Sportski lopovluk pod zaštitom države Srbije

Ovih dana u Srbiji je u toku pobuna protiv nakaradne i korumpirane vlasti, piše autor (EPA)

Ovih dana, usred zime kad joj vreme nije, u Srbiji je u toku pobuna protiv nakaradne i korumpirane vlasti. I sam sam učesnik te pobune, jer odlazim i govorim i pričam sa građanima u svakom gradu pobunjene Srbije gde me pozovu.

Sublimirano mišljenje o mojim govorima i komentarima izgleda ovako: Često pričate o Srbiji kao zarobljenoj državi, o kralju političkog kupleraja koji je zgazio Ustav, ugušio parlament, ugasio nezavisno sudstvo… Sve je to tačno, ali mislimo da ima mnogo onih koje tako uopšteno objašnjenje zla koje nas je snašlo uopšte ne dotiče. Mislimo da bi morali o zarobljenoj državi govoriti kroz praktične primere iz svakodnevnog života.

Da su moji dobronamerni kritičari u pravu pokazuju dva prošlonedeljna frapantna primera zarobljavanja državnih institucija od nakaradne vlasti.

Gdje je nestalo 1,2 miliona eura?

Pre manje od godinu dana na naslovnoj strani dnevni list Blic otkrio je slučaj direktne krađe našeg novca iz budžeta Srbije, tako što je ministar Vanja Udovičić uplatio 1,2 miliona evra na račun fantomske firme Evropska univerzijada 2020, koju je osnovao Siniša Jasnić, višedecenijski manipulator na mestu predsednika Univerzitetskog sportskog saveza.

Članovi Skupštine Univerzitetskog sportskog saveza potom smenjuju Jasnića sa mesta predsednika. On tu smenu ne priznaje, zadržava pečat Univerzitetskog sportskog saveza i platne kartice. A onda je čak – kao zvanični, a ne smenjeni predsednik – otišao na Univerzijadu u Portugaliju i, u ime Beogradskog univerziteta, sledećeg domaćina, preuzeo zastavu Univerzijade.

S druge strane, iako je premijerka Ana Brnabić u prvom momentu izjavila da će se ispitati svačija, pa i odgovornost ministra Udovičića, ne da ministar nije odgovarao, nego je organizovao da premijerka, kao da afere nije ni bilo, primi Jasnića i predsednika Evropskog univerzitetskog sportskog saveza, da bi potom izjavila kako će “beogradske igre biti najbolje organizovane od svih do sada”.

‘Zatvorite ga u kućni pritvor’

Smenjeni Jasnić nastavio je da glumi predsednika i da troši novac Univerzitetskog sportskog saveza dok neko, a zna se ko to u zarobljenoj državi može biti, nije rekao: “Zatvorite ga, stavite mu nanogicu i pustite u kućni pritvor.” Tog časa je Evropski univerzitetski savez zatražio od Vlade Srbije garanciju da Beograd može organizovati Univerzijadu sledeće godine.

I, evo epiloga: prošle nedelje Vlada je osnovala novo preduzeće za potrebe organizacije Evropske univerzijade 2020, a da niko više i ne pita šta je sa ukradenih 1,2 miliona evra naših para iz budžeta. Čak je i pokretač afere, list Blic, doneo naslov: “Nova firma, tačka na Jasnićeve marifetluke”. A u Vujaklijinom rečniku stranih reči i izraza lepo piše: marifetluk znači dobro snalaženje, prava majstorija u nevolji. Dakle, ni reči o otvorenoj pljački državnog novca.

Šta više, Privredni sud u Beogradu odbacio je tužbu Univerzitetskog sportskog saveza protiv Jasnića pod smešnim i sramnim obrazloženjem: tužba nije podneta u roku od 30 dana od dana osnivanja fantomske firme. A za tu firmu javnost, pa i Univerzitetski sportski savez, saznali su tek kada je Udovičić uplatio 1,2 miliona evra Jasniću. Eklatantan primer šta se događa sa institucijama u zarobljenoj državi, bolje reći – lopovluk pod zaštitom države.

Kokezina privatna reprezentacija

Ta koruptivna hidra srpske države zahvatila je kompletan sport u Srbiji, sa profesionalnim fudbalom na čelu. Slaviša Kokeza, bivši telohranitelj bivšeg generalnog sekretara Srpske radikalne stranke, na mestu predsednika Fudbalskog saveza Srbije nastavlja da uništava najpopularniji sport. Njegov rezon je jasan: ako ja, bez ikakvog opšteg i fudbalskog znanja i obrazovanja, mogu da budem predsednik Fudbalskog saveza, zašto takvi ne bi mogli biti i treneri državnog tima?

Prošle nedelje je selektoru početniku u fudbalskoj struci Mladenu Krstajiću za pomoćnika postavio doskorašnjeg aktivnog igrača Nikolu Žigića. Tako je kompletiran štab nestručnjaka koji će voditi privatni tim, u šta je Kokeza pretvorio državnu reprezentaciju Srbije.

Drugačije ne može biti, jer je u zarobljenoj državi zarobljen i njen sport.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera