Live Blog

Izbori u Crnoj Gori: Još se ne zna kome će pripasti odlučujući 41. mandat

U nedjelju se u Crnoj Gori održani parlamentarni izbori, na kojima su se građani opredjeljivali između 11 lista i stranaka, a također su održani i lokalni izbori u pet opština.

Predizborna tišina počela je u ponoć sa petka na subotu i trajala je do zatvaranja biračkih mjesta u 20:00 sati.

Izbori su održani u vrijeme pandemije virusa korona, pa je obaveza bila poštovati preporuke Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

Pravo glasa u Crnoj Gori imalo je 540.026 birača, koji su glasali na 1.217 biračkih mjesta.

Ovo su 11 parlamentarni izbori od uvođenja višestranačja u Crnoj Gori i peti od proglašenja nezavisnosti 2006. godine.

Podijeli

Sutra će u Memorijalnom centru u Potočarima biti klanjana dženaza i obavljen ukop novoidentifikovanih posmrtnih ostataka žrtava genocida koji su u julu 1995. počinile vojska i policija RS-a, kao i paravojne formacije iz RS-a i Srbije nad Bošnjacima u "zaštićenoj zoni UN-a".

U Potočarima je Jelena Glušac. 

Učesnici Marša stigli su u Potočare, gdje traju završne pripreme pred sutrašnji ukop žrtava genocida u Srebrenici.   

O posljednjim dešavanjima i onome što slijedi izvještava Adnan Rondić iz Potočara.

Marš mira Nezuk - Potočari i ove godine je, pored komemoracije i dženaze žrtvama, jedna od glavnih aktivnosti u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice. Riječ je o jednoj od najvećih aktivnosti u okviru obilježavanja godišnjice genocida.

Na trasi od Nezuka do Potočara učesnici su ranijih godina prolazili maršrutom: Nezuk - Baljkovica - Parlog - Crni Vrh - Snagovo - Liplje - Jošanica - Donja Kamenica - Bakrači - Glodi - Udrč - Cerska - Kaldrmica - Đugum - Mravinjci - Burnice - Kameničko Brdo - Ravni Buljim - Jaglići - Šušnjari - Budak - Potočari (Memorijalni centar).

Za kolektivnu dženazu spremni su posmrtni ostaci 35 osoba.

U identifikacionom centru u Tuzli nalazi se gotovo 170 žrtava, ali zbog nekompletnosti posmrtnih ostataka porodice se još nisu odlučile za ukop.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari do sada je smiraj pronašlo 6.575 žrtava genocida.

Više od 6.000 učesnika Marša mira, predvođeni onima koji su 1995. godine preživjeli srebrenički genocid, stiglo je nakon trodnevnog pješačenja u Memorijalni centar Potočari kako bi prisustvovali obilježavanju 23. godišnjice genocida počinjenog u Srebrenici.

Učesnike, od kojih je većina i plakala, dočekali su članovi porodica, komšije i prijatelji ubijenih Srebreničana.

Učesnici pristigli iz svih dijelova svijeta krenuli su prije tri dana iz Nezuka, nedaleko Tuzle, na put dug više od 100 kilometara.

Žene, djeca i muškarci pješačili su jedan do drugoga unatoč nepovoljnim vremenskim uslovima koji su zabilježeni prethodnih dana. Kiša i blato otežavali su put ovogodišnjih učesnika Marša mira koji su sve to izdržali i stigli do odredišta - Potočara.

Učesnici Marša mira stigli su, nakon tri dana hoda po teškom i nepristupačnom terenu, u Potočare.

Oni će u srijedu, zajedno s desetinama hiljada ljudi iz cijele Bosne i Hercegovine ali i svijeta, odati počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Protekla tri dana bila su, kažu oni koji godinama dolaze na Marš mira, najteža do sada jer je kretanje otežavala kiša, blatnjav i klizak teren.

Marš mira krenuo je u nedjelju iz Nezuka, nedaleko Tuzle, i pošao put Memorijalnog centra u Potočarima.