Solaroad – cesta koja proizvodi energiju

Solarni paneli su povezani s pametnim mjeračima, koji mogu usmjeravati struju za gradsku rasvjetu (EPA)

Piše: Tarek Bazley

Riječ je o obnovljivom izvoru energije sa najbržim razvojem u svijetu, ali sve do sada, solarni paneli su uglavnom postavljani na krovove zgrada ili na tlo u nizovima.

Holandski inženjeri su sada razvili novi način postavljanja panela ispod ceste. Već su postavili testnu stazu na dionici od 70 metara duž biciklističke staze, u blizini grada Krommenie, nedaleko od Amsterdama.

Za projekat pod nazivom Solaroad korišteni su jeftini solarni paneli iz masovnu proizvodnju, koji su potom postavljeni između slojeva stakla, silikonske gume i betona.

“Ova verzija može podnijeti vatrogasno vozilo od 12 tona bez ikakvih problema,” kazao je Arian de Bondt, direktor kompanije Ooms Civiel, jedne od konzorcija kompanija koje sarađuju na ovom projektu. “Dugoročno gledano, radili smo na izradi panela za velike autobuse i velika vozila.”

Pet godina istraživanja

Solarni paneli su povezani sa pametnim mjeračima, koji mogu optimizirati njihov učinak i usmjeravati struju za gradsku rasvjetu ili u elektroenergetsku mrežu.

“Ako je jedan panel polomljen, u sjenci, ili je zaprljan, mjerač će isključiti taj panel,” rekao je Jan-Hendrik Kremer, savjetnik za sisteme obnovljive energije u tehnološkoj kompaniji Imtech. “Preostali paneli će proizvoditi najveći mogući nivo energije u tom trenutku za elektroenergetsku mrežu.”

Grupa istraživača je radila na razvoju ove tehnologije proteklih pet godina. Kazali su kako je najveći izazov bilo kreirati ploču koja je pogodna za asfaltiranje, ali dovoljno čvrsta da može izdržati vanjske uslove. Razvili su prozirnu smolu koja prijanja na glatku staklenu površinu, a ne blokira sunčevu svjetlost.

“Napravili smo niz prevlaka, koje su dovoljno otporne da podnesu saobraćaj, a koje istovremeno ne dovode do proklizavanja vozila koja preko njih prelaze,” kazao je Stan Klerks, naučnik u holandskoj istraživačkoj grupi TNO. Također je kazao da ploče moraju “prenijeti što je moguće više svjetlosti na solarne ćelije, da bi mogle obavljati svoju funkciju.”

Produženje roka trajanja

Ova grupa će nastaviti razvijati pomenutu tehnologiju i nada se da će je za pet godina učiniti isplativom.

“Solarni paneli na krovovima dizajnirani su sa rokom trajanja od 20 do 25 godina,” kazao je projekt-menadžer Sten de Wit.

“I za ovu vrstu solarnih ploča želimo isti rok trajanja. Ukoliko je potrebno 15 godina da se otplati investicija, onda nakon toga nastupa period kada se ovakva staza isplati, što je u konačnici čini jeftinijom.”

Holandija ima preko 140.000 kilometara puteva. Pomenute grupe su izjavile kako ovo predstavlja ogromnu šansu za samu državu. Ukoliko bi, pak, i druge države počele koristiti ovu tehnologiju, ona bi u budućnosti mogla postati značajan izvor struje na svjetskom nivou.

Izvor: Al Jazeera