Live Blog

Broj novozaraženih u Italiji pada četvrti dan zaredom

Najviše oboljelih u državama nastalim raspadom bivše Jugoslavije ima u Sloveniji - 528.

U Hrvatskoj su zabilježena 442 slučajeva zaraze korona virusom i potvrđen prvi smrtni slučaj. Ova država uvela je set posebnih mjera koje su usmjerene strožijem socijalnom distanciranju, te je uvela zabranu napuštanja mjesta prebivališta.

Sada su u Srbiji ukupno potvrđena 384 slučaja osoba pozitivnih na korona virus. Vlada ove države ranije je donijela nove mjere u cilju suzbijanja širenja zaraze, uvela policijski sat te ograničila kretanje starijih od 65 godina.

U Bosni i Hercegovini dosad je potvrđeno 176 slučaja zaraze. Tri osobe se preminule. Ta zemlja proglasila je stanje prirodne ili druge nesreće u zemlji izazvane pandemijom korona virusa.

U Sjevernoj Makedoniji je ukupan broj zaraženih korona virusom sada 177, na Kosovu je 71 osoba zaražena, a u Crnoj Gori ih je 53.

Podijeli

Broj novozaraženih korona virusom u Italiji je u padu četvrti dan zaredom, što ukazuje na stabilizaciju krivulje epidemije. 

Razmjere epidemije u Italiji su najgore u svijetu. Trenutno je ondje aktivno 57,5 hiljada slučajeva. 

Kako prenosi Hina, od rekordna 4.821 nova slučaja koliko ih je bilo u subotu, u nedjelju je taj broj iznosio 3.957, u ponedjeljak 3.780, u utorak je dnevni skok iznosio 3612, a u srijedu 3.491. 

“Očito smo u stabilizacijskoj fazi zaraze”, kazao je dužnosnik Civilne zaštite Agostino Miozzo.  

“Ako želimo da se krivulja epidemije stabilizira i zatim počne padati, apsolutno je nužno održati socijalno distanciranje”, dodao je. 

Sadašnjost je i dalje crna. U srijedu je umrlo 683 ljudi pa je ukupan broj žrtava korona virusa narastao na 7.503. 

Oporavilo se ukupno 9.362 ljudi, a broj pacijenata na intenzivnoj njezi, što je podatak koji se pomno prati zbog manjka kreveta, narastao je danas za samo 2,9 posto, na 3.489 pacijenata. 

Italijanska epidemija koncentrirana je u Lombardiji, ali raste zabrinutost da bi moglo doći do eskalacije na jugu, posebno ako se ondje neće pridržavati strogih mjera. 

Cijela Italija je u karantini koja službeno ističe 3. aprila, ali čak i ako broj novozaraženih nastavi padati gotovo nitko ne očekuje da će stroge mjere kretanja uskoro biti ukinute. 

[EPA-EFE]

U Sarajevu su potvrđena tri nova slučaja zaraze korona virusom, prenose bh. mediji pozivajući se na informacije sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Dodaje se kako je sada na području Kantona Sarajevo osam osoba oboljelo, a u ovom dijelu BiH je jučer zabilježen i jedan smrtni slučaj.

Zaključno sa 22 sati, na teritoriji države BiH je 176 osoba zaraženo korona virusom.

EPA-EFE

Broj preminulih od posljedica korona virusa u Turskoj porastao je za 15 i sada iznosi 59, izjavio je ministar zdravstva Turske Fahrettin Koca.

On je na Twitteru objavio da se broj zaraženih povećao za 561, što znači da su u toj zemlji ukupno 2.433 osobe oboljele od korona virusa, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Kako je naveo, u protekla 24 sata izvršeno je 5.035 testova na korona virus, što znači da je ukupno urađeno oko 33.000 testova.

Federalni štab civilne zaštite (FŠCZ), kojeg je na današnjoj 162. hitnoj sjednici imenovala Vlada Federacije BiH, održao je večeras u Sarajevu 7. vanrednu sjednicu na kojoj je donio odluku o nabavci materijala i opreme u uslovima pogoršane epidemiološke situacije uzrokovane pojavom korona virusa u vrijednosti od 7.128.012,00 KM.

Radi se o nabavci zaštitnih maski, dezinfekcionog sredstva, zaštitnih rukavica, zaštitnih odijela, zaštitnih naočala i 170 hiljada testova na korona virus, saopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

Dvije starije osobe, pozitivne na korona virus, umrle su u Moskvi, objavile su zdravstvene vlasti ruskog glavnog grada, ali za sada nisu precizirale tačan uzrok smrti.

„Potvrđeno je da su pacijenti stari 88 i 73 godina imali upalu pluća i popratne tegobe“, dodaje se u saopćenju krizne jedinice moskovskog zdravstvenog centra.

Do sada u Rusiji nije službeno potvrđena nijedna smrt direktno povezana s korona virusom, gdje ima 658 zaraženih, prema posljednjim podacima sanitarnih vlasti.

U utorak je jedna 69-godišnjakinja za koju se sumnja da je bila zaražena novim korona virusom umrla u jednoj moskovskoj bolnici specijaliziranoj za liječenje te bolesti. Ali krizna jedinica je precizirala da je ona preminula u terminalnoj fazi raka i da je njezin test na koronavirus bio negativan.

Jedna osoba koja živi u papinskoj rezidenciji u Vatikanu pozitivna je na korona virus i sada se liječi u italijanskoj bolnici, prenosi Hina, pozivajući se na italijanske medije.

Vatikan još nije komentirao ove navode.

Papa Franjo, koji je otkazao javne opće audijencije i sada ih vodi putem televizije i interneta, živi u Domu svete Marte u Vatikanu, a u toj se zgradi nalazi još 75 osoba.

Rimski list Il Messaggero je naveo da zaražena osoba radi u Državnom sekretarijatu Vatikana, a izvor iz Vatikana je rekao da vjeruje da je riječ o svećeniku. 

Poljska ima 1.031 potvrđenih zaraženih koronavirusom i 14 umrlih, objavilo je u srijedu poljsko ministarstvo zdravstva. 

Poljska vlada objavila je ranije u martu da će produžiti mjere zavaranja škola, društvrenih ustavnova poput kazališta i kina do Uskrsa, piše Reuters a prenosi Hina.

Gotovo dva od tri Poljaka prema anketi objavljenoj u srijedu žele da predsjednički izbori predviđeni 10. maja budu odgođeni zbog pandemije, no vladajuća stranka PiS i predsjednik kojemu istječe mandat zasad ne odustaju

Za odgodu izbora je 72 posto ispitanika, prema anketi Instituta Ibris, prenosi agencija AFP.

Bivši premijer Donald Tusk, danas čelnik Europske pučke stranke, rekao je u jednom intervjuu da bi samo "luđak ili kriminalac" mogao predložiti ljudima da idu glasati u maju.

Prema anketi Ibris, gotovo polovica (43 posto) birača konzervativne nacionalističke stranke Pravo i pravda (PiS) skloni su odgodi izbora. 

No predsjednik PiS-a Jaroslaw Kaczynski i poljski predsjednik Andrzej Duda koji se natječe za drugi mandat te premijer Mateusz Morawiecki ne žele odgodu. 

Komentatori drže da vladajući konzervativci koji su na vlasti računaju baš na scenarij otežanih okolnosti kako bi ojačali izglede Andrzeja Dude koji sada vodi, a odgoda izbora do jeseni možda mu ne bi išla u prilog. 

PiS svoju popularnost koja iznosi oko 40 posto prema anketama, ima zahvaliti uvelike svojoj velikodušnoj socijalnoj politici. Za šest mjeseci, kada posljedice pandemije naruše ekonomiju, ta bi se prednost mogla istopiti, smatraju analitičari.

EPA-EFE

Broj umrlih od posljedica zaraze korona virusom (COVID-19) u Francuskoj porastao je za 231 osobu u posljednja 24 sata te sada iznosi 1.331.

Jerome Salomon, iz Ministarstva zdravstva Francuske, izjavio je također da je broj slučajeva zaraze korona virusom povećan za 2.933, na ukupno 25.233.

Istakao je da se na intenzivnoj njezi nalazi 2.827 zaraženih, napominjući kako 59 posto njih čine osobe starosne dobi od 60 do 80 godina.

Naglasio je da je do sada u toj zemlji od korona virusa izliječeno oko 3.900 osoba.

Dodao je i kako su 86 posto onih koji su umrli od posljedica zaraze korona virusom bile osobe starije od 70 godina.

U Federaciji BiH potvrđeno je 57 slučajeva zaraze korona virusom. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH o epidemiološkom stanju do 18 sati, broj zaraženih od jutros povećan je za pet, prenosi agencija Anadolija.

Ističe se da je u FBiH obavljeno 499 testova na korona virus. 

Najviše slučajeva zaraze korona virusom zabilježeno je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (26), slijede Zeničko-dobojski kanton sa osam, Unsko-sanski i Zapadnohercegovački kanton po šest, te Kanton Sarajevo sa pet. U Bosansko-podrinjskom kantonu imaju četiri slučaja oboljenja COVID-19, a po jedan u Posavskom i Srednjobosanskom.

Najviše testova na korona virus, 186, obavljeno je Hercegovačko-neretvanskom kantonu, a potom u Tuzlanskom, gdje je urađeno 120 testiranja, a nije zabilježen nijedan pozitivan slučaj. U Kantonu Sarajevo urađeno je 69 testova na korona virus.

Naveli su da su dva veća klastera vezana za događaj u Konjicu, do sada 23 potvrđena slučaja, evidentirana 3. generacija kontakata, i slučaj u Mostaru, šest potvrđenih slučajeva zaraze. 

U Unsko-sanskom kantonu evidentirana su tri klastera.

