Oglasi

Učimo od djece

Sin je od mene načinio puno bolju osobu nego li sam to prije bila, samosvjesniju, spremnu na pomjeranje granica tamo gdje ih treba pomjerati.
Djeca nas uče ne životnim, nego svemirskim lekcijamaEPA - Arhiva

Čest je slučaj na Balkanu da slušamo priče naših roditelja kako su i šta radili da bi podigli svoje porodice. Nekakav patrijarhalni odgoj i poredak u porodici koji se vijekovima njeguje na ovim prostorima je uvijek ostavljao prostor ideji da mlađi članovi porodice moraju slijediti pravila starijih, tražiti uzor u njihovim idejama i djelovanju, učiti od njih i povinovati se njihovim pravilima.

To je odnos koji oblikuje pokoljenja naših prostora i slijedi se vijekovima evo.

Vrlo rijetko se može čuti kako to mladi odnosno djeca čine uticaj na život i osobenost roditelja prosto kao da je sramota u nas reći da si nešto naučio od djeteta. Kada je slučaj takav da te sopstveno dijete iz temelja izmjeni i promijeni ti kompletan svjetonazor i djelovanje onda zapravo shvatiš koliko je pogrešna ta slika slijeđenja niza pravila koji zapravo vrlo često čine štetu i ograničavaju one na kojima će ovaj svijet ostati. Svjesno ili nesvjesno naši roditelji ih usađuju u nas, a mi dalje u svoju djecu.

Majka sam djeteta sa poremećajem iz autističnog spektra i prvo pravilo koje sam spoznala nakon medicinskog dijagnosticiranja i vještačenja nad mojim djetetom je da pravila nema. Pravila u odgoju postoje da bi stavila limite i ograničila djelovanje što nije nužno loša stvar, no u našem slučaju nisu značila ništa i mi smo morali krenuti iz početka, bez pravila.

Sasvim suprotno od onog kako sam odgojena, ja sam ta koja je stala u stranu, posmatrala i učila pravila svog djeteta oblikujući samo ono nužno i to u njemu prihvatljivoj mjeri. To je uistinu nezaboravan put po kom nas dvoje gazimo i ja sam neizmjerno zahvalna i sretna jer me je moje dijete naučilo životnu, ma svemirsku lekciju. Način na koji je on mijenjao mene i pomjerao moje limite je zaista maestralan. Do prije šest godina nisam ni sanjala šta sve mogu i za šta sam sve sposobna. Ispostavilo se da jesam, da mogu koristiti nadljudsku snagu kad mi zatreba ili se apsolutno povući u mali dječiji svijet, opet po potrebi. Koristiti svu svoju kreativnost i maštu da dobiješ samo jedan mali pomak, drugima bi bio beznačajan ali nama je planina.

'Purple sky'

Prije nekoliko dana u sarajevsko predvečerje, a nakon kiše moj sin se zagledao u nebo i kaže mi „purple sky“ – pogledam u nebo i vidim izmaglicu ali ne vidim ljubičastu boju. Pogledam u njega, ali on je ponavljao, „nice, purple“. Znam da moj sin ima drugačije umrežen mozak nego li ja i da shodno tome drugačije vidi i doživljava svijet oko sebe pa se zamislih možda je nebo stvarno purple samo ja to ne vidim. Zagledam se sa njim i onako u trenu, ta izmaglica je stvarno imala neki ljubičasti odsjaj, tako se valjda prelamala neka zraka zalazećeg sunca kroz oblak. Poljubim ga i on veselo odskakuta voziti svoje bicikl.

Promislih čemu me je to malo biće sve naučilo u proteklim godinama i nasmijah se činjenici koliko smo prkosa i otpora nas dvoje pokazali tom balkanskom utjelovljenu porodice. Onom iz priča „kad sam ja bio mlad...., ne znate vi omladino ništa, čak i onaj pogrdni izraz „omladino-ojadino“ i još drugi izrazi koje sam čula od starijih tokom života. Najčešće onih koji su živjeli u ubjeđenju da ovaj svijet počinje i završava njihovim ubjeđenjima i shvatanjima.

Moj sin je od mene načinio puno bolju osobu nego li sam to prije bila, samosvjesniju, spremnu na pomjeranje granica tamo gdje ih treba pomjerati, a to je izuzetna stvar. Kad razmišljam o mom životu prije i sada, ono prije njegovog rođenja mi se čini kao neki daleki život iz nekog drugog univerzuma. Ni u snu ne bi snila šta će me sve dočekati jer sam ga rodila. Od prilagođavanja njegovim potrebama do sveukupnog aktivizma u društvu u kom živimo. To podrazumijeva široku lepezu djelovanja i rada. Od smišljanja načina kako efikasno pokazati djetetu da je pogrešno vrištati u javnosti do vođenja javnih kampanja recimo u medijima, a vezano za prava djece sa poteškoćama u razvoju. Put koji je doslovno roller-coaster gdje se polako penješ, pa strmoglavo ponireš, pa u zaokret i neprestano tako. Svaki detalj moraš naučiti i svakoj se sitnici radovati i pri tome pomicati sopstvene limite zajedno sa ograničenjima okruženja u kom živiš.

Pažljivo osluškivanje

Odbaciš sve predrasude, vjeruješ u sebe i ljude i u samog Boga i gradiš sopstvena pravila poštujući naravno i one koji tako ne misle. Posmatraš pažljivo i osluškuješ. Svaki detalj bez izuzetka.

Takav način života i shvatanje važnosti pomjeranja granica su učinili da smo zaista sretni i beskrajno uživamo u svakoj maloj pobjedi. Ma koliko čudnih pogleda na ulici dobili ili ne baš lijepih komentara mi se ne osvrćemo jer znamo da to čine oni koji ne znaju i nespremni su prihvatiti različitost naprosto jer je njima tako lakše.

Sjetih se priče jedne stare porodice kad je kćerka uglednog bankara sa naših prostora u Chicagu htjela ići u Beč studirati opersko pjevanje, a otac joj nije dao dozvolu uz riječi „Hoćeš li ti kćeri biti žena, udati se i rađati djecu ili ćeš da budeš svjetska kurtizana“. Nakon nekoliko godina borbe sa porodicom djevojka se odlučila udati za momka koji joj je pružio potporu u njenoj nakani i netom poslije svadbe je otišla na studij u Beč. Vrlo brzo je postala operska pjevačica svjetskog glasa, a njen otac je na sve to rekao „udala se i nije moja briga“.

Dopustila sam sinu da mi pokaže da svijet može biti drugačiji od onog kako ga ja vidim i nagrada za to je ogromna. Nebo je „nice purple“, a naše pobjede su vrh Mont Everesta. Razmišljam koliko svako biće može doprinijeti ljepšoj slici i potpunijem osjećaju samo ako odbacimo stereotipe i tuđa ne baš utemeljena ubjeđenja. Sve drugo je zapravo gubljenje dragocjenog vremena koje imamo na ovoj zemlji.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.