Oglasi

Sarajevo u Ljubljani

U ljubljanskom kafiću Sport uz kafu su se sreli legendarni košarkaški trener Bogdan Tanjević i slikar Ismar Mujezinović.
Na sunčanom ljubljanskom prijepodnevu Boša i Ismar razgovarali su o svemuAl Jazeera

Piše: Aleksandar Mlač

Sarajevo u Ljubljani. Može li na ljepši način nego kada se nakon dvadesetak godina sretnu stari prijatelji. U ljubljanskom kafiću Sport, u kojem se okupljaju mladi i stari sportisti, u koji zalaze i košarkaš Ivo Daneu i gimnastičar Miro Cerar, uz kafu su se sreli i legenadrni košarkaški trener Bogdan Tanjević i slikar Ismar Mujezinović.

Poznati i priznati trener došao je u Sloveniju da kao selektor turske reprezentacije prisustvuje žrijebanju za Evropsko prvenstvo, koje će iduće godine biti održano u četiri slovenska grada. Žrijebanje je na spektakularan način obavljeno u turističkoj atrakciji Postojnskoj jami. Poznati slikar živi u Ljubljani. Pored slikanja, piše romane i bavi se filmom.

Bosna i Hercegovina ima svog fudbalskog Mozarta - Ivicu Osima, a tu zvučnu titulu je Boša Tanjević zaslužio ne kao igrač već kao trener. Bosna i Hercegovina ima i svog umjetničkog Mozarta, koji je svoje najljepše crteže poklonio na plakatima za Zimske olimpijske igre 1984. godine u Sarajevu.


Susret starih prijatelja [A. Mlač]

U vrijeme rata, devedesetih godina, Ismar je djecu bosanskohercegovačkih izbjeglica u Sloveniji učio crtanju u ljubljanskoj Vodnikovoj domačiji (kući). Valjalo je spašavati dječije duše.

U Italiji, gdje je u to vrijeme radio i zavolio je, Boša je uvijek bio spreman pružiti svoj humanitarni doprinos. Bosanci i Hercegovci im to neće zaboraviti.

Sjećanje na Bosnu

Na sunčanom ljubljanskom prijepodnevu Boša i Ismar razgovarali su o svemu. O košarci, poslu trenera, slikanju, a najviše o djelima Ismeta Mujezinovića, Ismarovog oca i čuvenog bh. slikara.

Podsjećanja na nezaboravne godine kada je Boša sarajevsku Bosnu za osam godina od drugoligaša doveo do evropskog prvaka. Na košarkašku legendu Mirzu Delibašića i ostale "studente". Delibašić i Mujezinović su Tuzlaci koji su ostavili neizbrisivi pečat na sport i umjetnost Sarajeva, Bosne i Hercegovine, regiona... cijelog svijeta.

Na Evropskom prvenstvu u septembru iduće godine reprezentacija Turske će igrati u grupi s Rusijom, Grčkom i Italijom. Košarkaški Mozart nije prije žrijeba želio govoriti o tome za koga bi volio da žrijeb dodijeli njegovim izabranicima za prve protivnike.

Sada se zna da će Bosna i Hercegovina biti u "balkanskoj grupi" - igrat će protiv Makedonije, Crne Gore i Srbije, plus Litvanije i Latvije.

Na pitanje koga bi volio u grupi, Boša pred Postojnu lakonski odgovara - "Nikoga." Drugim riječima, sve ekipe su dobre i dobro će biti pripremljene za evropsko takmičenje.

Uvažava protivnike, nikoga ne potcjenjuje, svoj posao zna. Kao i Ismar svoj, kada kaligrafskim rječnikom govori o svom ocu, o kojem je napisao ilustriranu knjigu.


U kafiću Sport, politici mjesta nije bilo [A. Mlač]

Boša ima u stanu u Istanbulu sliku Ismeta Mujezinovića, koju je kupio u Crnoj Gori. Da li je original? Poziva Ismara da ga posjeti u Istanbulu i to kvalificirano utvrdi. Ko bolje poznaje umjetnine oca nego njegov sin?!

Daleko od politike

Sarajevo - vječita tema razgovora. Sarajevo - koje ponovo dobija kulturne, sportske i druge obrise predratnog grada.

Jednoga od njih dvojce bih volio vidjeti kao gradonačelnika Sarajeva. Onakvog kakvi su bili Uglješa Uzelac ili Emerik Blum. Razgovor navodi i na njih kao na istinske ljudske i stručne veličine. Danas nedostaju Sarajevu, da ga ponovo dignu u predratne visine.

O politici, dvojica poznatih Sarajlija ne žele govoriti, dok ispred kafića prolaze demonstranti protiv Vladinih mjera štednje, zahtijevajući da one pogode prvo one koji su do doveli do siromaštva radnika, studenata i gradske sirotinje i države u cjelini. Boša i Ismar ne žele u politiku. Danas bi se za takvo šta morali stranački opredijeliti. Za sportistu i umjetnika je to nešto strano.

Vrijeme u društvu s Bošom i Ismarom brzo prolazi. Bošu čeka dio porodice koji sada živi i radi u Ljubljani. Zet Edin, kćerka Bojana i unuk Rubin. Ismara čeka Špela Rozin, nekada poznata filmska glumica, koja je nedavno dobila vrijedno priznanje u muzeju druge slovenske filmske velikanke Ite Rine.

Iz kafića Sport odlazi Sarajevo, koje je i ovdje bilo dobrodošlo.

Izvor: Al Jazeera

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.