Zašto funkcioneri mogu imati dvojno državljanstvo u BiH?

Milorad Dodik će s papom Franjom razgovarati i o dešavanjima u svijetu, o terorizmu, o saradnji i miru (Anadolija)

Bosna i Hercegovina je jedna od mnogih zemalja svijeta koje svojim građanima dopuštaju posjedovanje dva ili više državljanstava. Imati dva ili više pasoša u džepu, naročito ako je drugi pasoš neke od zemalja Evropske unije, znači uživati veće životne mogućnosti kao što su bezvizno putovanje, bolja zarada, kvalitetnija zdravstvena usluga i obrazovanje. Ali, šta ako nosilac više državljanstava obnaša visoku funkciju u politici, diplomatiji ili obavještajnoj službi?

Nedavno je Australski vrhovni sud razmatrao slučaj sedam australskih političara, uglavnom članova državnog parlamenta, zbog kršenja australskog ustava koji propisuje da nosioci državne vlasti smiju imati samo australsko državljanstvo. Okrivljeni su se branili tvrdnjom da nisu znali da imaju dvojno državljanstvo. Takav je bio slučaj s Barnabyjem Joyceom, članom Parlamenta i zamjenikom premijera, koji je slučajno saznao da ima državljanstvo Novog Zelanda, a dobio ga je automatski, preko oca Novozelanđanina. Sud je jednoglasno presudio da najmanje pet od tih sedam političara prekršilo ustavnu odredbu o australskom državljanstvu, te da je njihov izbor u parlament bio nezakonit. Ovdje ne treba zaboraviti da su Australija i Novi Zeland dva kulturološki i povijesno bliska susjeda i da najtješnje sarađuju na svim poljima.

Kada je Ron Dermer postavljen za izraelskog ambasadora u SAD-u, morao se odreći američkog državljanstva. U Americi se rodio i odrastao, a kasnije je doselio u Izrael. Kao običan državljanin Izraela mogao je zadržati američko državljanstvo, ali ga se morao odreći stupanjem u diplomatsku službu. Treba li podsjećati da su Izrael i SAD bliski saveznici?

Pasoš Republike Srbije

Na drugoj strani, američkim političarima zakon ne brani posjedovanje više državljanstava. Pa ipak, i sama sumnja u lojalnost dovoljna je da potkreše krila ambicijama političara. To objašnjava zašto se Ted Cruz kao kandidat na predsjedničkim izborima 2016. unaprijed odrekao kanadskog državljanstva koje je mogao dobiti po majci Kanađanki. Treba li podsjećati da su SAD i Kanada bliske zemlje saveznice i da jedna drugoj ne osporavaju politički suverenitet i teritorijalni integritet?

(Usput, vrijedi istaći da zakletva kojom naturalizirani Amerikanci postaju američki državljani počinje riječima: “Kunem se da bezuvjetno i u cijelosti odbacujem i poričem odanost i vjernost svakom stranom vladaru, vlastodršcu, državi ili suverenosti čiji sam do sada podanik ili državljanin bio…”)

Kao što se iz navedenih primjera vidi, pitanje dvojnog državljanstva visokih dužnosnika može se svesti na jednostavan argument: nosioci najodgovornijih državnih funkcija ne mogu obavljati poslove pod sumnjom dvostruke lojalnosti, čak ni kada je riječ o saveznicima. 

Nakon što je izabran za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik je izjavio da će nastaviti da putuje s pasošem Republike Srbije. Mnogi su na tu izjavu odmahnuli rukom, doživljavajući je kao još jednu u nizu sličnih izjava i poteza koje ovaj bosanski političar šalje u javnost, da namigne jednima, a druge da nasekira. Nevjerovatno zvuči pomisao da je uopće moguće da član Predsjedništva Bosne i Hercegovine putuje u inozemstvo koristeći pasoš druge zemlje. To je posebno nevjerovatno zato što je riječ o pasošu zemlje koja je učestvovala u ratu protiv građana države u kojoj je Milorad Dodik sada član najvišeg državnog organa i tokom kojeg je granatirala zgradu Predsjedništva u kojoj on sada sjedi.

Dobrosusjedski odnosi

Ali od toga je sigurno važnije sljedeće pitanje: kako je moguće da vršioci najviših državnih funkcija u našoj zemlji mogu imati dvojno državljanstvo? Ako je običnim bosanskim građanima ostavljena takva mogućnost, to ni u kojem slučaju ne znači da to isto pravo trebaju uživati članovi Predsjedništva, Parlamenta te diplomatske i obavještajne službe.

Milorad Dodik nije jedinstven slučaj. Posljednjih mjeseci javnost ima priliku slušati istupe pojedinih članova Evropskog parlamenta iz Republike Hrvatske, inače državljana i Bosne i Hercegovine. Riječ je o ljudima koji su do jučer vršili najviše diplomatske dužnosti u ime Bosne i Hercegovine, protiv koje sada agitiraju u inozemstvu.

Bosna i Hercegovina je zemlja čije postojanje, politički suverenitet i teritorijalni integritet njezini susjedi neprestano dovode u pitanje, nekada otvoreno nekada prikriveno. Ti susjedi ne pokazuju ni minimalno zanimanje da u duhu dobrosusjedskih odnosa riješe čitav niz otvorenih pitanja u međusobnim odnosima. Ako je to već tako, i ako zakoni Bosne i Hercegovine omogućavaju našim građanima da imaju i druge pasoše pored bosanskog, zašto nekim našim političarima koji otvoreno prizivaju ili čak rade na podjeli zemlje omogućavamo da to čine na legalan način? Da li će probosanski političari dati ovom pitanju težinu koju ono zavređuje?

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera