Live Blog

Građani Srbije traže ostavke, Vučić vrijeđa čelnike opozicije

Dan nakon upada grupe demonstranata i lidera opozicije u zgradu Radio-televizije Srbije, koji je završen intervencijom pripadnika Žandarmerije, u Beogradu je u nedjelju organizirano novo okupljanje u sklopu demonstracija #1 od 5 miliona, a dodatni povod za to bilo je obraćanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Podijeli

Advokat Vladimir Gajić, koji zastupa dvojicu uhapšenih demonstranata ispred zgrade RTS-a, rekao je da se oni terete za krivično djelo izazivanje nereda na sportskim priredbama i javnim skupovima, za koje su propisane višegodišnje kazne zatvora.

Potvrdio je da im je određeno policijsko zadržavanje od 48 sati.

Aleksandar Vučić napustio je ured nešto iza 16:00 sati, nakon što su demonstranti otišli i deblokirali zgradu Predsjedništva.

Povodom sinoćnjeg upada u zgradu RTS-, poručio je da država neće dozvoliti nasilje.

Opozicija sa protesta u Beogradu vlastima je dala rok do ponedjeljka u 15:00 sati da puste na slobodu privedene demonstrante.

Dio ih je priveden zbog sinoćnjeg upada u zgradu RTS-a, a dio zbog današnje blokade Predsjedništva.

Ako ne budu pušteni, čelnici opozicije poručili su da će u ponedjeljak saopćiti daljnje korake.

Zahtijevaju i ostavku predsjednika Srbije.

Direktor policije Srbije Vladimir Rebić izjavio je da je u napadima demonstranata u subotu i nedjelju povrijeđeno više policajaca koji su "pokušavali da osiguraju stabilan javni red i mir za sve građane".

"U prethodna dva dana nasilni demonstranati su beskrupulozno napadali policijske službenike, čiji je posao da svim građanima obezbede sigurnost na ulici, na poslu i bilo gde drugde", naveo je Rebić u saopćenju za javnost.

On je rekao da demonstranti "nisu birali sredstva, kamenicama i flašama gađali su policijske službenike, a jedan deo demonstranata je fizički nasrnuo na policajce, u pokušaju da probije kordon".

Dodao je da je među njima bilo i "predloga da se teretnim vozilom razbije policijski kordon, a od jednog demonstranta oduzet je i nož".

"Očekujem od nadležnih sudova najstrožije kazne za ovakvo nasilničko ponašanje i nećemo dozvoliti nikome da sprovodi nasilje", istakao je Rebić.

 

"Živela Srbija, ali ne lopovska i ne fašistička", poručio je Aleksandar Vučić malom broju građana ispred zgrade Predsjedništva Srbije.

O protestima smo razgovarali s Bobanom Stojanovićem, politologom i doktorantom na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Okončan je protest građana protiv vlasti u Srbiji.

Nakon skoro trosatne blokade Predsjedništva, u vrijeme dok je u toj zgradi Aleksandar Vučić držao konferenciju za medije, demonstranti su krenuli u šetnju do Policijske stanice zbog privođenja sedmero demonstranata.

Ubrzo nakon što su se razišli ispred Predsjedništva, zgradu je napustio i Vučić.

Sve je pratila Natalija Lučić.

Obradović je kazao da su uhapšeni iz beogradske zgrade policije premešteni u razne prekršajne sudoveAnadolija

Jedan od lidera Saveza za Srbiju Boško Obradović izjavio je da aktuelna vlast ima rok do ponedjeljka u 15:00 sati da oslobodi sve uhapšene zbog ulaska u zgradu RTS-a.

On je dodao da će u suprotnom organizatori protesta saopćiti kada je novo okupljanje i da će u svojim zahtjevima ići do kraja.

Obraćajući se sa kamiona ispred Policijske stanice "29. novembar", Obradović je kazao da su uhapšeni iz beogradske zgrade policije premješteni u razne prekršajne sudove.

"Svi uhapšeni koji imaju između 18 i 20 godina su evakuisani iz ove stanice i poslati u različite prekršajne sudove, gde im se izriču različite mere, od zadržavanja od 48 sati do pritvora od mesec", rekao je Obradović.

On je kazao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić "lud", jer okuplja aktiviste njegove stranke kako bi ih uputio u Beograd.

"On želi građanski rat, ali mi nećemo učestvovati u tome", rekao je Obradović.

Na snimku koji je ustupljen Al Jazeeri vidi se kako je izgledalo probijanje kamiona s razglasom do zgrade Predsjedništva.

Nakon prvobitnog koškanja s policijom, situacija se malo smirila, što je Boško Obradović iskoristio i uspio, na silu, uz pomoć okupljenih građana, osloboditi put dovoljno širok da kamion prođe.

Ponašanje Aleksandra Vučića potiče dodatne podjele u društvu, smatra Dragan Janjić, glavni i odgovorni urednik novinske agencije Beta.

Ispred policijske stanice nalazi se Natalija Lučić.

 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prije nekoliko minuta je izašao iz zgrade Predsjedništva Srbije.

Vučić je kratko porazgovarao s prisutnim građanima, sjeo u službeni automobil i otišao.

Vučić je kratko porazgovarao sa prisutnim građanima i sjeo u automobilAl Jazeera

Demonstranti i čelnici opozicije koji su tražili Vučićevu ostavku trenutno se nalaze ispred Policijske stanice i traže da se uhapšeni nakon sinoćnjeg upada u zgradu RTS-a, kao i na današnjem skupu, puste na slobodu.

Demonstranti, predvođeni liderima Saveza za Srbiju, stigli su nešto prije 16:00 sati pred Stanicu policije u Ulici 29. novembra.

Ispred Policijske stanice je policijski kordon.

Ulica despota Stefana zatvorena je za saobraćaj od ugla s Ulicom Georga Washingtona.

Okupljeni su od Predsjedništva Srbije pošli ka Policijskoj stanici jer žele da policija oslobodi uhapšene zbog sinoćnjeg upada u zgradu RTS-a.

Reporterka Al Jazeere razgovarala je s Vukom Jeremićem, predsjednikom Narodne stranke.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije identificirali su i priveli više osoba zbog sumnje da su izvršile više različitih krivičnih djela i prekršaja tokom sinoćnjeg upada u zgradu RTS-a i tokom današnjeg skupa ispred zgrade Predsjedništva Srbije.

Zbog sumnje da su u subotu unijeli motornu testeru u zgradu RTS-a i mahali njom pred zaposlenima u ovoj medijskoj kući, privedeni su M.Č. (42) i M.P. (43), saopćio je MUP.

Policija je privela i U.S. (25), koji se sumnjiči da je sinoć razbio staklo na ulazu u zgradu RTS-a.

Zbog napada na ovlašteno službeno lice, privedeni su A. N. (35), V. J. (43) i M.M. (23), koji se sumnjiče da su sinoć u zgradi RTS-a fizički nasrnuli na policijske službenike.

Priveden je i S.S. (27), koji je, kako se sumnja, danas na uglu lica kralja Milana i kneza Miloša fizički nasrnuo na policijskog službenika.

U video-izjavi na svom profilu na Instagramu, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da neće napuštati Predsjedništvo i popustiti pred "fašističkim liderom" Boškom Obradovićem i "tajkunima" Draganom Ðilasom i Vukom Jeremićem te da nikada neće odustati od borbe za pristojnu i modernu Srbiju.

Vučić je rekao da je primoran obratititi se građanima na ovakav način, posebno onim desecima, stotinama hiljada i milionima ljudi koji su zabrinuti zbog stanja u zemlji i ne žele da trpe fašističke pritiske.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

U Predsedništvu kratak odmor pred poslepodnevne aktivnosti. Srbija hrabrosti i poštenja uvek pobeđuje nasilnike.

A post shared by Budućnost Srbije (@buducnostsrbijeav) on Mar 17, 2019 at 6:30am PDT

Nalazim se na svom radnom mestu, u Predsedništvu. Nkada neću pobeći, skloniti se, jer je ono za šta se borim, principi za koje se zalažem, vredniji od života. Nikada neću odustati od borbe za pristojnu i modernu Srbiju, neću popustiti pred fašističkim ldierom i tajkunima, lopovima koji su unakazili zemlju", naglasio je on.

Rekao je da se neće pomerati nikada ni sa jednog mesta koje oni pokušavaju okupirati.

Vučić je rekao da želi graditi normalnu i pristojnu Srbiju, kao i da neće nikada pristati na kompromise s nasilnicima i siledžijama koji su razarali zemlju.

"Ovde sam i na svakom mestu da se suprostavim lopovluku i fašizmu", poručio je on.
 

O tome u kojem pravcu bi mogli krenuti protesti u Beogradu razgovarali smo s Ratkom Božovićem, kulturologom i univerzitetskim profesorom.

Demonstranti traže oslobađanje 18-godišnjeg mladića, koji je uhapšen zbog upada u RTS, javlja Anadolija.

Ranije su organizatori protesta rekli da je uhapšen Pavle Cvijić, kojem je, po hitnom postupku, određen pritvor do 30 dana.

Predsednik Pokreta Dveri Boško Obradović pozvao je da uhapse njega, a puste Pavla Cvijića.

Na čelu kolone je kamion sa kojeg se emitira muzika i kolona će proći Takovskom ulicom pored zgrade RTS-a.

Građani uzvikuju "Vučiću, odlazi".

Reporteri Al Jazeere Natalija Lučić i Marko Subotić izvještavaju iz Beograda.