Novi klasteri (žarišta zaraze) pojavili su se u Zapadnohercegovačkom i kantonu Sarajevo. 

U Bosni i Hercegovini trenutno su korona virusom zaražene 173 osobe.

EPA-EFE

Broj smrtnih slučajeva od posljedica zaraze korona virusom premašio je 20.000 na globalnom nivou, pokazali su posljednji podaci Univerziteta "Johns Hopkins", a javlja agencija Anadolija.

U svijetu je trenutno 452.156 slučajeva zaraženih korona virusom, a broj preminulih zvanično iznosi 20.494.

Najviše osoba je preminulo u Italiji (7.503), Španiji (3.434), Kini (3.281) i Iranu (2.077). U ostalim državama preminulo je 1.000 ili manje ljudi.

Prema podacima Univerziteta "Johns Hopkins", broj aktivnih slučajeva trenutno iznosi 318.554, od čega 304.747 u dobrom stanju, a 13.807 se nalazi u kritičnoj situaciji. Do sada su se oporavile 133.614 osobe.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 11. marta je zbog širenja korona virusa proglasila “globalnu pandemiju“. Također, WHO je uz Evropu novim epicentrom pandemije korona virusa, koji se prvi put pojavio krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu, proglasio i američku državu New York.

U Italiji su od posljedica zaraze korona virusom u protekla 24 sata umrle još 683 osobe, čime je bilans umrlih porastao na 7.503, prenosi agencija Anadolija.

Broj zaraženih osoba u Italiji povećan je za 5.210, čime je broj povećan na 74.386 osoba. 

Italija je prošle sedmice prijavila više mrtvih od Kine, a u srijedu je registrovala ukupno 7.503 mrtvih od posljedica virusa, čime je potvrdila da je evropski epicentar pandemije.

Dr. Massimo Galli iz milanske bolnice "Sacco", izrazio je uvjerenje da mjere koje je poduzela vlada u cilju sprečavanja širenja korona virusa, neće uskoro biti ukinute. 

Njegov tim u bolnici "Sacco" utvrdio je da virus kruži Italijom od 25.-26. januara, a da mu je trebalo gotovo mjesec dana da postane aktivan što se desilo oko 21. februara.

EPA-EFE

Turski ministar zdravstva Fahrettin Koca je izjavio da liječenje lijekovima koje je Turskoj dostavila Kina počinje sa 136 pacijenata koji su na intenzivnoj njezi zbog zaraze korona virusom, javlja agencija Anadolija.

Istakao je također da se najmanje 26 pacijenata koji su bili zaraženi korona virusom, uključujući dvije osobe starije od 60 godina, oporavilo te su otpušteni iz bolnica u Turskoj.

"Oba starija pacijenta uspješno su liječena na odjeljenju za intenzivnu njegu", kazao je Koca u srijedu, dodajući da je jedan pacijent imao 60, a drugi 65 godina.

Istakao je da su se u svijetu virusom zarazile i mnoge osobe srednje životne dobi.

"Broj pacijenata srednjih godina uopšte nije neznatan. Virus ne pravi razliku između mladih, starih i sredovječnih", kazao je turski ministar te pozvao građane da ostanu u svojim domovima.

Napomenuo je da je situacija u Turskoj bolja u odnosu na neke druge zemlje zbog pravovremenog reagovanja od početka izbijanja epidemije korona virusa.

U Turskoj su do sada korona virusom zaražene 1.872 osobe, a od posljedica zaraze umrlo je 44 oboljelih.

Institut za javno zdravlje Crne Gore potvrdio je još jedan slučaj korona virusa u toj zemlji, pa je danas evidentirano ukupno šest novozaraženih i ukupan broj oboljelih povećan je na 53.

"Pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom u Crnoj Gori se nalazi 6.356 osoba", navedeno je u saopštenju, prenosi Tanjug pozivajući se na RTCG.

Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova saopštio je da je danas potvrđeno osam novih slučajeva zaraze, što je ukupno 71 osoba zaražena korona virusom, prenosi agencija Anadolija. 

Kako je navedeno u saopštenju, u laboratoriji molekularne mikrobiologije danas su testirana 34 uzorka od slučajeva hospitalizovanih na Infektivnoj klinici i sa terena, a osam od njih je bilo pozitivno. 

Potvrđeni pozitivni slučajevi su slučajevi kontakata, od kojih četiri sa prebivalištem u selu Domanek, opština Mališevo, tri su iz Prištine i jedan slučaj je iz sela Donje Studime, opština Vučitrn. 

Od 8. februara do danas ukupno je testirano 766 uzoraka, od kojih je 71 bilo pozitivno, sa jednim smrtnim slučajem, muškarca starog 82 godine.

U Hrvatskoj je potvrđena prva žrtva zaraze korona virusom i 442 slučaja zaraze, saopćio je u srijedu popodne Nacionalni stožer civilne zaštite, prenosi Hina.

Patološki nalaz ugostitelja iz Istre potvrdio je da je on prošle sedmice umro od infekcije virusom. 

U Hrvatskoj su 442 potvrđena slučaja zaraze, što je 24 više nego jutros, kazao je direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak te istakao da su 22 oboljele osobe izliječene.

Riječ je o porastu od 60 slučajeva u protekla 24 sata, no ne povećava se broj zaraženih od subote kada je bilo 78 novih slučajeva.

„Nakon toga se držimo ispod te brojke, što nam daje nade da će krivulja broja oboljelih biti više položena nego uspravna“, istakao je.

[EPA-EFE]

Broj smrtnih slučajeva od korona virusa u Švicarskoj porastao je na 103, što je 13 više u odnosu na 90, koliko ih je bilo prije 24 sata, saopćila je danas švicarska Vlada.

Prema podacima Federalne kancelarije za javno zdravlje, broj zaraženih povećao sa na 9.765, u odnosu na jučerašnjih 9.000 ljudi, prenosi Reuters.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je u srijedu i po drugi put testirana negativno na korona virus, ali je odlučeno da u karanteni ostane najmanje do početka sljedeće sedmice.

"Njemačka kancelarka i dalje radi iz kućne karantene i najkasnije početkom sljedeće sedmice će se još jednom testirati na koron avirus", rekao je glasnogovornik njemačke vlade u srijedu.

Kako je nadalje saopćeno, Merkel svoje obveze obavlja od kuće. Sutra bi tokom dana trebala sudjelovati na dvije video-konferencije: prvo s predsjednicima država i vlada zemalja grupe G20, a nakon toga i s čelnicima zemalja Evropske unije.

Tema oba razgovora bit će borba protiv pandemije korona virusa.

Na današnjoj sjednici Bundestaga na kojoj je bilo odlučivano o paketu finansijske pomoći njemačkoj ekonomoji, Merkel je zamjenjivao vicekancelar Olaf Scholz, prenijela je Hina.

Merkel se u nedjelju navečer odlučila na odlazak u karantenu nakon što je jedan ljekar, s kojim je prošle sedmice bila u kontaktu, u međuvremenu testiran te je pozitivan na koron avirus.

Prvi test na korona virus kod njemačke kancelarke je proveden jučer, ali je i on bio negativan.

Fena

U Federaciji Bosne i Hecegovine ukupno je testirano, do danas, 480 osoba od čega su 52 bile pozitivne na infekciju korona virusom, kazao je šef Klinike za infekivne bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Rusmir Baljić.

Naveo je da su 24 osobe iz Hercegovačko-neretvanskog kantona bile pozitivne, osam iz Zeničko-dobojskog, šest Unsko-sanskog, četiri Bosanko-podrinjskog, tri Zapadnohercegovačkog, po jedna iz Posavskog i Srednjobosanskog dok u Tuzlanskom kantonu i Kantonu deset nema registriranih slučajeva.

"Bosna i Hercegovina je jedna od zemalja koja je na vrijeme krenula sa svim mjeram sprječavanja ove infekcije, koja se ne može liječiti lijekovima, te je stoga bitno da se pridržavate uputa Kriznog štaba", naglasio je Baljić na konferenciji za medije, prenijela je Fena.

Smatra da bi se, ukoliko se stanovništvo bude pridržavalo svih uputa, situacija mogla smirivati za dvije do tri sedmice.

"Ja se nadam da ćemo sredinom ili krajem aprila imati silaznu putanju broja oboljelih. Krenuli smo na vrijeme i siguran sam da ćemo zajednički dobiti ovu bitku", poručio je Baljić.

Novi korona virus potvrđen je kod još jedne osobe u Crnoj Gori, čime je broj zaraženih porastao na 53, javlja agencija Anadolija.

Institut za javno zdravlje Crne Gore navodi da je od 13 uzoraka, koji su danas analizirani, kod jednog potvrđen virus, dok je kod 12 osoba nalaz negativan.

„U Crnoj Gori sada imamo ukupno 53 inficiranih novim korona virusom, dok se pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom u Crnoj Gori nalazi 6.356 osoba. Institut pomno prati razvoj epidemiološke situacije o čemu će redovno obavještavati javnost“, navode u Institutu.

Palestinci su prijavili prvi smrtni slučaj od korona virusa.

Riječ je o ženi šezdesetih godina koja je živjela na Zapadnoj obali.

Glasnogovornik palestinske uprave Ibrahim Melhem rekao je da je žena imala simptome bolesti i da je hospitalizovana, ali je kasnije podlegla bolesti, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

On je dodao da je žena bila iz Bidua, palestinskog sela sjeverno od Jerusalema i jugozapadno od Ramale.

Kanadske vlasti saopćile su da je u toj zemlji registrovano 3.197 potvrđenih slučajeva korona virusa i 27 smrtnih slučajeva, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Kanadski ministar finansija Bill Morneau izjavio je da će veliki broj ljudi ostati bez posla zbog pandemije korona virusa i izrazio nadu da je to samo privremeno.

Odgovarajući na pitanja senatora, Morneau je ukazao da vlada mora predložiti mjere koje će omogućiti da se nakon epidemije, koju je nazvao “situacijom bez presedana”, svi radnici vrate na svoje poslove.

EPA-EFE

U Albaniji je vlada proglasila vanredno stanje zbog prirodne katastrofe i saopćila da se ograničavaju prava građana do nivoa koji je neophodan za zaštitu javnog zdravlja.

To znači da se zabranjuju sva javna okupljanja, veća ovlaštenja se daju državnim organima, uključujući i ulazak u privatni posjed zboh testiranja na korona virus, a građani se obavezuju da prijave simptome oboljenja, prenosi Tanjug.

Svi granični prijelazi su zatvoreni, osim leta za Tursku koji još funkcioniše.

Škole, kafei, restorani, teretane i radnje su zatvoreni, osim prodavnica sa životnim namirnicama.

Samo mali broj državnih i privatnih uposlenika ima dozvolu za rad u trajanju od osam sati dnevno, a građanima je dozvoljeno da izađu samo u kupovinu hrane i lijekova.

U Albaniji su do sada evidentirana 146 slučaja zaraze virusom Covid-19 i pet smrtnih slučajeva.

U zemljama regije Zapadnog Balkana do sada je korona virusom zaraženo ukupno 1.814 osoba, umrlo je 18, a u posljednja 24 sata zaražene su 202 osobe. 

Najveći broj zaraženih zabilježen je u Sloveniji, gdje je na koronu pozitivno 528 osoba, a umrlo pet osoba. Najmanje zaraženih je u Crnoj Gori, a radi se o 52 osobe, prenosi agencija Anadolija.

Na području Bosne i Hercegovine u posljednja 24 sata zabilježena je jedna novooboljela osoba. Ukupno je u BiH zaraženo 168 osoba, a od korona virusa dosad su preminule tri osobe.

U Srbiji su dosad registrovana 384 slučaja zaraze korona virusom, od čega su 24 osobe na respiratorima. Korona virus u Srbiji registrovan je u 21 gradu. Skoro polovina zaraženih nalazi u Beogradu, odnosno 158 osoba.

Do sada su od posljedica korona virusa u Srbiji preminule četiri osobe.

U Hrvatskoj su ukupno 442 osobe zaražene korona virusom, a dosad je umrla jedna osoba.

Na Kosovu su zaražene ukupno 63 osobe, a prema posljednjim informacijama, zabilježeno je dvoje novozaraženih. Na Kosovu je od korona virusa umrla jedna osoba.

U Sjevernoj Makedoniji je u posljednja 24 sata zabilježeno 29 novih slučajeva zaraze korona virusom, u toj zemlji je ukupno 177 zaraženih, a danas je potrvđen i treći smrtni slučaj uzrokovan korona virusom.

Crna Gora je zemlja regije s najmanjim brojem pozitivnih na korona virus, a radi se o 52 osobe. U posljednja 24 sata od virusom je zaraženo pet osoba, a u zemlji je zabilježen i jedan smrtni slučaj. 

[EPA-EFE]

U Estoniji je registrovan prvi smrtni slučaj osobe zaražene korona virusom, saopćio je glasnogovornik glavnog grada Talina.

Od posledica infekcije COVID-19 preminuo je 83-godišnji muškarac, prenosi TASS.

Estonija do sada, prema zvaničnim podacima, ima 404 osobe zaražene korona virusom.

Broj preminulih u epidemiji korona virusa u Francuskoj mnogo je viši od svakodnevnih brojki koje objavljuje vlada, izjavio je u srijedu visoki francuski zdravstveni zvaničnik.

Francuska je izvjestila utorak o ukupno 1.100 preminulih u epidemiji, što je rast s 91 osobe od 14. marta i više nego desetostruko povećanje u 11 dana, te rast od 28 posto dnevno, pokazuju podaci koje prati Reuters, prenijele je Fena.

"Mi samo znamo za podatke koje pružaju bolnice", izjavio je Frederic Valletoux, predsjednik Federacije francuskih bolnica, za France Info radio.

"Povećanje zvaničnih brojki već je značajno, ali bi apsolutne brojke, bez ikakve sumnje, bile mnogo više ako im pridodamo ono što se dešava u staračkim domovima kao i o ljudima koji su umrli u kući i koje nismo uračunali", kazao je Valletoux.

Načelnik državne agencije za javno zdravstvo Jerome Salomon izjavio je u utorak da će vlasti uskoro biti u stanju da prikupljaju brojke preminulih u staračkim domovima, što bi najvjerovatnije rezultiralo velikim povećanjem registrovanih žrtava.

Francuski mediji javili su o desecima preminulih u staračkim domovima, dok je javljeno o 15 preminulih u samo jednoj instituciji u istočnoj Francuskoj.

Le Monde je javio o 39 preminulih u staračkim domovima u regiji Ile-de-France u okolini Pariza u ponedjeljak, i piše kako su starački domovi u privatnom vlasništvu nevoljni da objave podatke.

[Anadolija]

Iranski predsjednik Hassan Rouhani izjavio je kako je u njegovoj državi prevaziđen prvi val zaraženih korona virusom, ali upozorio da bi mogao početi drugi val povratkom građana koji su bili na odmoru povodom iranskog praznika Nevrouz, javlja agencija Anadolija.

Na sastanku kabineta u Teheranu, Rouhani je istakao kako su poduzeli mjere radi sprječavanja širenja novog vala korona virusa u periodu povratka građana s odmora. Naglasio je kako je Vlada odgovorna za životnu sigurnost građana, dodavši kako proslave povodom Nevoruza neće biti kao ranijih godina.

„Parkovi se mogu zatvoriti. Nemamo drugog izlaza jer moramo spriječiti širenje zaraze. Narod mora biti svjestan da sve mjere poduzimamo za njihovu korist“, rekao je Rouhani i naglasio kako građani od sutra trebaju biti spremni na dodatna ograničenja.

Podsjetio je kako se njegova zemlja pod američkim sankcijama bori protiv epidemije koja je već uzrokovala smrt 2.000 ljudi.

U Iranu su do sada od korona virusa umrle 1.934 osobe, a zaraženo je blizu 25.000 stanovnika.

[EPA-EFE]

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn kaže da njegova zemlja ima oko 1.000 pacijenata oboljelih od COVID-19 na intenzivnoj njezi i da se zdravstveni sistem te zemlje za sada može nositi s brojem oboljelih, prenosi agencija Anadolija.

Njemačka je peta zemlja po broju zaraženih od korona virusa. Više od 30.000 osoba je pozitivno na virus. Međutim, stopa smrtnosti u zemlji zasad je niska u poređenju s južnom Evropom. Njemačka ima 172 smrtna slučaja, prema podacima univerziteta Johns Hopkins.

Spahn je izjavio da je broj pacijenata na intenzivnoj njezi „broj s kojim se zdravstveni sistem još može nositi". Ali upozorio je da nije poznato kako će se situacija razvijati u naredne dvije do četiri sedmice.

Njemačka je uvela mnoge mjere u cilju sprečavanja korona virusa, među kojima je i zabrana okupljanja više od dvije osobe u javnosti.

Saudijska Arabija naredila je zatvaranje glavnog grada Rijada i svetih gradova Meke i Medine kako bi se zaustavilo širenje novog korona virusa, prenosi agencija Anadolija i dodaje kako će novim mjerama koje je izdao saudijski kralj Salman biti zabranjen ulaz i izlaz iz tri spomenuta grada.

Dodaje se da nove mjere, koje će stupiti na snagu u četvrtak, uključuju i sprečavanje ljudi iz 13 regija Saudijske Arabije da ih napuštaju ili putuju u druge regije. Trosedmični policijski sat, koji je uveden u ponedjeljak u cijeloj zemlji, sada je pooštren za Rijad, Meku i Medinu, te će počinjati u 15 sati, umjesto u 19 kao do sada.

[EPA-EFE]

U Holandiji je za poslednja 24 sata od posljedica korona virusa umrlo 80 ljudi, pa je do sada ukupno preminulo 356, saopćeno je iz Nacionalnog instituta za zdravlje.

Broj oboljelih u Holandiji je od jučer porastao za 852 i iznosi ukupno 6.412 potvrđenih slučajeva, prenosi Reuters.

I pored ovakvih podataka, prema zvaničnim procjenama, u zemlji se naziru znaci slabijeg intenziteta širenja zaraze, saopćeno je iz ove ustanove.

U protekla 24 sata u Albaniji su registrovana 23 nova slučaja zaraženih korona virusom, čime se ukupni broj u toj državi povećao na 146.

„U Infektivnoj klinici u Tirani hospitalizovana su 72 pacijenata. Od njih, četvoro je na intenzivnoj njezi, dok je troje u teškom stanju“, izjavila je albanska ministrica zdravlja Mira Rakacolli.

Najveći broj zaraženih je u Tirani (83), nakon toga u Fieru (14), Korči (11), Draču (9), Valoni (5), Kavaji, Lušnji i Leži po četvoro zaraženih, u Elbasanu i Skadru po troje, Rogožinu i Hasu po dvoje, i u Beratu i Kruji po jedno lice.

Rakacolli je navela da je 17 pacijenata do sada izlečeno, ali da će morati da ostanu u izolaciji još 14 dana.

Do sada u Albaniji od korone virusa je preminulo pet lica. Četvoro od njih su imali i druge bolesti.

[EPA-EFE]

Igra cifara kojima se mjeri uspješnost bitke koju vodi Italija sa epidemijom korona virusa ne prestaje - broj smrtnih slučajeva opet raste, javlja agencija Tanjug i dodaje kako je bolest odnijela ukupno do sada je 6.820 života, a u posljednja 24 sata umrlo je 743 ljudi.

