Live Blog

Lokalni izbori u BiH: Velike promjene u Sarajevu i Banjoj Luci

Građani Bosne i Hercegovine sa pravom glasa danas će na biralištima širom države birati nove lokalne vlasti. Na lokalnim izborima 2020 biraju se 64 općinska vijeća u Federaciji BiH, 56 skupština opština u Republici Srpskoj, 120 načelnika općina u BiH, 14 gradskih vijeća u FBiH, sedam skupština gradova u RS-u, 22 gradonačelnika u BiH i Skupština Brčko distrikta. Osim 120 načelnika i 22 gradonačelnika na Lokalnim izborima 2020. godine bira se i 3142 vijećnika/odbornika od čega 23 predstavnika nacionalnih manjina.

Podijeli

Sutra će u Memorijalnom centru u Potočarima biti klanjana dženaza i obavljen ukop novoidentifikovanih posmrtnih ostataka žrtava genocida koji su u julu 1995. počinile vojska i policija RS-a, kao i paravojne formacije iz RS-a i Srbije nad Bošnjacima u "zaštićenoj zoni UN-a".

U Potočarima je Jelena Glušac. 

Učesnici Marša stigli su u Potočare, gdje traju završne pripreme pred sutrašnji ukop žrtava genocida u Srebrenici.   

O posljednjim dešavanjima i onome što slijedi izvještava Adnan Rondić iz Potočara.

Marš mira Nezuk - Potočari i ove godine je, pored komemoracije i dženaze žrtvama, jedna od glavnih aktivnosti u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice. Riječ je o jednoj od najvećih aktivnosti u okviru obilježavanja godišnjice genocida.

Na trasi od Nezuka do Potočara učesnici su ranijih godina prolazili maršrutom: Nezuk - Baljkovica - Parlog - Crni Vrh - Snagovo - Liplje - Jošanica - Donja Kamenica - Bakrači - Glodi - Udrč - Cerska - Kaldrmica - Đugum - Mravinjci - Burnice - Kameničko Brdo - Ravni Buljim - Jaglići - Šušnjari - Budak - Potočari (Memorijalni centar).

Za kolektivnu dženazu spremni su posmrtni ostaci 35 osoba.

U identifikacionom centru u Tuzli nalazi se gotovo 170 žrtava, ali zbog nekompletnosti posmrtnih ostataka porodice se još nisu odlučile za ukop.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari do sada je smiraj pronašlo 6.575 žrtava genocida.

Više od 6.000 učesnika Marša mira, predvođeni onima koji su 1995. godine preživjeli srebrenički genocid, stiglo je nakon trodnevnog pješačenja u Memorijalni centar Potočari kako bi prisustvovali obilježavanju 23. godišnjice genocida počinjenog u Srebrenici.

Učesnike, od kojih je većina i plakala, dočekali su članovi porodica, komšije i prijatelji ubijenih Srebreničana.

Učesnici pristigli iz svih dijelova svijeta krenuli su prije tri dana iz Nezuka, nedaleko Tuzle, na put dug više od 100 kilometara.

Žene, djeca i muškarci pješačili su jedan do drugoga unatoč nepovoljnim vremenskim uslovima koji su zabilježeni prethodnih dana. Kiša i blato otežavali su put ovogodišnjih učesnika Marša mira koji su sve to izdržali i stigli do odredišta - Potočara.

Učesnici Marša mira stigli su, nakon tri dana hoda po teškom i nepristupačnom terenu, u Potočare.

Oni će u srijedu, zajedno s desetinama hiljada ljudi iz cijele Bosne i Hercegovine ali i svijeta, odati počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Protekla tri dana bila su, kažu oni koji godinama dolaze na Marš mira, najteža do sada jer je kretanje otežavala kiša, blatnjav i klizak teren.

Marš mira krenuo je u nedjelju iz Nezuka, nedaleko Tuzle, i pošao put Memorijalnog centra u Potočarima.