Live Blog

Erdogan proglasio pobjedu: Narod mi je povjerio dužnost predsjednika

U Turskoj su održani prijevremeni predsjednički i parlamentarni izbori na kojima su birači izabrali predsjednika države i novi saziv Velike narodne skupštine Republike Turske.

Novi predsjednik Turske imat će široka ovlaštenja, koja će mu pripasti po novom predsjedničkom sistemu upravljanja.

 

Podijeli

Erdogan je čestitao narodu Turske na pobjedi demokratije.

"Narod mi je povjerio dužnost predsjednika. Sigurnost na biračkim mjestima i sloboda glasanja odraz su snage turske demokracije. Odzivom od gotovo 90 posto Turska je cijelom svijetu održala lekciju iz demokratije", rekao je Erdogan, komentirajući rezultate.

 

Nakon 95 posto prebrojanih glasova Recep Tayyip Erdogan je i dalje u vodstvu, za njega je glasalo 53 posto glasača, dok je Muharremu Inceu pripalo 31 posto glasova.

A na izborima za parlament AKP-u je pripalo 294 mandata, MHP-u 48, dok je opozicioni CHP osvojio 146 mandata u turskom parlamentu.

Veliki broj ljudi se u slavlju okupio ispred sjedišta AKP-a u Istanbulu.

Iako konačni rezultati još uvijek nisu objavljeni, pristalice Recepa Tayyipa Erdogana slave uz baklje i pjesmu.

Erdoganove pristalice slave pobjeduReuters

Slične scene su zabilježene ispred sjedišata AKP-a u turskoj prijestolnici Ankari.

Sa 80 posto prebrojanih glasova u Turskoj, i dalje vodi Recep Tayyip Erdogan sa 54,3 posto glasova.

Muharrem Ince je iza njega sa 30 posto osvojenih glasova.

 AKP-u u parlamentu pripada 303 mandata a kolicijskim partnerima MHP-u 51 mandat.

Nakon 75 posto prebrojanih glasova Recep Tayyip Erdogan vodi sa 54,7 posto a prati ga Muharrem Ince sa 29,7 posto glasova.

Narodnoj koaliciji pripalo je 56,7 posto glasova.

Nakon prebrojanih 68,3 posto biračkih listića AKP-u pripada 349 mandata a njegovim kolicijskim partnerima MHP-u 52 mandata.

Najjača opoziciona stranka CHP, osvojila je 148 mandata.

Nakon polovine prebrojanih glasačkih listića Erdoganu pripada 56,5 posto glasova a njegovom AKP-u 47,3 posto glasova u parlamentu.

Stranci nacionalnog pokreta (MHP) koja je u koaliciji sa AKP-om  pripada 12 posto glasova, odnosno 54 mjesta u parlamentu.

No uzorak prebrojanih glasova na izborima za parlament znatno je manji, odnosno prebrojano je 36 posto listića.

Aktuelni turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i njegova Stranka pravde i razvoja (AKP) uvjerljivo vode na predsjedničkim i parlamentarnim izborima.

Nakon prebrojanih 20 posto glasova, Erdoganu povjerenje dalo 58,5 posto građana koji su izašli na izbore.

Anadolija

Istovremeno, prema znatno manjem uzorku prebrojanih listića, AKP je osvojila 51,3 posto glasova po čemu im pripada 374 od 600 mjesta u parlamentu.

Iza njih, je ostala CHP sa 16 posto, odnosno 130 mandata.

Budući da je Erdoganova AKP u koaliciji sa strankom MHP, treba im pridodati i njihova 53 mandata.

Turski mediji, Hurriyet, TRT i Yeni Safak, prenose vrlo slične izborne rezultate čime se potvrđuje pobjeda Erdogana i njegovog AKP-a.

Anadolija

Četiri osobe su uhapšene u gradu Sanliurfi na jugoistoku Turske zbog učešća u navodnim izbornim prevarama.

Pokrajinski javni tužilac Sadi Dogan je izjavio da su pokrenuti pravni postupci u vezi s ovim slučajevima koji su se dogodili u mjestu Suruc.

Iz Ureda guvernera su saopćili da su poduzete sve potrebne mjere kako bi bila garantovana sigurnost tokom održavanja izbora.

Penzionisana inženjerka iz Istanbula Huriye Kumral kaže da se nada promjenama nakon izbora, i to posebno u području obrazovanja, nauke i tehnologije.

"Turska se udaljila od prosvjetljenja koja je doživjela nakon osnivanja republike, gubimo dobitke koje smo postigli", kaže Huriye Kumral.

Huriye Kumral 64-godišnja inženjerka iz IstanbulaAl Jazeera

Lider najjače turske opozicione Republikanske narodne partije (CHP) Kemal Kilicdaroglu glasao je u Ankari.

On je tom prilikom izjavio je da do sada nema informacija o ozbiljnim problemima na izborima u zemlji.

Kilicdaroglu je poručio da su svi državni službenici obavezni raditi u interesu države i naroda, a ne političke partijeAnadolija

Također u Ankari, glasao je i lider MHP-a Devlet Bahceli.

On je najavio da će rezultate izbora čekati u sjedištu MHP-a u turskoj prijestolnici.

Bahceli je kazao da je 24. juni veoma važan dan za turski narodAnadolija

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan glasao je u Istanbulu uz poruku da Turska predsjedničkim sistemom upravljanja ozbiljno podiže ljestvicu na razine iznad savremenih civilizacija.

Prema njegovim riječima, dosadašnja situacija ukazuje na dobar odziv birača.

Erdogan dolazi na glasačko mjestoEPA

Ramazan Unal, 39-godišnji konobar iz Istanbula kaže da je dao svoj glas da se stabilnost u zemlji nastavi.

Ja glasam za stabilnost, navodi Ramazan UnalAl Jazeera

"Saglasan sam sa politikom trenutne vlade koju predvodi predsjednik Recep Tayyip Erdogan. Moj životni standard danas je veći nego ikada prije. Vlada je isporučila najveće projekte u historiji Turske, od savremenih bolnica do aerodroma i univerziteta… sve će biti bolje sa AK partijom", poručuje konobar iz Istanbula.

Stanovnik Istanbula Veysel Emre Yersel navodi da se njegova zemlja kreće prema autoritarnom režimu, dok demokratski standardi padaju, i zato je bitno ne propustiti priliku i dati glas "boljoj Turskoj".

"Želio bih se probuditi u boljoj Turskoj sa drugačijom vladom", kaže Veysel Emre Yersel.

„Postoji raznolikost u demokratiji u kojoj se svi čuju glasovi… u trenutnoj klimi ne postoji različitost, postoji samo jedan glas“, kaže stanovnik Istanbula i dodaje da ukoliko Muharrem Ince dođe na vlast i isporuči bar 25 posto svojih obećanja, Turska će u vrlo kratkom roku biti na boljem mjestu.

Veysel Emre Yersel iz Istanbula želi promjeneAl Jazeera

U Turskoj se danas održavaju prijevremeni predsjednički i parlamentarni izbori na kojima će birači izabrati predsjednika države i novi saziv Velike narodne skupštine Republike Turske.

Premijer Republike Turske Binali Yildirim glasao je u Izmiru i poručio da će Turska nakon današnjih izbora  novim sistemom upravljanja stabilno i sigurno nastaviti koračati ka novim ciljevima i horizontima.

Predsjednička kandidatkinja Meral Aksener i predsjednica turske Partije IYI, glasala je u Istabnulu. Nju je na biračkom mjestu dočekao veći broj simpatizera, a nakon glasanja se kratko obratila i novinarima i poručila da je slobodna volja naroda iskazana na biralištima jedina stvar o kojoj se u demokratiji ne može raspravljati.

Kandidat turske opozicione Republikanske narodne partije (CHP) Muharrem Ince glasao je u na biralištu u Yalovi i izrazio nadu da će izborni proces biti uspješno proveden.

Ukupno 180.065 birališta u cijeloj Turskoj otvoreno je u 8 sati, a zatvaranje je najavljeno za 17 sati po lokalnom vremenu.

Glasački listići do pojedinih biračkih mjesta u provincijama na istoku i jugoistoku zemlje prebačeni su helikopterom.

Izbori se održavaju uz pojačane mjere sigurnosti, a preliminarni rezultati izbora očekuju se u izbornoj noći, nekoliko sati nakon zatvaranja biračkih mjesta.

Više od 56 miliona glasača

Više od 56 miliona turskih birača ima pravo učestvovati u veoma bitnim računicama budućnosti te zemlje.

Turski državljani koji žive u inostranstvu počeli su glasati prije nekoliko dana u turskim diplomatskim predstavništvima, što je označilo prve početke izbora u Turskoj.

Vodeći predsjednički kandidati u Turskoj, među kojima je i aktuelni šef države Recep Tayyip Erdogan jučer su pozvali birače, na odvojenim skupovima, nekoliko sati pred početak izborne tišine, da izađu na sutrašnje izbore i podrže njihovu politiku.

Erdogan se obratio na skupu u Istanbulu gde je kritikovao svoje protivnike za nedostatak vizije.

"Predsjedavanje zahtjeva iskustvo", rekao je Erdogan, koji je vodio Tursku od 2003. kao premijer a od 2014. godine kao prvi direktno izabrani predsjednik.

Kao dokaz uspješnosti svog liderstva Erdogan je naveo izgradnju bolnica i saobraćajne infrastrukture.

Njegov glavni protukandidat Muharrem Ince koga je kandidovala sekularna Republikanska narodna partija poručio je Erdoganu pred više stotina hiljada pristalica također u Istanbulu, da je vrijeme da ode.

Prokurdski kandidat Selahattin Demirtas, koji kampanju vodi iz zatvora gdje čeka suđenje, izrazio je nadu da će sutrašnji izborni dan proći u miru i pozvao prvenstveno mlade da izađu na glasanje.

Ovo je prvi put da Turci glasaju za predsjednika i parlament u isto vrijeme, nakon što se 16. jula prošle godine narod na referendumu izjasnio o uvođenju predsjedničkog sistema vođenja države.

Prvi izbori u vanrednom stanju

Ovo su i prvi izbori u vanrednom stanju, uvedenom u Turskoj nakon pokušaja državnog udara, u julu 2016.

Prema konačnoj listi kandidata za prijevremene predsjedničke izbore, u trci će se naći šest kandidata: Dogu Perincek, Meral Aksener, Muharrem Ince, Recep Tazzip Erdogan, Selahattin Demirtas i Temel Karamollaoglu.

Ko god pobijedio, novi predsjednik Turske će imati široka ovlaštenja, koja će mu pripasti po predsjedničkom sistemu upravljanja države u kojem više neće biti premijerske pozicije.

Izvor: Agencije