a odbacit će politiku miješanja stranaca.

Kazao je da je pobjeda kandidatkinje SNSD-a za predsjednicu RS-a Željke Cvijanović izvjesna, kao i da je SNSD pokazao dominaciju na izborima.

Dodik je naveo da je telefonski razgovarao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je, kako je naveo, s radošću primio ove rezultate, „imajući u vidu Ivanićeve navode da se Srbija miješa u izbore u RS“.

Prvi njegov sastanak kao člana Predsjendištva BiH bit će, kaže, s Vučićem.

Predsjednik SNSD-a i kandidat za srpskog člana predsjedništva Milorad Dodik proglasio je pobjedu u štabu te stranke.

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH i kandidat te stranke za člana Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je kako je više nego zadovoljan ostvarenim rezultatima na Općim izborima te da ga žalosti što su Bošnjaci, kako je rekao, odlučili izabrati dva člana Predsjedništva BiH.

Čović je u svom obraćanju u sjedištu HDZ-a BiH u Mostaru kazao kako je odziv hrvatskog biračkog tijela premašio sva njegova očekivanja te da su HDZ BiH i stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora dobile potporu više od 80 posto hrvatskih birača.

"Računali smo s nekih 140.000 glasova u izborima za člana Predsjedništva BiH. Mislim da će taj broj za deset posto biti premašen. Hrvatski narod je vrlo jasnu poruku poslao svima u BiH, i prijateljima Bošnjacima, i prijateljima Srbima, i međunarodnoj zajednici, da je on konstitutivan narod koji razmišlja proeuropski i ima jasan plan da povede BiH u pravom smjeru. Žalosti me što naši prijatelji Bošnjaci to nisu razumjeli i što su se kroz svoj projekt opredijelili da izaberu dva člana Predsjedništva", kazao je Čović.

Dodao je kako vjeruje da će među bošnjačkim narodom biti veliki broj onih koji će shvatiti da to nije dobro za Bosnu i Hercegovinu jer takvi izborni rezultati "mogu izazvati neviđenu krizu".

Komentirajući situaciju na ostalim razinama, Čović je kazao kako će HDZ BiH imati najbolje izborne rezultate u posljednjih 20 godina.

"Pred nama je sada veliki posao. Prije svega moramo sačekati konačne rezultate, a onda napraviti jasnu strategiju svog ponašanja i političkog djelovanja. Činjenica je da ćemo mi s ovim rezultatima imati uvjerljive većine u pet županijskih skupština, a to znači upravljački mehanizam za ono što je nadležnost županija i vidjet ćemo kako to implementirati na entitetskoj i državnoj razini", poručio je predsjednik HDZ-a BiH.

Kandidat za hrvatskog člana predsjedništva Željko Komšić poručio je da će služiti svim građanima Bosne i Hercegovine.

"Trudit ću se da ne napravim nijednu grešku u budućem političkom angažmanu", izjavio je.
 

Kandidat Demokratske fronte za člana Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je da je on budući član Predsjedništva BiH, poručivši svim građanima, a posebno Hrvatima u BiH da će biti "predsjednik svih bez obzira da li su glasali za njega ili nisu".

"Budući sam član Predsjedništva BiH. Želim da poručim svima da sam tu da služim svim građanima BiH i svima stojim na raspolaganju, bez obzira kako su glasali", rekao je Komšić na konferenciji za novinare, zahvalivši svima na povjerenju.

On je istaka da će se truditi da opravda povjerenje svih građana.

"Poruka Hrvatima je - naš ustavni sistem je takav da mi je omogućio da pobijedim, nemate razloga za strah i brigu. Ja sam vaš predsjednik, bez obzira jeste li glasali za mene", rekao je Komšić.

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, poručio je kako su se Bošnjaci odlučili izabrati dva člana predsjedništva i da ovakvi rezultati mogu izazvati neviđenu krizu u BiH.

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik proglasio je pobjedu u utrci za člana Predsjedništva BiH.

U štabu SDA predsjednik te stranke Bakir Izetbegović i kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH - Šefik Džaferović proglasili su pobjedu.

"Trudit ću se da ne napravim nijednu grešku u budućem političkom angažmanu", izjavio je.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović proglasio je večeras pobjedu kandidata ove stranke za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića.

Ovu tvrdnju bazirao je na tehnologiji koju SDA koristi u prebrojavanju glasova i do sada je prebrojano gotovo 700.000 glasova, do kojih je Džaferović osvojio oko 180.000  ili 40 posto.

Ukupno je potrebno prebrojati nešto više od 900.000 glasova onih koji su glasali danas na Općim  izborima u BiH.

Iza Džaferovića su ostali Denis Bećirović, kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) s 34 posto i kandidat Saveza za bolju budućnosti Fahrudin Radončić s oko 13 posto.

Za hrvatskog člana Predsjedništva BiH vodi kandidat Demokratske fronte (DF) Željko Komšić sa osvojenih više od 70 posto glasova, dok nešto više od 20 posto prebrojanih glasova ima kandidat Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović.  

SDA je iznijela i podatke o osvojenim glasovima za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH i Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, tvrdeći da će osvojiti značajan broj mandata iako je mali broj glasova prebrojan, te da očekuju i više mandata nego u prošlom mandatu.

Izetbegović je istakao da su završeni "uzbudljivi" izbori i da je SDA iznijela brilijantnu pobjedu, dodajući da je Džaferović pobijedio u gotovo svim izbornim jedinicama osim u Tuzlanskom kantonu.

Iznio je podatak da je i kandidat ove stranke za potpredsjednika Republike Srpske Ramiz Salkić pobijedio za tu funkciju, te je podvukao da je SDA pokazala da je najjača stranka u BiH "i to tako treba biti, a neki koji su teške riječi izgovarali u predizborno vrijeme sada su završili na petom ili šestom mjestu".

Džaferović je kratko kazao da je SDA pokazala da je odgovorna stranka te da je ove rezultate više puta provjerila. Zahvalio je građanima koji su na više od 5.700 biračkih mjesta bez ozbiljnijih incidenata pokazali demokratski kapacitet.

"Trudit ću se da ne napravim nijednu grešku u budućem političkom angažmanu", rekao je Željko Komšić, kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. 

Bakir Izetbegović proglasio je pobjedu Stranke demokratske akcije i Šefika Džaferovića za člana Predsjedništva BiH.

"Prema sadašnjim rezultatima, ja sam u vodstvu i pobijedio sam u trci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH", saopćio je Džaferović na konferenciji za novinare. 

Opće izbore u BiH za Al Jazeeru komentirao je Elmedin Konaković, predsjednik stranke Narod i Pravda.

Marinko Čavara, član rukovodstva HDZ-a BiH rekao je kako Željko Komšić ima ulogu destruktivca.

Damir Mašić, politički direktor SDP-a, smatra da njihov kandidat za člana predsjedništva Denis Bećirović, vodi u utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva.

U razgovoru za Al Jazeeru, kanditatkinja SDA za zastupnicu u Parlamentu FBiH, Sebija Izetbegović predviđa spektakularnu pobjedu SDA.

Šef štaba SBB-a Adis Arapović smatra da je došlo do ozbiljnog korumpiranja izbornog procesa.

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović je u razgovoru za Al Jazeeru rekao kako očekuje rast Naše stranke nakon Općih izbora.

Iz štaba SNSD-a izvještava Ljiljana Smiljanić, dok Emir Skenderagić donosi posljednje informacije iz štaba SDS-a.

Koalicija za slobodne i poštene izbore 'Pod lupom', koja provodi građansko, nestranačko posmatranje Općih izbora 2018 u BiH, saopćila je da je do 20.00 sati zaprimila ukupno 383 prijave o kritičnim situacijama.

Od toga se 75 zabilježenih slučajeva odnosi na probleme u procesu glasanja. Iz Koalicije navode da zabrinjava pojava tzv. bugarskog voza koji je primjećen na 14 biračkih mjesta.

"Građani i građanke BiH su prijavili ukupno 189 nepravilnosti koje se uglavnom odnose na kršenje izborne šutnje, te pritiske i podmićivanje birača. Svim posmatračima omogućeno je da prate proces glasanja. Na 15 posto biračkih mjesta uložene su primjedbe i prigovori od posmatrača Koalicije i drugih posmatrača političkih subjekata. Također, naloženo je ulaganje 80 primjedbi Koalicije 'Pod lupom' u zapisnike o radu biračkih odbora", navodi se.

Na ostalim biračkim mjestima, glasanje i zatvaranje biračkih mjesta proteklo je u skladu sa izbornim zakonom i pravilima. Na oko 25 posto biračkih mjesta zabilježeno je od jedan do pet slučajeva da je jedna osoba više puta pomagala biračima koji su pristupili glasanju, a na četiri posto biračkih mjesta zabilježeno je od jedan do pet slučajeva glasanja bez važećih identifikacionih dokumenata.

"Praksa široko rasprostranjenog porodičnog glasanja nastavila se i na ovim izborima. Od jedan do pet ovakvih slučajeva zabilježeno je na 52 posto biračkih mjesta, a na dodatnih četiri posto zabilježeni su frekventniji slučajevi, od šest do 25 puta. Na jedan posto biračkih mjesta takvih slučajeva je bilo više od 25", poručuju iz Koalicije. 

U izolovanim slučajevima zabilježeno je da birači dolaze na biračka mjesta sa već označenim glasačkim listićima te da se jednoj osobi izdaje više glasačkih listića za isti izborni nivo

Poređenjem vrsta nepravilnosti po biračkim mjestima uočeno je da se obično samo jedna vrsta nepravilnosti pojavljuje na jednom biračkom mjestu. 

O projekcijama iz štaba HDZ-a Bosne i Hercegovine izvještava Ivan Pavković.

Sudar građanskog i etničkog, mogu li živjeti jedno pored drugog, ugrožavaju li se kolektivna i pojedinačna prava - to su teme na kojima se stalno vode sukobi u BiH.

O tome smo razgovarali sa stručnjakom za geopolitiku i euroatlantske integracije Slavenom Kovačevićem.

Izlaznost do 21:00 bila je 53,26 posto, ali još nisu prebrojani svi glasovi, rekao je Branko Petrić, predsjednik Centralne izborne komisije.

Sva redovna biračka mjesta u BiH njih oko 6.000 su zatvorena, preko 99 posto u predviđeno vrijeme u 19 sati, dodao je Petrić.

“Nekoliko desetina produžilo je rad jer su jutros kasnili iz tehničkih razloga; na nekoliko mjesta, njih četiri ili pet, produženje je bilo sat vremena i to je razlog zašto nemamo kompletne podatke o izlaznosti”, rekao je Petrić.

Radi se o nekim biračkim mjestima u Bijeljini, Banovićima i nekoliko manjih općina koje neće uticati na procenat.

Kada budu dostupni podaci za sve općine ukupan i konačni procenat izlaznosti bi trebao biti veći za jedan do dva posto.

Na desetak biračkih mjesta je bilo remećenje javnog reda i mira, što se brzo i efikasno riješilo.

“Ovi izbori su bili izuzetno fer i korektni, nasuprot, juče, prekjuče i jutros, katastrofalnim najavama nekih da su izbori slabo organizovani i da se dešava izborni krah”, kazao je Petrić.

Dodao je da je u nekim sredinama izlaznost bila iznad 60 i 70 posto. Od većih sredina, u Doboju i Banjaluci je zabilježena izlaznost od oko 60 posto. Izlaznost iznad 60 posto bila je i u Višegradu, Zvorniku, Šipovu, Šekovićima, Gornjem Vakufu, Fojnici, Jablanici, Konjicu, Kreševu…

Izlaznost iznad 70 posto zabilježena je Istočnom Drvaru, Ugljeviku, Banovićima, Rogatici, Stocu…

Izlaznost do 21:00 bila je 53,26 posto, ali još nisu prebrojani svi glasovi, rekao je Branko Petrić, predsjednik Centralne izborne komisije.

Sa posljednjim informacijama iz štaba SDA javila se Nadina Maličbegović.

O razlozima zašto građani BiH u velikom broju ne izlazi na izbore, razgovarali smo sa gostima analitičarima - Šaćirom Filandom sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, Draženom Barbarićem - profesorom Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i Draganom Bursaćem - kolumnistom i novinarom.

Birališta u Stocu zatvorena su u 19 sati, a svoje demokratsko pravo iskoristilo je 72,8 posto birača.

Izborni proces protekao je mirno i bez većih poteškoća, kazali su u Općinskoj izbornoj komisiji.

Na području Općine Foča u FBiH na izbore je izašlo 70 posto birača – potvrdio je Feni Muvedin Dragolj, član OIK-a.

Od 39 birališta na području Livna u 19 sati zatvoreno je njih 38, dok je jedno biralište ostalo otvoreno još 30 minuta s obzirom da se jutros kasnilo s otvaranjem tog birališta.

Prema podacima Gradskog izbornog povjerenstva, svoju građansku dužnost u Livnu je obavilo 10.304 građana ili 39,18 posto.

Na području Trebinja na današnjim općim izborima je glasalo 18.801 birača ili 64,2 posto od ukupno 30.462 sa pravom glasa.

Birališta na području Grada Mostara zatvorena su u 19 sati, s tim da je proces glasanja produžen na onim biralištima na kojima je u 19 sati bilo ljudi koji su čekali red da obave svoju građansku dužnost.

Ukupno je glasovalo 51.249 birača ili 51,85 posto, što je za nijansu veći broj u odnosu na prije četiri godine kada je 50.672 Mostaraca izašlo na izbore.

Na području opštine Srebrenica u 19 sati zatvoreno je svih 28 biračkih mjesta na kojima su građani mogli ostvariti svoje pravo da glasaju.

Prema informacijama iz OIK-a Srebrenica na današnje izbore na području opštine Srebrenica izašlo je 5.514 osoba ili 51,58 posto.

U oštini Novo Goražde (RS) glasalo je 936 birača ili 57,99 posto od ukupno registrovanih s pravom glasa – potvrdio je Feni predsjednik OIK-a Novo Goražde Ivan Stanković.

"Sva biračka mjesta su otvorena i zatvorena na vrijeme, glasanje je proteklo bez problema i mi nemamo saznanja da je SIPA intervenisala u ovoj opštini kako su prenijeli neki mediji jer nama ništa nije prijavljeno", kazao je Stanković.

Pet birališta i jedan mobilni tim na području općine Kupres završili su svoj posao u 19 sati.

Prema informacijama predsjednice Općinske izborne komisije Kupres Marice Vrgoč, na izbore u tom mjestu izašlo je 1634 ili 46,82 posto upisanih birača.

Zatvorena su sva birališta u općini Kiseljak, a na izbore je izašlo 9.194 registriranih birača, odnosno 54,34 posto od ukupnog broja, izjavio je Feni predsjednik Općinskog izbornog povjerenstva Vlado Slišković.

U općini Vitez u 19 sati zatvorena su sva biračka mjesta, a glasovalo je 12.145 birača, odnosno 54,39 posto od ukupnog broja, potvrdila je Feni predsjednica Općinskog izbornog povjerenstva Ramajana Idrizović.

Sva biračka mjesta u općini Zavidovići zatvorena su na vrijeme, a od 34.125 registriranih birača, svoju je građansku obavezu danas izvršilo 16.368 ili 48,63 posto.

Za isto vrijeme, barem za izbor članova Predsjedništva BiH, preliminarne rezultate najavljuju i u Općinskoj izbornoj komisiji općine Tešanj, gdje je, kako je kazala Feni predsjednica Kanita Gredelj, glasalo 20.095 ili 50,75 posto birača.

Na području općine Drvar do 19 sati na izbore je izašlo 3.534 građana ili 50,42 posto, kazala je za Fenu članica Općinske izborne komisije Andrea Bosnić.

U općini Čitluk sva birališta zatvorena su u 19 sati, a na izbore je izašlo 6.956 birača, odnosno 51,23 posto od ukupnog broja registriranih.

Na području općine Bosansko Grahovo do 19 sati na izbore je izašlo 936 upisanih birača ili 36,28 posto, kazao je za Fenu predsjednik Općinskog izbornog povjerenstva Bosansko Grahovo Zdravko Šarić.

Na području Doboja danas je glasalo oko 59 posto birača od ukupno 60.851 upisanog u birački spisak.

Deset redovitih birališta, jedno biralište za nepotvrđene i glasovanje u odsustvu te jedan mobilni tim na području općine Glamoč zatvoreni su u 19 sati.

Na području općine Glamoč na izbore je izašlo 1.727 ili 45,59 posto birača, kazala je u izjavi za Fenu predsjednica Općinskog izbornog povjerenstva Glamoč Ružica Marković.

Gotovo polovina onih sa pravom glasa, ne izlazi na izbore.

Zašto je to tako, istražio je Boris Gagić?

O izbornim nepravilnostima tokom izbornog dana razgovarali smo sa direktorom projekta "Pod lupom".

Gost Al Jazeere u Mostaru je profesor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Dražen Barbarić.

Gost Al Jazeere u Banjaluci je kolumnista i novinar Dragan Bursać.

U 19 sati zatvorena je većina biračkih mjesta u Bosni i Hercegovini na kojim su tokom dana provedeni osmi opći izbori u BiH nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Pravo glasa na izborima imalo je ukupno 3.352.933 birača u Bosni i Hercegovini, od kojih 2.092.933 glasa u Federaciji BiH, a 1.260.597 RS-u.

Prema podacima Centralne izborne komisije BiH, do 15 sati na općim izborima u Bosni i Hercegovini glasalo je 37,21 posto što je 0,6 posto više nego u istom periodu na općim izborima prije četiri godine.

Reporteri Al Jazeere su večeras širom BiH, izvještavaju o svim važnim detaljima.
 

Do 15 sati, na izbore u BiH je izašlo 37,21 posto registrovanih građana, objavila je Centralna izborna komisija.

U odnosu na prošle izbore 2014. godine, kada je do 15 sati na izbore izašlo 36,6 posto građana, ovoga puta njihov odziv je veći.

U Federaciji BiH izlaznost je 34,65, a u Republici Srpskoj 41,81 posto.

Komisija je pozvala sve registrovane birače da se odazovu i iskoriste svoje demokratsko pravo glasanja danas do 19 sati.

Predsjednik CIK-a BiH Branko Petrić tvrdi da izborni proces u Bosni i Hercegovini ide kako je planirano, mirno i dostojanstveno. 

Naglasio je kako svaka dva sata od bezbjednosnih agencija, odnosno MUP-ova dobivaju podatke o stanju javnog reda i mira na općim izborima u BiH. 

“U Federaciji BiH su se desila četiri incidenta koja su stavljena pod kontrolu. Radilo se o vrijeđanju pijanih ljudi na biralištima. Također, četiri incidenta bila su u RS-u, od kojih tri policija poduzima postupke, odnosno radi posao na njihovom otklanjanju. U Bijeljini je došlo do prekida glasanja oko jedan sat i to je jedan teži incident. Gradska izborna komisija je intervenirala i zamijenila birački odbor, a stranke su zamijenile posmatrače”, istakao je Petrić. 

 

Prema podacima CIK-a BiH, najveća izlaznost je u opštini Kalinovik, gdje je glasalo 65 posto upisanih u birački spisak. 

Slijede Trnovo i Banovići sa 58 posto, Stolac i Istočna Ilidža sa 55 posto, Ribnik sa 51 posto, Kupres (RS), Han-Pijesak i Šekovići sa 50 posto...

Prema podacima iz Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, izbori teku neometano na 5.794 biračka mjesta. Izlaznost glasača u BiH do 11 sati bila je 11,41%, što je za nekih 3% manje u odnosu na izlaznost iz 2014. u isto vrijeme. Iz CIK-a su napomenuli da u toj statistici nisu ubrojena biračka mjesta u Brčkom, Bijeljini i Doboju, jer podaci iz tih mjesta nisu stigli na vrijeme. Nikolina Zavišić je u Banjaluci.

Na biralištima na području Grada Mostara do 15 sati 34.028 glasača obavilo je svoju građansku dužnosti ili nešto više od 34 posto registriranih birača, prenijela je Fena.

U odnosu na prije četiri godine izlaznost je nešto veća. Na Općim izborima 2014. godine do 15 sati glasovalo je 32.301 osoba.

Izborni proces na području Mostara za sada protječe bez većih problema. Zabilježeni su neki manji, tehnički problemi, no sam izborni proces nije ugrožen, doznaje se u Gradskom izbornom povjerenstvu.

Jutros u sedam sati na području Grada Mostara otvoreno je 147 redovnih birališta i jedno za glasanje u odsustvu, a na terenu su i tri mobilna tima.

Pravo glasa ima 99.195 Mostaraca.

Koalicija za slobodne i poštene izbore "Pod lupom", koja provodi građansko, nestranačko posmatranje Općih izbora 2018. u BiH, objavila je da je do 14 sati evidentirano 240 kritičnih situacija, javlja Anadolija.

Kako su naveli, riješeno je 88, a u uložene su 22 primjedbe. 

Koalicija ima oko 4.000 posmatrača na 70 posto biračkih mjesta i 62 mobilna tima te posmatrače u 143 lokalne izborne komisije koji zajedno prate tok izbornog dana. 

Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije Evropske unije u BiH, posjetio je danas biračko mjesto u Gimnaziji Obala u Sarajevu.

Istakao je da je ovo veoma važan dan za Bosnu i Hercegovinu, te da se u ime EU nada da će odziv građana biti što veći.

„Nadamo se da neće biti prevelik broj neregularnosti i manipulacija. Nadamo se da će se poštovati izborni rezultati i da će u relativno kratkom vremenskom roku biti formirane vlade i zakonodavna tijela“, kazao je Wigemark, uz opasku da će EU nastaviti pratiti izborni proces.

Centralna izborna komisija (CIK) je saopćila da su sva biračka mjesta u BiH otvorena, a izaznost na nivou BiH je do 11 sati iznosila 11,41 posto.

To je, kako je saopćeno, nešto manje nego 2014. u to vrijeme.

"Izbori teku regularno. Bilo je nekih kašnjenja, ponovnog brojanja materijala na nekim biračkim mjestima, na nekim biračkim mjestima je nestalo struje, negdje je neko od članova biračkih odbora izostao, a trebao se pojaviti... Najduže kašnjenje je bilo sat i 10 minuta", kazao je predsjednik CIK-a, Branko Petrić.

„Sretan je onaj narod koji ima priliku da na demokratskim izborima bira svoju vlast i mislim da je to velika privilegija srpskog naroda u RS“, izjavio je danas Milorad Dodik, kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz entiteta Republika Srpska (RS), javlja Anadolija.

„Mislim da danas svakome treba da bude obaveza da se opredijeli za one za koje misli da su najbolji i da očuvaju jedinstvo RS, da izaberu kompaktnu, jedinstvenu vlast, vlast koja će funkcionisati zajedno sa institucijama BiH na najbolji mogući način u interesu i za korist RS, isključivo“, rekao je Dodik.

Fahrudin Radončić, kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda, glasao je na biračkom mjestu u Semizovcu pored Sarajeva, javlja Anadolija. 

“Danas je historijski dan. Mislim da je BiH odlučila i da će odlučiti da okrene novu stranicu koja će značiti kraj 23 godine zaostajanja, socijalne bijede, koja će značiti rađanje prosperitetne, proevropske, prozapadne, bogatije, uspješnije BiH nego što je to bio slučaj do sada. Međutim, zabrinut sam zbog informacija da ima previše nepravilnosti na biračkim mjestima. U svakom slučaju, mislim da se sutra rađa nova BiH”, rekao je Radončić nakon što je danas glasao.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, nakon glasanja u Sarajevu, poručio je da je sada vrijeme da se takmiče u tome ko će više dobra uraditi za BiH, javlja Anadolija. 

“Završena je predizborna kampanja, odziv jutros, kako čujem, dobar, bolji od predviđanja. Nadam se da ćemo imati dobre rezultate, da ćemo moći da napravimo koalicije koje će da povuku zemlju naprijed”, izjavio je Izetbegović nakon glasanja. 

Podsjetio je da su se kandidati takmičili ovih dana među sobom”. 

“Sada je vrijeme da se takmičimo u tome ko će više dobra uraditi za BiH. Važno je da prevagnu stranke koje su za ovu zemlju, koje su zrele, referentne i mogu da povuku zemlju naprijed”, naglasio je Izetbegović.

Koalicija za slobodne i poštene izbore „Pod lupom“ do osam sati je zabilježila 66 kritičnih situacija od kojih se 45 odnosi na zabranu ulaska posmatrača na biračka mjestima i udaljavanje s biračkih mjesta nastalih zbog nedostatka komunikacije između različitih nivoa izborne administracije.

Glasanje je prekinuto na jednom biračkom mjestu u Doboju 038B039A zbog već popunjenih glasačkih listića.

Istakli su da je ukupno 72 posto biračkih mjesta otvoreno u 7 sati, između 7 i 7:15 otvoreno je 23 posto biračkih mjesta, a između 7:15 i 8 sati otvoreno je pet posto biračkih mjesta. U izolovanim slučajevima biračka mjesta su otvorena nakon 8 sati i nije adekvatno osigurana tajnost glasanja.

Koalicija „Pod lupom“, koja provodi građansko i nestranačko posmatranje Općih izbora 2018. u BiH, danas na terenu ima oko 4.000 posmatrača na 70 posto biračkih mjesta i 62 mobilna tima te posmatrače u 143 lokalne izborne komisije koji zajedno prate tok izbornog dana, prenosi Anadolija.

Stanje bezbjednosti na glasačkim mjestima, kao i na području cijele Republike Srpske je povoljno i bez većih narušavanja javnog reda i mira, a do sada su zabilježena dva incidenta, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, javlja Anadolija.

„Na području Policijske uprave Banjaluka na biračkom mjestu u naselju Šargovac oko 7.55 časova pojavilo se lice M.M. u vidno alkoholisanom stanju, koji je svojim ponašanjem narušavao javni red i mir. Policijski službenici su na poziv predsjednika biračkog odbora izašli na lice mjesta i lice M.M. lišili slobode. Lice je odbilo alkotestiranje, a policijski službenici preduzimaju mjere i radnje u skladu sa svojim nadležnostima“, navodi se u saopštenju.

Zatvoreno biračko mjesto

Osim toga, na području Policijske uprave Istočno Sarajevo na biračkom mjestu u  Mladicama, opština Istočna Ilidža, oko 8.20 časova članovi biračkih odbora uočili su kod dva starija lica N.F. i D.F. stare glasačke listiće koje su namjeravali da ubace u glasačke kutije.

Članovi biračkih odbora blagovremeno su reagovali i kod istih pronašli važeće listiće nakon čega su obavijestili pripadnike MUP-a RS koji preduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

„Navedeno biračko mjesto bilo je zatvoreno oko 20 minuta, a navedeno glasačko mjesto bit će otvoreno do vremena potrebnog da se ovaj period nadoknadi“, navodi se u saopštenju.

Izvor: Agencije

Između 7.498 kandidata za državni, entitetski i kantonalni nivo, bit će izabrano njih 518. Arhiva
Bosanci i Hercegovci danas biraju državne, entitetske i kantonalne predstavnike koji će ih voditi u naredne četiri godine.

U sedam sati, otvoreno je preko 6.000 biračkih mjesta, a glasanje će trajati do 19 sati, kada prestaje izborna tišina.  

Na centralnom biračkom spisku su imena 3.352.833 miliona građana, uključujući raseljene, one koji glasaju u odsustvu i poštom.

Za izbore je prijavljeno 128 političkih subjekata, 53 stranke, 36 koalicija i 34 nezavisna kandidata.

Između 7.498 kandidata za državni, entitetski i kantonalni nivo, bit će izabrano njih 518. Izborni proces, koji će ove godine koštati više od četiri miliona eura, nadgleda 6.500 međunarodnih i domaćih posmatrača.

Odustanje članova biračkih odbora

Biraju se tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, zastupnici za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH (42), i to 28 iz Federacije BiH te 14 iz Republike Srpske, Zastupnički dom Federalnog parlamenta (98) te Narodnu skupštinu RS-a (83), predsjednik i dva potpredsjednika RS-a te zastupnici u deset kantonalnih skupština.

Ove godine prijavljeno je 128 političkih subjekata, 53 stranke, 36 koalicija te 34 nezavisna kandidata.

Predizborna šutnja nastupila je jučer u sedam ujutro, a dan uoči izbora obilježile su informacije o velikom broju odustajanja članova lokalnih biračkih odbora, na čija mjesta su došle osobe sa rezervne liste, odnosno, zamjenici.

Jučer, Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine pozivala je na odgađanje izbora usljed, kako su rekli, nepostojanja zakonskih uvjeta za njihovo provođenje.

SDP je od Centralne izborne komisije zatražio da odgodi izbore u svim gradovima i općinama gdje birački odbori nisu imenovani u zakonskom roku.

Izvor: Agencije