Zmaj od Šipova u Skupštini RS-a: Ogledalo naše stvarnosti

Zmaj je postao „slavan“ jer je snimio govor na grobu svog oca od šest sati (Screenshot / YouTube)

Glavna sporedna vijest u entitetu Republika Srpska jest da će se Zmaj od Šipova kandidovati za poslanika na narednim opštim izborima.

Pobjednik jednog od reality showa u Srbiji, Zmaj od Šipova iliti Ilija Grahovac, preći će iz „žute“ u političku stranu vijesti, ako ta granica uopšte više i postoji.

Zmaj je postao „slavan“ jer je snimio govor na grobu svog oca od šest sati. I dok su ga svi nazivali i opisivali najpogrdnijim riječima, videotraka je postala CD koju je naša dijaspora po svijetu opsesivno kupovala, a Zmaj uzimao novac.

Trgovac stokom ušao je potom u jedan od reality programa na srbijanskoj televiziji, psovao, vrijeđao, pokazivao lukavu seosku prepredenost, manipulisao, spletkario i pobijedio.

Toliko o tome da niko živ ne gleda realitije i da su oni napravljeni za bića „nižeg intelektualnog koeficijenta“, kako ih pojedini intelektualci nazivaju, ili još gorom socijalnom pojavom  – zaglupljivanjem naroda.

Taj i takav narod ostavio je privatnoj TV kući na desetine hiljada eura, glasajući upravo za najvećeg kavgadžiju, drekavca, po principu: jedan glas, jedan euro.

Soba za izolaciju

Poredeći reality i Skupštinu RS-a i nema neke razlike. Soba za izolaciju – je nešto kao kad poslanike izbace iz prostorija zakonodavne vlasti. Veće honorare ili glasove dobijaju oni koji najviše galame, psuju.

Klanovi po realityijima postaju poslaničke grupe. Postoji mogućnost „prebjega“ iz jednog klana u drugi, što se ne kažnjava.

Ako nemaju ideje kako provesti dan, reality zvijezde se baškare, baš kao i političari, te također, nemaju nikakav plan kako uraditi bilo šta, pa dan provode u međusobnom vrijeđanju, svađanju propraćenim užasnim psovkama, gdje ni umrli članovi porodice učesnika i majke –  mrtvih nisu pošteđeni.

Nema nikakve režije pa se i jedni i drugi ponašaju shodno prilici.

Odvojeni su u oba slučaja od vanjskog svijeta, od naroda. Što sjajno ide i poziciji i opoziciji kada se smjeste u fotelje poslije izbora, jer ne vide i ne čuju one koji su im pružili pomoć do pobjede.

Razlika je samo što za teže prekršaje, učesnici rialitija mogu biti novčano kažnjeni. U Skupštini RS ne mogu.

Alkohol i antidepresivi

Politika, ovdašnja, odavno je postala estrada. Kako će se u svemu snaći Zmaj od Šipova ako dobije poslanički mandat, te zašto je on bolji ili gori od drugih?

Ako u Skupštini jednog bosanskohercegovačkog entiteta odavno sjede presuđeni kriminalci, ako predsjednik tog istog entiteta šalje u neku stvar osobe koje se bespogovorno ne slažu sa njim i pjeva pod šatorima u izbornoj godini, premijerka odlazi na „inauguraciju Donalda Trumpa“ sa predsjednikovom ženom, opali selfi i smrzava se u 27. redu daleko od Trumpa, sve se čini da je reality davno počeo. Sada će doći samo još jedna zvijezda realityija koji traje godinama.

Još prije desetak godina, jedan poslanik je u skupštinskom restoranu miješao i pio alkohol i antidepresive, uredno nudeći drugima da se „počaste“ sve pišući pjesme. 

Sada su samo još bahatiji.

Ministri i premijerka ne odgovaraju na poslanička pitanja jer „može im se“ i „neće“. Poslanička mjesta su rezervisana i za djecu ratnih zločinaca, presuđenih za genocid. Nedavno smo vidjeli i naoružane policajce koji zabranjuju poslanicima opozicije da prisustvuju radu skupštine.

Porijeklo imovine starleta

Drugi prisustvuju redovno zasjedanjima, ali po četiri godine ne progovore nijedne.

Pitanje je samo da li će Zmaj o Šipova moći da se izbori sa svima onima u „finim odijelima“ četiri godine?

Vašar koji se pravi i napravi od sjednica, gori je od koride u Čevljanovićima ili Grmečke koride. Starlete i razni neostvareni likovi, manji su zalogaj od poslanika sa krivičnim prijavama, koji kao i navedene starlete također ne uspijevaju da dokažu porijeklo imovine.

Ilija Grahovac će možda ući u Skupštinu RS. Pitanje je samo do kada će izdržati da kao u TV realityiju ne skoči na vrata i moli produkciju da ga puste da ide kući, odričući se cijelog honorara.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera