Šta znači Putinovo imenovanje specijalnog izaslanika za Siriju

Imenovanje Efimova kao predsjedničkog izaslanika ukazuje na veliku osjetljivost događaja (EPA)

U našoj modernoj povijesti izučavali smo različite forme okupacije, tutorstva i protektorata: francuskog, britanskog, italijanskog i drugih. Danas svjedočimo ponavljaju historije.

Nakon diskretne ruske ideološke kontrole nad Sirijom u proteklih pedeset godina, u posljednjih sedam teških godina ona se pretvorila u očitu dominaciju. Međutim, ova okupacija danas poprima drugi oblik, s dimenzijama različitim od ranije spomenutih.

Marioneta

Svakom razumnom čovjeku jasno je da se sirijska unutrašnja i vanjska politika godinama vodi po direktivama Kremlja u Rusiji, a da su nazivi “sirijski predsjednik, vlada ili generalštab”, bljedunjave slike marioneta koje su otežavale i ometale povlačenje konaca u rukama svog ruskog pokretača. Pošto je Putinu dosadila glupost i inertnost njegovog agenta u Damasku, Bashara Al-Assada, to je zahtijevalo ukor na način da mu se nametne tutor.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Kremlj u Damasku

Putinovo imenovanje Alexandera Efimova za svog specijalnog izaslanika u Siriji nosi mnogo važnih signala, čija će se suština pokazati u narednih nekoliko dana.

Imenovanje Efimova kao predsjedničkog izaslanika (pozicija poznata u Rusiji, ali rijetko korištena) ukazuje na veliku osjetljivost događaja, za koji je potreban direktni nadzornik koji ima težinu neophodnu za nošenje ove odgovornosti, s relacijama koje nadilaze okvire ruskog Ministarstva vanjskih poslova i sežu do predsjedničkog operativnog ureda.

Visoki predstavnik i sirijska ekonomija

Imenovanje ličnosti bliske ruskom predsjedništvu na ovu funkciju pokazuje želju Rusije da proširi svoju učinkovitu kontrolu nad Sirijom i to na svim poljima, posebno nakon unutrašnjih sukoba između porodica Assad, Makhlouf i Akhras, koji su teret za Rusiju.

To se dešava kroz ubrizgavanje dodatnih finansijskih sredstava kako bi ovaj režim ostao u životu. Umjesto da Assad doprinosi oživljavanju ekonomije svoje zemlje koja je doživjela kolaps, on je i dalje guši porodičnim sukobima zbog neslaganja oko raspodjele udjela, pohlepe i pljačkanja sirijskih dobara.

Libijski front treba odluku

Nema sumnje da libijski front ima dosta veze ovim pitanjem, s obzirom na to da je Rusija proširila obim svojih regionalnih intervencija.

Njen front više nije ograničen samo na obalu i sirijsku unutrašnjost (istočni azijski dio Sredozemlja), već želi ostvariti dominaciju i južnom afričkom obalom, svrstavajući se na stranu Khalife Haftara, vođe pokolja u Libiji. Ove ekspanzije su zahtijevale dosta fleksibilnosti i brze odluke, pa se imenovanje Efimova činilo prikladnim za ove događaje.

Sudbonosni juni

U mjesecu junu trebaju biti donesene odlučujuće međunarodne odluke, kada su u pitanju sankcije protiv Sirije prema “Cezarovom zakonu” i “sramežljivog” odnosa međunarodne zajednice prema istom. Te odluke mogu biti sudbonosne za sirijski narod, zbog čega na teritoriji Sirije mora postojati čvrsta odluka Rusije da zaštiti svoje interese, prisustvo i vojne baze. Položaj ruskog ambasadora je ispod nivoa potrebnog da se to ostvari, stoga je Rusija donijela odluku da imenuje novog službenika koji može obavljati ovaj zadatak. On će predstavljati ruskog predsjednika u Damasku i biti “džoker” u slučaju Basharove smrti ili svrgavanja.

Od Emirata do krvnika

Važno je spomenuti da je Efimov obavljao dužnost ruskog ambasadora u Emiratima, što nosi brojna značenja. Emirati kontinuirano pružaju podršku krvniku iz Damaska i stoje na njegovoj strani protiv potlačenog sirijskog naroda.

Danas stoje na strani Khalife Haftara koji ubija svoje građane i bombardira civile, također uz pomoć Rusije. Ovaj zločinački savez između Rusije, Emirata, Assada i Irana svakim danom postaje sve agresivniji.

Zahtjeva li ovaj savez od muslimana i Arapa budnost, opreznost i spremnost da se tome suprotstave?! Ovo su najočitiji pokazatelji zašto je imenovan ruski specijalni predsjednički izaslanik za Siriju.

Time će se u Damasku uspostaviti tri stuba ruske vladavine  Sirijom (kroz mandat i tutorstvo) preko posebnog visokog predstavnika, ruskog ambasadora i načelnika ruskog vojnog štaba u Siriji.

Izvor: Al Jazeera