Do sada je ukupno 69.176 zaraženih, od kojih je 54.030 trenutno pozitivno, a 8.326 se oporavilo.

No, samo u jednom danu, udvostručio se broj onih koji su ozdravili: 894, dok je broj novih slučajeva (3.612) nešto manji u odnosu na dan ranije (3.780).

Raste broj medicinskog osoblja koje je zaraženo, kao i umrlih zdravstvenih radnika. Prema podacima zaključno sa 24. martom, a prema izvještaju Visokog Instituta za Zdravstvo (Instituto Superiore di Sanit), registrirano je 5.211 zaraženih zdravstvenih radnika, uključujući ljekare, medicinske sestre, farmaceute... Nažalost, broj mrtvih ljekara postaje sve duži: do sada je 25 doktora umrlo od korona virusa.

Mnogi privatnici, poznate ličnosti, ali i pojedinci koji to mogu, uplatili su novac ili su kupili i poklonili neophodnu opremu bolnicama. Također je i Katolička crkva Italije poklonila 13 miliona eura u te svrhe. Više od 50 hiljada volontera pomaze specijaliziranom medicinskom osoblju, starima, te onima kojima je pomoć neophodna.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin proglasio je narednu sedmicu, počevši od subote, neradnom u toj zemlji.

“Sada je važno spriječiti brzo širenje virusa. Zato proglašavam narednu sedmicu neradnom na način da plaće radnicima ne budu umanjivane. Uključujući i dolazeći vikend, neradni dani su od 28. marta do 5. aprila“, kazao je Putin, prenosi Anadolija.

On je najavio i finansijsku pomoć porodicama sa djecom koja će biti isplaćivana svakog mjeseca, kao i pomoć firmama koje tokom pandemije bilježe značajne gubitke u Rusiji. Ljudima čiji prihodi budu smanjeni za više od 30 posto će biti date olakšice u plaćanju potrošačkih i stambenih kredita.

U okviru borbe protiv širenja korona virusa, Putin je u današnjem obraćanju naciji najavio i odgađanje referenduma o ustavnoj reformi u Rusiji koji je bio najavljen za 22. april.

U Austriji je prema podacima Ministarstva zdravlja trenutno 5.560 osoba pozitivno testirano na infekciju korona virusom.

U isto vrijeme, prema zvaničnim podacima broj umrlih je porastao na 31, odnosno 38, pošto je u sedam slučajeva utvrđeno da su preminuli bili zaraženi korona virusom, ali se dok ne budu objavljeni rezultati obdukcije ne vode kao žrtve epidemije. To pokazuje da se u poslednja tri dana broj mrtvih udvostručio.

Do sada je provedeno 32.407 testova, i taj broj neprestano raste, a cilj je vlade da se što više proširi. Tirol je i dalje glavno žarište sa 1.393.

[EPA-EFE]

Širenje korona virusa ubrzalo se u srijedu širom Sjedinjenih Američkih Država izvan epicentara u državama New Yorku, Kaliforniji i Washingtonu, a stanje katastrofe proglašeno je u državama poput Louisiane i Iowe, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Predsjednik SAD-a Donald Trump u utorak navečer je potpisao uredbu o proglašenju katastrofe, oslobodivši savezne fondove za borbu protiv bolesti.

Louisiana, u kojoj je masa ljudi nedavno proslavila Mardi Gras u New Orleansu i ostalim okruzima, zabilježila je 1.388 oboljelih i 46 umrlih, objavilo je državno Ministarstvo zdravstva. U Iowi, gdje je u utorak navečer umrla prva žrtva, potvrđena su 124 slučaja. U cijelom je SAD-u Covidom-19 zaraženo više od 55.000 ljudi i umrlo ih je najmanje 800.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je kako bi SAD mogao postati globalni centar epidemije koja je prošle godine izbila u kineskom gradu Wuhan.

Guverneri najmanje 18 saveznih država naredili su stanovnicima da ne izlaze iz kuća i pod tom je mjerom gotovo polovina ukupnog američkog stanovništva.

Trump je u utorak najprije rekao da želi ponovo otvoriti zemlju do uskrsnog ponedjeljka, ali je kasnije novinarima izjavio da će slušati savjete zdravstvenih zvaničnika. Zatvaranje je šokiralo američku ekonomiju, no berzovni indeksi porasli su u srijedu nakon objave da su se Vlada i Kongres u načelu dogovorili o paketu poticaja vrijednih dvije hiljade milijardi dolara.

Mjere uključuju kredite za najteže pogođene industrije i manje firme, direktne uplate do 3.000 dolara milionima porodica, povećanje naknada za nezaposlene i milijarde dolara za bolnice i druge zdravstvene ustanove. Dodatnih 150 milijardi dolara za borbu protiv epidemije izdvojit će savezne države iz svojih budžeta.

[EPA-EFE]

U Srbiji je danas do 15 sati registriran 81 novi slučaj zaraze korona virusom i ukupno su potvrđena 384 slučaja COVID 19, prenosi agencija Tanjug.

Od prethodnog izvještaja do danas 15 sati, testirani su uzorci 245 osoba, od kojih je 81 pozitivno i 164 negativno na novi korona virus, saopćilo je Ministarstvo zdravlja Srbije.

Do 15 sati, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 1.161 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Potvrđena su 63 slučaja zaraze korona virusom u Kosovu, od kojih je 28 hospitalizirano na Klinici za infektivne bolesti, a njihovo stanje je stabilno, potvrdila je danas direktorica te klinike Lindita Ajazaj-Berisha.

Osam pacijenata je na respiratorima.

Prema njenim riječima, do danas su na korona virus testirane ukupno 732 osobe.

Do sada je zabijležen jedan smrtni slučaj, a to je bio 82-godišnji muškarac.

Među pozitivnima su osobe različite starosne dobi, a ima i onih od 20 do 30 godina, dodaju agencije.

[EPA-EFE]

Broj zaraženih korona virusom u Portugalu skočio je u posljednja 24 sata za 622, na 2.995, prenose agencije.

Broj osoba koje se nalaze na bolničkom liječenju iznosi 276, a 60 je na intenzivnoj terapiji.

Do sada su u ovoj državi umrla 43 osobe, a 22 su izliječene.

U Portugalu je 18. marta proglašeno dvosedmično vanredno stanje koje može biti produženo ukoliko to bude potrebno.

[EPA-EFE]

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti u Crnoj Gori formirao je Krizni medicinski štab koji će biti zadužen za upravljanje kompletnim zdravstvenim sistemom u toj zemlji, javlja agencija Anadolija.

Navodi se da će na čelu štaba biti dr. Ranko Lazović kao i da će to operativno tijelo biti zaduženo za preduzimanje svih aktivnosti neophodnih za nastavak suočavanja Crne Gore sa pandemijom korona virusa. Predsjednik Nacionalnog koordinacionog tijela Milutin Simović istakao je da je zaštita zdravstvenih radnika vitalna karika u borbi protiv pandemije korona virusa.

„Vi ste na braniku i nacionalnog zdravlja i cijele države. Stručni i savjesni medicinski radnici su ključni resurs našeg sistema. Zaboravimo uobičajene razlike, nevolja mora da nas ujedini. Slijedite striktno instrukcije koje ćete dobijati od vaših kolega iz Kriznog medicinskog štaba“, kazao je on.

Krizni medicinski štab je usvojio i odmah počeo da se sprovodi operativni plan korišćenja medicinskih kapaciteta.

„Operativni plan podrazumijeva dislokaciju pojedinih pacijenata i ljekara u skladu sa preraspodjelom kapaciteta. Poseban akcenat je dat na potrebi pune uključenosti primarne zdravstvene zaštite i pogotovo patronažne službe kao i oštar nadzor nad osobama u samoizolaciji“, navodi se u saopćenju.

Čelnik odjela za odnose s javnošću iranskog Minstarstva zdravstva saopćio je u srijedu da je 9.525 ljudi od ukupno 27.017 zaraženih korona virusom izliječeno, dok je 2.077 osoba podleglo, prenosi agencija Fena.

Kianoush Jahanpour izjavio je da je Iran potvrdio 2.206 novih slučajeva zaraze COVID-19 u proteklih 24 sata, dodajući da su još 143 osobe preminule u istom periodu.

Jahanpour je dodao da je do sada više od 47.500.000 ljudi podvrgnuto pregledima i da je nacionalni plan mobilizacije u toku, javila je iranska državna novinska agencija IRNA.

[EPA-EFE]

Španija je brojem mrtvih od 3.434 prestigla Kinu i postala nakon Italije najveće svjetsko žarište pandemije COVID-19 uzrokovanom virusom SARS-CoV-2. U zadnjih 24 sata 738 ljudi umrlo je od pandemije COVID-19, dok ta zemlja do danas registruje više od 5.000 izliječenih.

Prema dostupnim podacima, na novi korona virus pozitivno je sa današnjim danom 47.610 ljudi. Samo u Madridu je u zadnjih 24 sata zabilježeno 1.777 novih slučajeva zaraze, a u Kataloniji 1939. Zbog nedostatka prostora klizalište u Madridu je pretvoreno u mrtvačnicu.

Četiri velike kompanije: Telefonica, Inditex, BBVA i Iberdrola su se ujedinile da pomognu borbu protiv virusa te su putem logistike i veza sa Kinom u nabavku sanitarnig materijala uložili 25 miliona eura.

Na dezinfekciji objekata angažirano je 2.900 vojnika, a policija je potvdila da građani generalno poštuju mjere samoizolacije  te ih je kažnjeno samo 19.

[EPA-EFE]

Od ponedjeljka do danas popodne se broj osoba koji su se oporavili od korona virusa popeo na 111.889 što predstavlja više od 11.000 ljudi u dva dana, prenosi agencija Fena i dodaje kako se ukupno do sada zarazilo više od 436.000 osoba što je za 85 hiljada više nego u ponedjeljak.

Od tog broja je umrlo 19.643 što je za 4.000 više, navodi se u podacima na stranici Worldometers koja se koristi podacima vladinih službi i novinskih agencija širom svijeta. Trenutno na svijetu ima više od 305.003 zaražena, a od toga se preko 13 hiljada nalazi u kritičnom stanju.

Korona virus Covid-19 je u ponedjeljak bio rasprostranjen u 193 države, a do danas se proširio na 196 zemalja i teritorija svijeta.

Kina je donedavno bila zemlja najviše pogođena epidemijom gdje se ukupno zarazilo malo više od 81 hiljade ljudi. Međutim, tamošnje vlasti su uspjele suzbiti širenje virusa. U Kini se od korona virusa oporavilo preko 73 hiljade ljudi, a trenutno tamo ima oko 4.200 zaraženih, skoro hiljadu manje nego prije dva dana. U Kini je od koronavirusa umrlo 3.281 osoba što je za 11 više nego prije dva dana.

U Kini u zadnja 24 sata nije otkriven nijedan slučaj lokalne zaraze, ali je u tom razdoblju zabilježeno 47 slučajeva koji su došli iz inozemstva, izvijestile su kineske zdravstvene vlasti.

Italija je prestigla Kinu po broju aktivnih slučajeva zaraze tako da se epicentar pandemije sada nalazi u toj evropskoj zemlji. Italija trenutno ima 54.030 zaraženih što znači da se broj zaraženih povećao za osam hiljada u posljednja dva dana. Oporavljenih ima 8.326, odnosno za preko hiljade više nego u ponedjeljak, a smrtnih slučajeva 6.820 što predstavlja preko 1.400 umrlih u odnosu na ponedjeljak.

Aida Pilav, predsjednica Kriznog štaba Kantona Sarajevo, osvrnuvši se na epidemiološku situaciju u Kantonu Sarajevo, rekla je kako se u KS u bazi podataka Zavoda za javno zdravstvo KS nalazi 1.633 osoba, a u posljednjih 48 sati zabilježen je podatak od 207 osoba koje su izašle iz izolacije na preporučen način.

U srijedu je održana druga redovna zajednička press konferencija Vlade Kantona Sarajevo (KS) i Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo, prenosi Anadolija.

Pilav je na konferenciji za medije dodala kako je riječ o osobama koje nakon 14 dana nisu pokazivale nikakve simptome i izašle su iz izolacije.

Dodala je kako je došlo do povećanja broja zaraženih novim tipom korona virusa u KS.

”Na ona tri pozitivna koja smo imali neki dan, mi imamo još dvije potvrde od sinoć, od čega je bila jedna postmortem, dakle potvrda jedne naše sugrađanke koja je, nažalost, preminula“, podsjetila je Pilav.

Dodala je kako je u posljednjih 48 sati došlo do povećanja epidemioloških žarišta, što znači da postoji nekoliko otvorenih klastera, odnosno na nekoliko masovnih skupova, počevši od Konjica. Podsjetila je kako su nakon toga bila još dva masovna skupa.

”Čak i ovaj slučaj vezan za našu sugrađanku od sinoć otvorio je jedan novi klaster na kojem radimo danas cijeli dan. Dakle, radi se o jednoj privatnoj kompaniji koja je jutros od strane kantonalnog Ministarstva unutrašnjih poslova zatvorena i za 23 osobe je data mjera samoizolacije“, rekla je Pilav.

Dodala je kako je riječ o očekivanom scenariju, jer je paralelno s praćenjem epidemiološke situacije radio i zdravstveni sistem.

”Zavod zdravstvenog osiguranja zajedno s kantonalnim Ministarstvom zdravstva u prethodnom periodu je napravio kompletno informatičko uvezivanje i implementaciju radnog procesa. Uvezane su sve zdravstvene ustanove u KS, uključujući trijažne šatore, mikrobiološke laboratorije, apoteke.. Tako da postoji mogućnost za potpuno praćenje ljudi koji su u samoizolaciji i praćenje zdravstvenog nadzora”, rekla je Pilav.

Dodala je kako je u toku informatičko uvezivanje inspekcijske službe.

Koordinirano rade s MUP-om i u narednom periodu očekuju informatičko uvezivanje, te je tako u potpunosti napravljena priprema za praćenje ljudi u samoizolaciji.

Pilav je pojasnila kako imaju, a radit će i na unapređivanju registra testiranih i registar ljudi koji su u samoizolaciji.

”Danas je u toku nekoliko testiranja, tako da se ti rezultati očekuju za nekoliko sati”, rekla je Pilav.

Napomenula je kako su u današnjem testiranjima kontakti koji su vezani za ovih nekoliko klastera.

'Očekujemo testove'

Osvrnula se i na broj testova ističući kako je on solidan te da bi to moglo pomoći da u narednom periodu idu s intenzivnijim testiranjem kontakata.

”Trenutno nemamo hospitalizirane pacijente u KS vezano za korona virus. Očekujemo testove. Za ovaj scenarij imamo dovoljno testova, a u narednom periodu krećemo s testiranjem kontakata“, rekla je Pilav.

Komentarisala je i mogućnost masovnog testiranja te rekla kako kada dođe odgovarajući kontingent testova koji se očekuje, moguća je promjena strategije.

”Kako se mijenja epidemiološka situacija u svim zemljama, shodno tome se mijenjaju strategije testiranja. Spremni smo da pređemo na tu strategiju testiranja. To se obično dešava kada se zemljama javi nekoliko klastera, odnosno nekoliko žarišta kao što je sad situacija u KS”, rekla je Pilav.

Uzimajući u obzir naredbu o zabrani kretanja ljudi iznad 65 godina, Pilav je rekla kako je donesena odluka da se hronične terapije ne propisuju za tri nego šest mjeseci.

Dvoje liječnika i dvoje pacijenata zaraženo je korona virusom u jednoj od najvećih zagrebačkih bolnica Sestara Milosrdnica, potvrdio je Al Jazeeri ravnatelj bolnice Mario Zovak.

Najmanje 200 liječnika i bolničkog osoblja zbog toga mora u samoizolaciju, a među zaraženima je i šef odjela intenzivne skrbi, javila je Al Jazeerin reporterka Marina Barukčić.

Ravnatelj Zovak se nada da će brzim prekidom širenja virusa zaustaviti rast oboljelih te da se trenutno s epidemiološkom službom radi na vrlo preciznoj mreži svih kontakata.

Bez obzira na izolaciju tako velikog broja osoblja, Zovak tvrdi da je sustav stabilan i da bolnica ima funkcionalnu rezervu ljudi iz takozvanog "B tima" koji su bili kod kuće u izolaciji upravo zbog mogućnosti ovakvih situacija. Iz bolnice u Dubravi u pomoć im je stiglo dvoje liječnika i osam medicinskih sestara na odjel za dijalizu.

Ravnatelj Zovak poručuje pacijentima da ne trebaju strahovati od dolaska u bolnicu, ali ih moli da uvijek naglase ako su imali sumnjive kontakte kako bi ih pregledali pod posebnim uvjetima zbog zaštite drugih pacijenata.

Tokom posljednja 24 sata na području Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) testirano je 36 uzoraka na korona virus, od kojih su dva bila pozitivna.

U postupku je, prema riječima infektologa Jurice Arapovića, još pet uzoraka za koje će rezultati stići do kraja današnjeg dana, prenosi Anadolija.

Na području cijelog kantona oboljele su 24 osobe - 17 iz Konjica i šest iz Mostara. Prosječna dob je 47 godina. Najmlađi oboljeli ima 37 godina, a najstariji 70.

U izolacijskom bloku trenutno se liječi šest oboljelih, među kojim i žena iz Zapadno-hercegovačkog kantona.

Većina bolesnika imaju blaže simptome, a neki ih nemaju nikako.

Arapović je potvrdio da jučer preminuli nije bio hronični bolesnik, te da se njegovo stanje naglo pogoršalo tokom posljednjih dana života.

"Kod određene populacije razvija se teška ili srednje-teška klinička slika. Njima je nužno dati lijekove. Bolest je takva da u određenom postupku stanje pluća kod muškaraca i starijih osoba može otići u nepovrat. To se ne može preduhitriti", objasnio je doktor Arapović.

Stanje bolesnika koji su u izolatoriju, prema njegovim riječima, je stabilno. Dvoje je na respiratoru, prvooboljeli i žena koja je jučer zbrinuta. 

Arapović je potvrdio i da u Mostaru od nedavno postoji novi klaster.

"Novozaraženi u Mostaru je kontakt sa osobom iz Republike Srpske, tako da je riječ o novom klasteru", kazao je Arapović.

Anadolija

Papa Franjo je u srijedu zajedno s kršćanima diljem svijeta molio "Oče naš" kako bi Bog zaustavio pandemiju korona virusa kojim je zaraženo skoro pola miliona ljudi, a svakodnevni život uvelike poremećen mjerama borbe protiv Covida-19, prenosi Hina.

Papa je u nedjelju uputio poziv svim kršćanskim veledostojnicima i kršćanskim vjernicima da u srijedu točno u podne po talijanskom vremenu izmole Božju molitvu.

"U ovom trenutku, želimo zazvati milost Božju za čovječanstvo koje je tako bolno stavljeno na kušnju pandemijom koronavirusa. Učinimo to zajedno, kršćani svih crkava i zajednica, svih tradicija, svih godišta, jezika i naroda", rekao je Papa.

Prije same molitve, kazao je da je upućena i svim "bolesnima i njihovim obiteljima, zdravstvenim radnicima i onima koji im pomažu, vlastima, policiji i dobrovoljcima te vjerskim dužnosnicima u našim zajednicama".

U svijetu ima 2,3 milijarde kršćana, od kojih 1,3 milijarde rimokatolika.

Papa je molio unutar zidina Vatikana gdje se nalazi posljednjih nekoliko sedmica u sklopu mjera predostrožnosti, nakon što je Italija, koja je najteže pogođena pandemijom Covida-19, uvela brojna ograničenja.

Umjesto pred gomilom vjernika na Trgu sv. Petra, 83-godišnji papa održava opće audijencije i nedjeljne blagoslove preko interneta iz službene papinske biblioteke.

Uskrsne aktivnosti Pape održat će se sljedeći mjesec također bez direktnog sudjelovanja vjernika, objavio je Vatikan.

Papino putovanje na Maltu 31. maja je odgođeno na neodređeno vrijeme, a posjet Indoneziji, Istočnom Timoru i Papui Novoj Gvineji koji je bio zakazan za septembar najvjerojatnije se neće realizirati.

Ovaj petak, Franjo će uputiti izvanrednu poruku i blagoslov "Urbi et Orbi" (Gradu i svijetu), koja se uobičajeno upućuje jedino na Božić i Uskrs, 

Odlukom da napravi iznimku i uputi blagoslov "Urbi et Orbi" Papa ističe ozbiljnost situacije u svijetu, a posebice u Italiji koja je trenutno zemlja koja je najpogođenija Covidom-19.

Katolici koji prime blagoslov, bilo lično ili putem interneta, mogu pod određenim uvjetima primiti oprost grijeha.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je državni sekretar Ministarstva za zaštitu životne sredine Branislav Blažić zaražen korona virusom, kao i da je i u samoj zgradi Vlade i sali gdje se održavaju sjednice bio u kontaktu sa jednim krugom ljudi.

Kako je Dačić rekao, Blažić je iz Kikinde, grada koji je jedan od žarišta epidemije korona virusa u Srbiji, a prije pojave simptoma dolazio je na posao u Vladu i Ministarstvo i bio u kontaktu sa kolegama, javlja reporterka Al Jazeere Jelena Glušac.

Kako su ranije objavili mediji, svi iz Ministarstva zaštite životne sredine koji su bili u kontaktu s njim su poslani u izolaciju, dok je Blažić hospitalizovan na Infektivnoj klinici u Beogradu.

"Imamo i drugih zaposlenih u Vladi i ministarstvima koji su zaraženi", rekao je Dačić, ne precizirajući o kojem broju se radi.

Slovenski ministar zdravlja Tomaž Gantar potvrdio je danas da je u Sloveniji preminula peta žrtva korona virusa.

Kako je rekao, radi se o štićeniku doma za stare u mjestu Šmarje pri Jelšak, koje je označeno kao žarište epidemije, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju STA.

Za posljednja 24 sata prijavljeno je 50 novih slučajevaEPA

Gantar je kazao i da je za posljednja 24 sata prijavljeno oko 50 novih slučajeva, čime je ukupan broj oboljelih porastao na 528.

Prema njegovim riječima, 73 od ukupnog broja zaraženih su zdravstveni radnici.

U Sjevernoj Makedoniji registrovano je ukupno 177 slučajeva zaraze korona virusom.

Kako javlja reporterka Al Jazeere iz Skoplja Milka Smilevska, Ministarstvo zdravstva Sjeverne Makedonije potvrdilo je 29 novih slučajeva, od kojih je 20 u glavnom gradu. Po tri su iz Kukanova i Velesa, dva iz Prilepa i jedan iz Debra.

Direktor holandskog Nacionalnog instituta za zdravlje (RIVM) rekao je u srijedu da se na temelju njegovih najboljih procjena rast prijenosa korona virusa u toj zemlji znatno usporio, rpenosi Hina.

Prema svjedočenju pred parlamentarnom komisijom, Jaap van Dissel rekao je da je procjena instituta da trenutno jedna zaražena osoba zarazi jednu osobu.

To znači da je "eksponencijalni rast epidemije po svoj prilici zaustavljen", rekao je Van Dissel.

Broj novih potvrđenih slučajeva u Holandiji porastao je u utorak za 17 posto u odnosu na dan ranije na 5.560, pokazuju podaci RIVM-a.

Ti podaci vjerojatno odražavaju zaraze s početka marta, prije nego što je vlada zabranila javna okupljanja i zatvorila škole.

Više od 420.700 ljudi zaraženo je novim korona virusom širom svijeta, a 18.820 ih je umrlo, javlja agencija Reuters.

Zaraza je potvrđena u 196 zemalja izvan Kine.

Broj slučajeva korona virusa u Rusiji porastao je na 658, a novih dnevnih slučajeva na rekordnih 163, navodi se u srijedu na vladinoj službenoj internetskoj stranici posvećenoj koronavirusu.

Britanski princ Charles pozitivan je na korona virus, saopćeno je danas iz kraljevske rezidencije.

Kako se navodi u saopćenju, princ od Welesa ima blage simptome i dobro se osjeća, a od kuće radi posljednjih dana kao i do sada, prenose britanski mediji, piše Tanjug.

"Vojvotkinja od Cornwalla je također testirana, ali nije oboljela. U skladu sa preporukama vlade i ljekara, princ i vojvotkinja su u samoizolaciji u Škotskoj", navodi se u saopćenju

Dodaje se i da je princ dobio virus prilikom nekog od brojnih kontakata prethodnih sedmica.

EPA

U  Španiji je u posljednja 24 sata od posljedica zaraze korona virusom umrlo 738 osoba.

Ukupan broj preminulih u ovoj zemlji skočio je na 3.434, prenosi Anadolija.

Zatvorena je ambulanta u Hrasnici nakon što je potvrđeno da je žena koja je preminula na putu za Dom zdravlja Ilidža pozitivna na korona virus, a u nekoliko navrata je dolazila u tu ustanovu da joj se prati zdravstveno stanje, prenosi bh. portal Klix.ba.

Glasnogovornik JU Dom zdravlja KS Arman Šarkić potvrdio je tom portalu da je preminula živjela u Hrasnici, njen karton je bio u ambulanti koja se nalazi na tom području i dodao je da je taj objekat već nekoliko puta dezinfiovan.

"Ambulanta u Hrasnici će biti zatvorena do daljnjeg, a kada je riječ o Domu zdravlja Ilidža on je još uvijek u funkciji, nije zatvoren, ali i tu smo nekoliko puta uradili dezinfekciju. Ne znam tačan broj, ali oko 20 zdravstvenih radnika za koje se smatra da se mogu dovesti u kontakt sa preminulom će ići u strogu samoizolaciju i testiranje. Pratimo situaciju, još nije odlučeno da se DZ Ilidža zatvori pa ćemo vidjeti šta će biti u narednom periodu", naveo je Šarkić.

Šarkić je rekao da je preminula žena bila reanimirana u sanitetskom vozilu i da je nakon toga prebačena u prostoriju za izolaciju u Domu zdravlja Ilidža.

Ipak, s druge strane dolaze i informacije o tome da je žena koja je preminula još od 13. marta imala temperaturu, da je tražila testiranje, ali nije bila tetsirana te nije bila ni primljena na bolničko liječenje.

U Njemačkoj je u srijedu zabilježeno 31.554 zaraženih koronavirusom, što je 4.191 više nego jučer, a isto tako se i broj umrlih povećao sa 36 na 149, saopćio je Institut Robert Koch, čiji je direktor istaknuo kako se ta zemlja nalazi na početku epidemije.

"Mi smo na početku epidemije za koju je još potpuno otvoreno kako će se razvijati", rekao je direktor Instituta Robert Koch, Lothar Wieler, na redovnoj dnevnoj konferenciji za novinare, prenosi Hina. 

On je objasnio kako Njemačka, u usporedbi s drugim zemljama, bilježi relativno malo umrlih, ali da će broj žrtava "sigurno i dalje rasti".

Malom broju umrlih, kako je rekao Wieler, pridonosi i činjenica da je Njemačka od samog početka vršila veći broj testova.

"Zbog toga smo vrlo rano otkrili uzroke i poduzeli mjere", rekao je Wieler. On je objasnio i kako je u Njemačkoj među zaraženima relativno velik broj mlađih osoba kod kojih je bolest protekla blago.

Institut Robert Koch preporučuje testiranje većeg broja osoba.

"Mi bismo trebali testirati ne samo one osobe koje su boravile u rizičnim područjima, nego sve koji imaju teže simptome", rekao je Wieler.

Osobama s lakšim simptomima direktor instituta je preporučio da "ostanu kod kuće".

EPA

U posljednja 24 sata od posljedica zaraze korona virusom u Iranu su umrle 143 osobe.

Prema navodima agencije Anadolija, broj preminulih u toj zemlji povećan je na 2.077,

U srijedu je u Indiji stupila na snagu naredba da 1,3 milijarde stanovnike u iduće tri sedmice ne izlazi iz svojih domova, što znači da je u izolaciji zbog korona virusa trećina čovječanstva, prenosi Hina.

Nakon odluke indijskog premijera Narendre Modija da stanovnici najmnogoljudnije zemlje na svijetu nakon Kine ostanu kod kuće na tri sedmice, broj ljudi u izolaciji u svijetu popeo se na 2,6 milijardi.

"Spasiti Indiju, spasiti svakog građanina, vas, vašu obitelj (...) svaku ulicu i svaku četvrt znači biti u izolaciji", poručio je Modi sinoć u televizijskom obraćanju naciji.

Kina je, međutim, u srijedu ukinula drastična ograničenja uvedena prije nekoliko mjeseci u pokrajini Hubeiju, žarištu pandemije korona virusa koja je od decembra odnijela više od 18.000 života u svijetu. 

Peking je u utorak obznanio da ukida karantenu za više od 50 miliona ljudi u Hubeiju uvedenu u januaru, pa sada mogu putovati ako su zdravi. Neki aerodromi i željezničke stanice opet rade. No škole su u ovoj fazi još zatvorene, a stanovnici Wuhana, od kuda je zaraza krenula, morat će pričekati do 8. aprila kako bi mogli otputovati iz grada.

U zadnja 24 sata u zemlji nije otkriven nijedan slučaj lokalne zaraze, ali je u tom razdoblju zabilježeno 47 slučajeva koji su došli iz inostranstva, izvijestile su kineske zdravstvene vlasti.

Diljem planeta broj žrtava od virusa Covid-19 i dalje raste. Virus je odnio živote više od 18.200 ljudi, a 405.000 je zaraženo, od kojih polovica u Evropi.

Stanje u Evropi je još uvijek kritično, a iz najpogođenije zemlje - Italije, stižu i loše i dobre vijesti.

U toj je zemlji broj mrtvih u jednom danu porastao na 743 nakon što je prethodna dva dana zabilježena silazna putanja i to nakon rekordna 793 smrtna ishoda u subotu. Međutim, novi slučajevi zaraze narasli su drugi dan za redom za samo osam posto, što je najmanje od početka krize u Italiji. 

U međuvremena je Irska donijela odluku o zatvaranju tvrtki koje nisu neophodne za funkcioniranje zemlje, Velika Britanija planira podizanje bolnice s 4000 kreveta, a Španjolska je u pomoć pozvala i NATO.

Afričke zemlje, sa često slabašnim zdravstvenim sustavima, pojačavaju mjere borbe protiv korona virusa jer broj zaraženih i umrlih raste.

Skoro 130 miliona Amerikanaca, 40 posto stanovništva, u nekoj je vrsti izolacije, ili će to uskoro biti. Ta mjera obuhvaća i najveću saveznu državu, Kaliforniju.

Predsjednik Donald Trump je izrazio nadu da će se do sredine aprila SAD "pokrenuti", no taj optimizam jedva da dijele svjetski čelnici koji uvode ograničavanje kretanja u nastojanju da obuzdaju širenje bolesti.

Iako Sjedinjenim Državama prijeti eksponencijalno širenje virusa i unatoč tome što mnoge vlade slušaju stručnjake koji tvrde da je jedini način usporavanja pandemije "socijalna distanca", američki predsjednik Donald Trump smatra da ta mjera nije vrijedna visoke cijene koju bi platila ekonomija.

Trump, na čuđenje mnogih, razmatra ponovno pokretanje privrede u travnju. "Naša zemlja nije izgrađena da bi se zatvorila. Na taj način možete zemlju uništiti", rekao je Trump za Fox News.

Broj preminulih od posljedica zaraze korona virusom u Sjedinjenim Američkim Državama u srijedu je premašio 800, dok je potvrđeno preko 55.200 slučajeva, govore podaci Univerziteta Johns Hopkins iz Baltimorea.

Prema tim podacima, SAD je sada treća zemlja po broju zaraženih, iza Kine i Italije.

Do sada je potvrđeno 55.225 slučajeva zaraze, te 802 preminulih, prenijela je Anadolija.

Trojica pripadnika kontingenta Hrvatske vojske u Litvi su zaražena korona virusom, a ukidaju se i svi komercijalni letovi unutar Hrvatske, izvijestio je u srijedu Nacionalni stožer civilne zaštite, prenosi Hina.

"Tri vojnika u Litvi imaju korona virus, a 39 pripadnika kontingenta Hrvatske vojske je stavljeno u samoizolaciju. Za jednog se čekaju rezultati", rekao je savjetnik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga za zdravstvo, brigadni general Hrvatske vojske Boris Zdilar.

Komercijalni letovi unutar Hrvatske bit će ukinuti, najavio je u srijedu ministar unutrašnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

"Međunarodni zračni promet je praktički stao, dok su komercijalni letovi unutar Hrvatske minimizirani, a idemo u smjeru zatvaranja komercijalnih linija. Zračne luke, osim dubrovačke, bit će otvorene za slučaj slijetanja koji su nužni", kazao je Božinović.

Podsjetio je da je dubrovački aerodrom otprije zatvorena zbog pojave koronavirusa.

Ministrica poljoprivrede Njemačke Julija Klockner upozorila je da bi od maja mogla da vlada nestašica određenih namirnica, posebno voća i povrća, prenosi Tanjug.

Ona sa spiskom mjera želi da spriječi prijeteće nestašice namirnica, i u pismu vladajućim partimama, u koji je imao digitalni ekonomski magazin Business Insider, zatražila je paket pomoći za poljoprivredu i prehrambenu industriju.

"Lanac snabdijevanja namirnicima moramo održati netaknutim. Ono što se ne sije, ne sadi, ne žanje, transportuje, na kraju će nedostajati u snabdjevanju stanovništva", upozorila je Klockner.

Ona je ukazala da će tržćište od maja imati probleme ako se ne sije povrće.

"Stepen našeg samosnabdijevanja kod pojedinih osnovnih namirnica je više od 100 posto, ali kod voća i povrća je ispod 40 procenata", objasnila je Klekner.

Uz to, navela je, Nemačkoj preti ogroman provlem sa nedostatkom radne snage što će imati posledice po proizvodnju.

Broj osoba zaraženih korona virusom u Hrvatskoj porastao je za 36 u odnosu na jučer.

Kako javlja reporterka Al Jazeere Melita Vrsaljko, zaraženih je sada 418.

Na respiratoru se nalazi 10 bolesnika.

U Austriji je zaraženih korona virusom 5.282, pokazuju jutrošnji podaci Ministarstva zdravlja, prenosi Tanjug.

Kao što stalno raste broj inficiranih, tako je porastao i broj umrlih lica inficiranih virusom, na 30.

Od izbijanja epidemije korona virusom u Austriji je provedeno 32.407 testova.
 

Više od stotinu osuđenika koje je epidemija korona virusa zatekla na odobrenom slobodnom izlasku, neće se do daljnjeg morati vratiti u zatvore kako bi se spriječilo moguće unošenje virusa u te ustanove, objavili su slovenski mediji, prenosi Hina.

Kako navodi mariborski list Večer, ovoga se mjeseca zbog toga sa slobodnih  izlazaka nije vratilo 130 zatvorenika. Oni su od državne  uprave za izvršenje kaznenih sankcija službeno obaviješteni da se još ne moraju vratiti jer im je za razdoblje od mjesec dana prekinuto izdržavanje kazne, navodi list.

Među onima koji tako u vrijeme epidemije korona virusa ostaju na produženom boravku kod kuće su i Igor Bavčar, nekadašnji istaknuti političar i ministar u više vlada, te nekadašnji  predsjednik uprave grupe Pivovarna Laško (PL) Boško Šrot. Obojica su osuđena zbog privrednog kriminala.

Bavčar od 2017. izdržava kaznu od pet godina zatvora zbog pranja novca u vezi s preprodajama dionica Istrabenza u vrijeme kad je nakon izlaska iz politike  vodio tu kompaniju. Boravio je na poluotvorenom odjelu, što znači da  je vikendom mogao odlaziti kući.

Sličan režim izdržavanja kazne ima i Šrot koji je osuđen na 6 godina zatvora zbog posla u kojemu je Pivovarna Laško bila oštećena za 22 miliona eura. Šrota su svojedobno nazivali najmoćnijim slovenskim tajkunom, s velikim  utjecajem i u politici.

Direktor uprave za izvršavanje kaznenih sankcija Bojan Majcen izjavio je za Večer da je određenom broju zatvorenika za mjesec dana produžen boravak kod kuće zbog epidemije korona virusa, ali da je riječ o onima koji nisu zlorabili liberalniji režim izdržavanja kazne, te koji nisu opasni za okolinu niti se procjenjuje da postoji opasnost njihova bijega.

U slovenskim zatvorima od 13. marta je na snazi zabrana svih posjeta za one koji izdržavaju kaznu, a nekim kažnjenicima kojima je do isteka izdržavanja kazne nedostajalo manje od tri mjeseca upravitelji zatvora mogli su odrediti prijevremeno puštanje, navode slovenski mediji.

Advokati zatvorenog osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea u srijedu će zatražiti od britanskog suda da mu odobri uslovno puštanje na slobodu, tvrdeći da mu u zatvoru prijeti opasnost od zaraze korona virusom.

Kampanja „Ne izručite Assangea“, koju podržava WikiLeaks, objavila je da će pravnici upozoriti sud da bi britanski zatvori mogli postati „epicentri za širenje Covida-19 zbog pretrpanosti i sklonosti virusa da se širi u zatvorenim sredinama“, prenijela je Hina, pozivajući se na dpa.

Julian AssangePravnici će upozoriti sud da bi britanski zatvori mogli postati epicentri za širenje Covida-19 EPA - Arhiva

Kraljevski sud u Londonu Woolwich odgodio je 27. februara razmatranje američkog zahtjeva za izručenje Assangeu, nakon što su četiri dana bili usredotočeni na to jesu li njegovi navodni zločini politički ili ne.

Ročište bi se trebalo nastaviti 18. maja, ali moglo bi biti odgođeno zbog pandemije korona virusa.

Holandska tehonloška kompanija Philips je saopštila da namjerava da udvostruči proizvodnju bolničkih respiratora u narednih osam sedmica a da će do trećeg kvartala proizvodnju tih medicinskih uređaja učetvorostručiti, prenosi Tanjug.

"Trenutno proizvodimo oko 1.000 respiratora nedjeljno a planiramo da tu količinu povećamo na 2.000 komada narednih sedmica. Nastavićemo da povećavamo proizvodnju jer je potražnja ogromna", izjavio je glavni izvršni direktor Frans van Houten, prenijela je agencija Bloomberg.

U Philipsu se nadaju da će povećati i proizvodnju monitora za praćenje vitalnih funkcija, dijagnostičkih sistema i softverskih rješenja za bolnice koji se koriste za nadzor i vođenje računa o pacijentima na odjeljenjima intenzivne njege.

U kompaniji planiraju da zaposle dodatno osoblje u proizvodnji kao i da preusmjere sadašnje radnike na ove proizvodne linije.

Uprkos rastu tražnje za medicinskom opremom, Philips očekuje da će epidemija korona virusa nanijeti štetu njegovim poslovnim rezultatima u prvoj polovini 2020. godine.

Pet novih slučajeva zaraženih novim korona virusom potvrđeno je u Crnoj Gori.

U toj zemlji sada je ukupno 52 zaraženih, prenijela je Anadolija. 

“Od jučerašnjeg presjeka u 18 sati analizano je 25 uzoraka. Novi korona virus je potvrđen kod pet osoba, dok je kod 20 nalaz negativan”, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar potvrdio je da je umrla žena iz Niša stara 60 godina od posljedica zaraze korona virusom, prenosi Tanjug.

U Nišu je korona virusom do sada zaraženo sedam ljekara i troje radnika.

Američki državni sekretar Mike Pompeo je oštrije kritizirao kinesko postupanje sa širenjem zaraze korona virusa, rekavši kako njihova vladajuća Komunistička partija još uvijek negira podatke potrebne za sprečavanje daljnjih slučajeva, prenosi Hina.

U intervjuu za radijsku postaju Washington Watch, Pompeo je ponovio prijašnje optužbe da je kinesko kašnjenje u informiranju o virusu ugrozilo ljude širom svijeta i rekao da je to "doista dovelo u opasnost hiljade života".

"Zabrinut sam da tim prikrivanjem, tim dezinformacijama kineska Komunistička partija i dalje uskraćuje svijetu potrebne informacije kako bismo spriječili da se daljnji slučajevi ili nešto slično ponovno ponovi", dodao je.

Pompeo je također optužio Iran i Rusiju za kampanje dezinformacije o virusu.

"Kampanja dezinformacija Rusije i Irana, kao i Kine nastavljaju se", rekao je. "Govore o tome da je to stiglo od američke vojske i kažu da je možda počelo u Italiji, kako bi odvratili odgovornost."

Unatoč oštrim kritikama upućenim Kini, Pompeo se suzdržavao virus nazvati "kineskim virusom" ili "virusom Wuhan", etiketama koje su naljutile Peking i koje je on više puta koristio.

"Doći će vrijeme optuživanja", rekao je, ali dodao je da je važno da svijet sada zna o čemu se zapravo radi.

Prema posljednjim podacima, od novog korona virusa širom svijeta oboljelo je 422.966 osoba, dok je preminulo 18.906.

Prema podacima portala Wordofmeters, od virusa Covid-19 do sada se oporavilo 109.143 osoba, prenosi Tanjug.

Najviše slučajeva obolejlih ima u Kini, odakle je virus i počeo da se širi, sa 3.281 smrtnim slučajem, dok je drugo najveće žarište Italija u kojoj je oboljelo 69.176 osoba, a umrlo 6.820.

Nakon ove dvije zemlje, po broju oboljelih slijede SAD, Španija, Njemačka, Iran, Francuska i Švajcarska.

 

U Libiji je zabilježen prvi slučaj zaraze novim korona virusom, saopćile su u utorak navečer libijske vlasti koje su već donijele mjere radi sprječavanja širenja epidemije u toj ratom zahvaćenoj zemlji.

Ministar zdravstva vlade nacionalnog jedinstva (GNA) sa sjedištem u Tripoliju izvijestio je o "prvoj osobi zaraženoj korona virusom u Libiji" ne navodeći pojedinosti o pacijentu ni o području na kojemu je slučaj otkriven.

"Poduzete su potrebne mjere za liječenje" prvog zaraženog, rekao je Ehmed Ben Omar u kratkoj izjavi objavljenoj na internetu.

Badreddine al-Najar, direktor Državnog instituta za suzbijanje bolesti, dodao je da se pacijent prije sedam dana vratio iz Saudijske Arabije preko Tunisa.

I prije otkrivanja tog prvog slučaja, GNA koju priznaju UN i njen suparnik, paralelna vlada maršala Halife Haftara sa sjedištem na istoku zemlje, već su odvojeno donijele preventivne mjere.

Mjere obuhvatqaju policijski sat tokom noći i zatvaranje javnih mjesta dok se na jugu libijske prijestolnice nastavljaju borbe.

Opasnost širenja virusa posebno zabrinjava u Libiji gdje se sigurnosna i humanitarna situacija pogoršala kada je početkom aprila počela ofenziva maršala Haftara na Tripoli u kojoj je poginulo više od 1.000 ljudi a 150.000 je raseljeno.

Dvije protivničke strane u nedjelju su se međusobno optuživale za kršenje još jednog primirja koje su obje "prihvatile" na prijedlog nekih zemalja i UN-a koji je pozvao na "prekid" borbe kako bi sve napore uložile u suzbijanje korona virusa. 

U utorak se još čulo jako bombardiranje u prijestolnici. 

EPA

Španska policija je napisala 102.000 prijava i uhapsila 932 osobe zbog kršenja zakona o ograničenom kretanju u posljednjih deset dana koliko traje vanredno stanje zbog korona virusa, rekao je u utorak ministar unutrašnjih poslova.

Ministar Fernando Grande-Marlaska je s konferencije za medije pozvao 47 miliona stanovnika da ostanu u svojoj kući kako bi se zaustavilo širenje bolesti Covida-19.

"Iako većina stanovnika poštuje ograničenje kretanja, ima neodgovornih građana koji nisu solidarni s ostalima. Zbog toga je samo u utorak privedeno 130 osoba te napisano 20.000 novih prijava“, rekao je.

Privedene osobe bit će izvedene pred sud. Novčane kazne mogu iznositi od 601 eura do 30.000 eura, prema zakonu o sigurnosti građana, u slučaju neposluha i opiranja policiji, uključujući odbijanje identifikacije i davanje lažnih podataka. Blaže kazne iznose od 100 do 601 eura.

Policija je u mnogo slučajeva samo upozoravala osobe zatečene na ulici da idu kući, bez pisanja kazne.

EPA

Kina je u srijedu ukinula drastična ograničenja uvedena prije nekoliko mjeseci u pokrajini Hubei, žarištu pandemije korona virusa koja je od decembra odnijela više od 18.000 života u svijetu. 

U zadnja 24 sata u zemlji nije otkriven nijedan slučaj lokalne zaraze, ali je u tom razdoblju zabilježeno 47 slučajeva koji su došli iz inozemstva, izvijestile su kineske zdravstvene vlasti.

Potvrđena su ukupno 474 "uvezena" slučaja, a riječ je većinom o Kinezima koji se vraćaju kući, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

U zadnja 24 sata umrle su još četiri osobe, među kojima tri u Hubeiju.

No, stanovnici Wuhana morat će pričekati 8. april kako bi mogli otputovati iz grada.

Kalifornijske vlasti su pozvale mlade da poštuju sigurnosne upute u borbi s novim korona virusom nakon smrti mlade osobe blizu Los Angelesa koja je prva poznata žrtva Covida-19 među mladima na američkom tlu.

Sanitarne vlasti izvijestile su o tri nova smrtna slučaja od Covida-19, među kojima je "osoba mlađa od 18 godina" koja je živjela u Lancasteru, četrdesetak kilometara sjeverno od glavnog grada Kalifornije.

To je prvi poznati slučaj smrti neke mlađe osobe od korona virusa na američkom tlu.

Iste sanitare vlasti su u kasnijem saopćenju ipak istaknule da savezni stručnjaci još moraju potvrditi uzrok smrti.

"Iako prvi testovi daju pozitivan rezultat na Covid-19, slučaj je složen i možda postoji drugo objašnjenje za ovu smrt", ističe se.

"Mladi, i vas se ovo tiče. Znajte da vaše ponašanje može spasiti nečiji život a može i nekoga stajati života. A taj život može biti vaš", upozorio je gradonačelnik Los Angelesa Eric Garcetti na press konferenciji.

EPA

Ne zna se tačno koliko je mlada osoba imala godina ni kojeg je spola, gradonačelnik je govorio o "zdravoj mladoj osobi".

Kalifornijski guverner Gavi Newsom je istaknuo da ova smrt mora svakog urazumiti i potaknuti da poštuje pravilo "socijalne distance" koje je naredio za čitavu saveznu državu.

Polovina slučajeva zabilježenih u Kaliforniji su ljudi od 18 do 49 godina, istaknuo je Newsom.

Stručnjaci misle da Covid-19 rijetko poprima teži oblik kod djece i jako ih je malo umrlo od početka pandemije. 

"Covid-19 ne razlikuje ljude po dobi, rasi ili imovinskom stanju i ovo što trenutno vidimo na mjestima kao što je New York govori nam na što moramo biti spremni", rekla je čelnica službe za javno zdravstvo okruga Barbara Ferrer.

Kalifornijske vlasti su proglasile karantin za Los Angeles i za čitavu saveznu državu, uz naredbu o prekidu svih djelatnosti koje nisu životno važne i preporuku da se putuje samo ako je to krajnje nužno.

"U zadnjih 48 sati zabilježeno je 256 novooboljelih" od korona virusa, objavile su sanitarne vlasti.

Time se broj slučajeva potvrđenih u laboratoriju na tom području penje na 662, među kojima je samo deset maloljetnika.

Sjedinjene Američke Države su u utorak navečer imale 780 umrlih i više od 54.000 službeno potvrđenih slučajeva zaraze Covidom-19, objavio je univerzitet Johnsa Hopkinsa, referentna ustanova na tom polju.

Sve najvažnije vijesti o širenju zaraze korona virusom od prethodnih dana pročitajte ovdje.