Vulin – tri u jedan

Ismivajući Vulinovo 'ludilo', naša emisija i ja lično kao da amnestiramo njegov i zločin njemu sličnih, piše autor (Screenshot / YouTube)

Ima li života posle smrti?

Ako ima, voleo bih da budem cvet. Neka me sunce greje, neka me kiša rosi, neka mi dušu smeje kad po meni gaze bosi.

To je jedna varijanta. Ipak, ako iz bilo kog razloga nije moguće da budem cvet, hajde onda da budem Vulin. To je kao 3 u 1.

Jedan život – tri (ako ne i više) Vulina.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović govori prošle nedelje u Skupštini Srbije. Iza njega sedi Aleksandar Vulin. U televizijskom prenosu vidimo tek delić Vulina, koji viri iza Nedimovića, ali i to je dovoljno da niko živi ne obraća pažnju na Nedimovićevo izlaganje. Pažnja nam je usmerena na lik iza Nedimovića, koji žmirka, podiže obrve, opravdava nešto zamišljenom sagovorniku, onda odrečno vrti glavom, ne slažući se sa istim tim, pa se kao malo nasmeje, pa namršti, pa kao zapreti, pa blagonaklono nasmeši, pa…

Ispriča se lepo Vulin sa Vulinom, očigledno ne mareći šta priča njegov kolega ministar.

Jesu li mu svi na broju?

Ništa novo. Već smo imali prilike da vidimo ovakav performans i pre par godina. Isto je neko nešto pričao i isto se u drugom planu Vulin raspravljao sa nekim, samo njemu vidljivim sagovornikom. To je ono što smo videli, što je kamerom zabeleženo. Možemo samo da pretpostavimo koliko je često takvo Vulinovo “neobično” ponašanje i u onim retkim periodima života kada nije izložen tv kamerama.

Najsmešnije je to što Vulin radi proglasiti ćaknutošću, kazati da Vulinu nisu svi vulini na broju, praviti aluzije na njegovo mentalno zdravlje i slično. Najsmešnije, i zato to obilato koristimo u našoj tv emisiji, a vidimo – i ja sad u mom blogu.

Primetio sam i jedan fenomen na raznim tribinama i javnim nastupima na kojima učestvujem. Čim pomenem Vulina, publika već razvlači osmeh i spremna je za neku foru tipa: “Jeste li videli skoro Vulina? Ja jesam – svu trojicu.” Smeh!

I koliko god puta ponovite tu foru u raznim varijacijama, uvek je smešna. To je zicer. Bavite se komedijom? Popovi koji vole dečake, ženski mesečni ciklus i Vulin su vam sigurica. Kad god nemate inspiraciju, zaigrajte na neku od tih tema i nećete pogrešiti.

Ali, je li to zaista smešno?

To više nije smiješno

Je li Vulin zaista lud?

Ako jeste, smejući se njemu, smejemo li se i svima onima koji poput njega imaju svoje “sagovornike” u glavi. Sagovornike koje, i da žele, nikako ne mogu da ućutkaju, izbegnu, izbace iz glave. Koliko je zaista smešno ne biti sam u glavi?

Pokušavam da zamislim situaciju u kojoj imam još nekoga. Unutra. Mučim se da se koncentrišem, zatvaram oči i u mislima razgovaram sa nekim. Ali, zapravo, razgovaram sam sa sobom. Nije to niko drugi, to sam ja sam.

Ne pričamo ovde o tome. Pričamo o ko zna kakvom duhu, stvorenju, ljudskom, životinjskom ili božanskom entitetu, za koji ne moraš da se nateraš da ti je tu. Ne moraš da ga zamišljaš. Ono odlučuje da je tu i prosto jeste tu. Ti se tu ništa ne pitaš. Ono je tvoj neželjeni podstanar. Ne postoji opcija da ga ignorišeš. Pomiri se sa tim da ćeš stalno biti u njegovom društvu. I šta god učinio, kakve god terapije praktikovao i u kakvim god ustanovama boravio, ono neće otići.

Smešno i dalje?

Naravno da nije. Ne mogu ni da zamislim kako bi bilo ne biti sam u glavi i ne daj bože da ikada to i otkrijem. Ako već mora, neka to bude jedan od poklona poznog doba i čarobnih plodova blažene senilnosti. I zato sram bilo i mene, i našu emisiju što idemo linijom manjeg otpora i uporno pravimo šale sa onim što za šalu nije.

Nije Vulin lud. Samo ga zabole šta pričaju oni od kojih ne može imati nikakve koristi.

Let iznad kukavičijeg gnijezda

Njihovo besmisleno laprdanje Vulin koristi da se u sebi presliša šta treba da kaže kada na njega bude došao red. Pripremio je kod kuće izlaganje … probao ga pred ogledalom … stavio akcenat na ključne fraze … dobro zvuče, svideće se gazdi … samo da ne zaboravi da podigne glas na onom jednom delu …. mada možda bolje da počne mirnije, pa da podiže intonaciju sve do finalnog krešenda … da, tako je najbolje … a čekaj, šta ako gazda ne bude gledao izlaganje … nemoguće …. pa eno snimaju kamere ….  videće valjda snimak ….. kako je vezana ova  kravata …. izgleda da je sve u redu …. dokle li će ovaj ispred mene da smara…

Ismevajući Vulinovo “ludilo”, naša emisija i ja lično kao da amnestiramo njegov i zločin njemu sličnih. Zločin prema istini, zločin prema logici, zločin prema doslednosti, zločin prema inteligenciji svih nas koji ih slušamo.

Ne, svi vulini – ne samo srpskog, već i svih ovih naših bosanskih, hrvatskih, makedonskih, crnogorskih prostora – ne treba da budu oslobođeni odgovornosti zbog ludila, ćaknutosti, neuračunljivosti…

Potpuno svesno govorite sve što govorite i radite to što radite. I neće biti olakšavajućih okolnosti za vas.

Vaš let iznad kukavičijeg gnezda završiće u Šošenku.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera