Toše Proeski – magija koja je osvojila milione ljudi

Piše: Nenad Mirčevski

Ne putujem često u tom pravcu, ali kad god prolazim pored Nove Gradiške osjetim nekakvu uznemirenost koja me tjera da jače uhvatim volan. Ne znam je li to zbog sjećanja na onaj 16. oktobar 2007. godine, ili zbog umora od duge vožnje, ali osjećaj je vrlo neugodan i zbog toga imam običaj da stanem i napravim kratku pauzu. Da protegnem noge.

Nakon gotovo 700 kilometara i više od sedam sati za volanom (meni je toliko potrebno da pređem taj dio puta) ljudski je biti umoran i pored toga što si već napravio nekoliko pauza. Ali, nikada nisam mogao sebi da odgovorim: Zašto je ovo “prokleto” mjesto oduzelo toliko života? Da li je taj momak mogao izbjeći nesreću? Da li je mogao da se spasi? Kuda je tako žurio? Pa život je bio pred njim… Je li bježao od nekoga? Koliko bi ljudi učinio sretnim taj momak s anđeoskim glasom da je sada živ? Ne znam, reći ću sam sebi, ali evo, ponovo me ta misao natjerala da se zaustavim.

Kada mi je produkcija „Revolution“ iz Skoplja ponudila da sarađujem s njima na dokumentarnom filmu o Tošetu Proeskom, imao sam onaj isti osjećaj kao kada prolazim pored Nove Gradiške.

Odmah sam pomislio – ovo je šansa da rasčistim bar dio pitanja koja već sedam godina nosim u sebi. Mora postojati bar još jedan čovjek poput mene koji postavlja sebi ista ta pitanja i koji bi želio da čuje ove odgovore.

Posljednje putovanje

Istraživanje o posljednjem putovanju mlade muzičke zvijezde ne samo što je odgovorilo na moje dileme, već je na jednostavan način dočaralo magiju kojom je Toše osvojio srca miliona fanova na Balkanu, a u isto vrijeme je obeshrabrio sve one koji još vjeruju u teorije zavjere u vezi njegove prerane smrti i nesreće.

Film ne bi bio to što jeste da nisam imao pomoć kolegice, mlade i ambiciozne scenaristice i redateljice Eleanor Veninove, koja je svojom izuzetnom kreativnošću upotpunila moje ideje.

O kratkoj ali bogatoj karijeri dječaka iz Kruševa razgovarali smo sa više njegovih saradnika i kolega, velikim zvijezdama bivše Jugoslavije. Oni su otkrili jednostavnost njegove unikatne ličnosti – čovjeka koji kroz muziku želio podariti publici ne samo radost, već i pomoć i podršku.

Oni koji su ga poznavali od početka reći će da je uprkos vrtoglavoj popularnost koju je stekao u vrlo kratkom vremenu ostao skroman i emotivan momak, isti onakav kakvim ga pamte kada je počinjao.

O njegovom emocionalnom otvaranju u posljednjem intervjuu prije polaska na put u Zagreb, gdje je trebao da snimi dva videa i da  učestvuje u jednoj TV emisiji prisjeća se voditeljica Vesna Petrusevska-Baby.

U intervjuu on, govoreći o svom životu i planovima za budućnost, obavija kompletan taj događaj velom zlokobne sudbinske predodređenosti.

Teorije zavjere

Vještak iz Slavonskog Broda, Darko Konjević, koji je učestvovao u istrazi nesreće, pomogao nam je da napravimo detaljnu rekonstrukciju događaja iz kojeg se može zaključiti kako je malo nedostajalo da bi se izbjegla tragedija, i pritom nam otkriva da li je Toše imao šanse da preživi da nije spavao na suvozačevom mjestu.

Već dugi niz godina neki novinari i nepoznata lica, očito željni pažnje, šire razne besmislene teorije zavjere.

Patolog u bolnici u Novoj Gradišci, Tereza Grgić pobija sve verzije o razlozima i vremenu nastanka smrti.

Grgićeva, osim što otkriva kako je tačno pjevač preminuo, objašnjava zašto ovaj dio autoputa važi kao crna tačka na Balkanu na kojem se događaju najkrvavije prometne nesreće.

Vjerujem da će vas ovaj dokumentarni film natjerati da bar pokušate potražiti u sebi čovjeka Tošeta, i da će vas uvjeriti da, kada ste umorni od vožnje trebate stati, a ne pristisnuti papučicu za gas da bi brže stigli.

Iskoristite to vrijeme da pomislite na svoj život i o putu kojim putujete.

Izvor: Al Jazeera