Šta će piti Hrvati kad Agorkor odnese voda

Agrokor
Hrvati, nacija u europskom vrhu po ispijanju alkohola, postali su odjednom osjetljivi na svoju vodu, a za to je očito trebao pasti Gazda (Pixsell)

„Čuvajte nam vodu“, apelirao je Hrvatski pravni centar na premijera i predsjednika parlamenta nakon što je realna postala prijetnja da koncern Agrokor odnese voda.

Agrokor je, ako ne znate, uspio zaraditi milijune na prodaji flaširane vode u zemlji koja se skoro svakom strancu hvali kako je njezina voda iz slavine iznimno kvalitetna. Nije isključeno da bi i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ponešto rekla o iznimnoj kvaliteti hrvatske vode američkom potpredsjedniku Mikeu Pencu, da joj razgovor s njim nije potrajao cijelih osam sekundi.

Hrvati su vam tako ponosni na vodu da često u svojem domoljubno-poduzetničkom zanosu snatre kako Arapima prodaju vodu u zamjenu za zlato ili naftu.

Ali nije ni Todorić blesav, zna da ispod njegovih nogu, dok stoluje u zagrebačkom tornju, svakoga dana hoda tisuće naivčina koji su spremni kupiti tisuću puta skuplju vodu od one koju imaju u cijevima i koja je jednako kvalitetna.

Njihova voda iz slavine je, međutim, dozlaboga dosadna, bez boje, okusa i mirisa, a Todorićeva razigrana, osjećajna – i što je najvažnije – s porukom.

Poruke sa plastičnih boca

„Dopustite drugima da budu ono što jesu i volite ono što vi jeste“, poručuje tako jedna od polalitrenih plastičnih boca Jane. Todorić je sebe prihvatio kao vlasnika dvorca pa je vrijeme da ostali prihvate sebe takvi kakvi jesu – bez stana, budućnosti, s minimalnom plaćom i cjelodnevnim stajanjem za kasom u trgovini.

„Radujte se uspjesima drugih, jer obilja ima dovoljno za sve“, govori mirisna, razigrana i osjećajna Jana. Splet nesretnih okolnosti, koji se može dogoditi bilo kome – kao što je dug od nekoliko milijardi kuna – pokazao je da obilja ipak nema za sve. Agrokor pada zbog duga ruskoj banci, a dio naroda, čini se, ipak nije ozbiljno shvatio Janine poruke pa se počeo radovati neuspjehu drugoga.

I sad, nakon što je Todorić svih ovih godina crpio vodu plaćajući minimalnu koncesiju, Hrvatski pravni centar upozorava da će nam vodu uzeti stranac. Nekoliko godina nakon što su počele pripreme za privatizaciju voda, Hrvatski pravni centar upozorava da je voda opće dobro koje ne pozna vlasništva.

Hrvati, nacija u europskom vrhu po ispijanju alkohola, postali su odjednom osjetljivi na svoju vodu, a za to je očito trebao pasti Gazda.

Osuđeni na vodu iz slavine

Nakon što su strancima prodali sve što vrijedi, a sami uništili dobar dio onoga što je vrijedilo, Hrvati su sad zabrinuti da će im stranac uzeti vodu. E da, i  polja. Jedna se voditeljica na vijest o mogućoj propasti Agrokora preneraženo upitala: „Zar ćemo izgubiti u miru ono što smo obranili u ratu?“.

Čini se da su Gazdine poruke s Jane ipak uhvatile za dobar dio ispičutura: dobri naš Gazda je uvjek bio branitelj svega što hrvatsko diše, okrupnjujući hrvatsku zemlju i vodu da bi nama dao.

„Zar ćemo sad izgubiti u miru ono što smo obranili u ratu?“, poručuje plastična boca, a malo tko se usuđuje glasno priznati da je unutra samo tekućina bez boje, okusa i mirisa.

I mnogi se sad pitaju: zar je moguće da smo, ako Gazda ode, osuđeni na vodu iz slavine? Nitko da umiri zabrinuti narod da će se gazde i dalje javljati porukama i da razloga za uznemirenosti nema. Jer od sada se pije samo voda iz slavine na kojoj ionako već dugo vremena piše poruka, ali znate kako to ide s onim malim, nečitljivim slovima na dnu: „Izgubili ste u miru ono što niste uspjeli razrušiti u ratu“.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera