Za kompromis – spremni!

Ono što je u cijelom 'normalnom' svijetu nezamislivo, u Hrvatskoj je svakodnevica (Al Jazeera)

Hrvatski premijer Andrej Plenković uvjeren je da je donio solomonsko rješenje: maknuo je ploču Hrvatskih obrambenih snaga s ustaškim pozdravom “Za dom spremni” iz Jasenovca, čime bi svi trebali biti zadovoljni. I HOS-ovci, jer je sporni natpis ostao na njoj, i antifašisti, jer ustaški grb više nije u Jasenovcu, i ostali, “normalan” svijet koji je – uporno nam ponavljaju – umoran od vječnih priča o ustašama i partizanima.

Međutim, kao što znamo, rješenje kojim bi svi bili zadovoljni ne postoji, pa takvo nije ni ovo. Za početak, nitko s mrvom zdravog razuma ne može prihvatiti ovu “plenkovićevštinu#” po kojoj “Za dom spremni” ne može biti u Jasenovcu, a može u tek deset kilometara udaljenoj Novskoj, gdje je premještena. Koji zakoni vrijede za Jasenovac, a ne vrijede za Novsku? U čemu je razlika između ta dva grada?

Dežurni trbuhozborci Hrvatske demokratske zajednice pokušat će vam prodati priču kako je Jasenovac mjesto posebnog pijeteta s obzirom na sve ono što se događalo u tamošnjem koncentracijskom logoru za vrijeme Drugoga svjetskog rata, pa za njega moraju vrijediti druga pravila. Istina, u Jasenovcu su ustaše počinile stravične zločine, likvidirajući gotovo 80.000 ljudi, najviše Srba, Roma, Židova i Hrvata komunista. I kao takav, Jasenovac uistinu treba biti poseban, između ostaloga i zbog sve glasnijih revizionista, koji tvrde da se radilo “tek” o radnom logoru, u kojem nije bilo likvidacija.

Normalno i nezamislivo

Uistinu je morbidna ideja HOS-ovih branitelja da u baš u tom gradu, na zgradu dječjeg vrtića, u kojem je za vrijeme Drugog svjetskog rata stolovao ustaški krvnik Maks Luburić, smjeste ploču kojom odaju počast ubijenim pripadnicima te paravojne jedinice. Zamislite, ma nemoguće je – zapravo, zamisliti – da se ploča s nacističkim pozdravom “Sieg Heil” postavi na zgradu u kojoj je bilo zapovjedništvo u Auschwitzu ili Treblinci.

Zamislite, ako vam ne daje na povraćanje, da se, zbog problema u vladajućoj koaliciji, ta ploča premjesti u, na primjer, Katowice i da poljski premijer kaže da je, eto, problem riješen. Uostalom, zbog negiranja holokausta, i nedavno su letjeli s funkcija u poljskoj Vladi, koja se nikako ne može nazvati liberalnom.

Ako imate onu mrvu zdravog razuma, tako nešto ne možete dosanjati ni u najluđim noćnim morama. Ali, eto, ono što je u cijelom “normalnom” svijetu nezamislivo, u Hrvatskoj je svakodnevica. Dok je u Njemačkoj normalno da reprezentativci predvođeni Matsom Hummelsom sa zgražanjem osude skandiranje svojih navijača “Sieg Heil” na nedavnoj nogometnoj utakmici, u Hrvatskoj je normalno da igrač, kao što je prije nekoliko godina napravio Josip Šimunić, uzme mikrofon i predvodi takvo “navijanje”.

Što nam Plenković, zapravo, želi poručiti? Da se na utakmici prve županijske lige između NK Jasenovca protiv NŠK Sokola iz Velike Ludine ne smije skandirati “Za dom spremni”, dok se na derbiju međužupanijske lige NK Libertasa iz Novske i NK Banovca iz Gline to smije, jer u Novskoj, očito, vrijede neka druga pravila.

Ugovor s vragom

Nerješavanjem, odnosno odgađanjem, problema s HOS-ovom pločom, Plenković se zapleo puno dublje nego što je u prvi mah želio. Ne pomažu mu osobito ni koalicijski partneri iz Hrvatske narodne stranke i Samostalne demokratske srpske stranke, koji moraju uvjeriti birače da nisu na vlasti isključivo zbog vlastitih materijalnih interesa, nego da imaju određene stavove do kojih koliko-toliko drže, a Srbi i liberali ipak ne bi smjeli tako olako prelaziti preko otvorenog podržavanja ustaštstva.

Plenković se, zapravo, zapleo već ulaskom u pregovore s HOS-ovim vodstvom, promovirajući te ratne veterane u bitan politički faktor, što oni nikada nisu bili, niti bi to trebali postati. Pristajući na kompromise s tipovima poput Marka Skeje – zapovjednika IX bojne HOS-a nazvane po ustaškom koljaču Rafaelu Bobanu – koji se ponosi svojim ustaškim stavovima hodajući po Hrvatskoj s hitlerskim brčićima i s kravatom na kojoj se kočoperi natpis “Za dom spremni” – Plenković si je zabio autogol čije će posljedice tek osjetiti, jer tko s vragom tikve sadi, zna što ga čeka, a koketiranje s ustašama nije ništa drugo nego ugovor s vragom.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera