Tajanstveni zvuci iz svemira dostupni na internetu

Piše: Tarek Bazley

Američka svemirska agencija NASA na internetu je objavila audiosnimke više od 60 historijskih momenata tokom svog istraživanja svemira. To je dio projekta čiji je cilj da se poveća online publika kojoj će biti dostupne sve informacije vezane za svemir.

Od prvog koraka Neila Armstronga na Mjesecu do historijskog “Houstone, imamo problem”, NASA je prikupila i na web-stranicu Soundcould već postavila desetke snimaka iz svoje arhive. U kolekciju su uvrstili i zvuk lansiranja letjelice u svemir, snimke tajanstvenih tonova iz solarnog sistema te izjave astronauta NASA-e tokom misija.

“Snimljeni zvuci nam omogućavaju da letimo zajedno sa Sputnikom”, kaže Franisco Diego, istraživač na Univerzitetu College London. “Opet se možemo spustiti na Mjesec i doživjeti dramu i uspjeh jedne od najvećih ljudskih avantura ikad.”

‘Rika’ na mobitelu

Dokumenti su dostupni za javnost, kao i gotovo svaki sadržaj NASA-e, što znači da se mogu besplatno preuzimati i koristiti. NASA je, također, omogućila link za drugi format, koji korisnici mogu koristiti kao melodije za svoje mobilne telefone.

“Možete čuti ‘riku’ svemirske letjelice prilikom lansiranja, ili rečenicu Neila Armstroga ‘Mali korak za čovjeka, veliki za čovječanstvo’ svaki put kada vas neko zove”, rečeno je iz NASA-e.

Taj projekt dio je napora NASA-e da privuče publiku za svoje aktivnosti kroz socijalne medije. Agencija ima gotovo 500 profila na različitim društvenim medijima. Njihov primarni Twitter profil ima više od sedam miliona pratilaca. Uz zvučnu biblioteku, NASA ima i veliku kolekciju fotografija, koja je također dostupna bez ikakve naplate.

“NASA Soundcloud je prekrasna ideja, koja donosi šire perspektive i inspiraciju za generacije 21. stoljeća, koje će istraživati naš univerzum na način koji mi ne možemo ni zamisliti”, rekao je Diego.

Izvor: Al Jazeera