Predsjednikovi vlast, strast i bolest

Patološki vlastoljubac Srbiju he pretvorio u laboratoriju za isprobavanje svih mogućih i nemogućih modela pljačke i korupcije i to pod zaštitom države, piše autor (Reuters)

Mehmed – Meša Selimović napisao je svojevremeno da su tri najjače ljudske strasti kocka, alkohol i vlast. Od prve dve se čovek nekako i može osloboditi, piše Meša, od treće nikako. Da je danas živ, Meša Selimović bi sigurno dodao da vlast nije samo strast, nego i bolest. Svedoci smo da je naš vlastoljubac Srbiju pretvorio u laboratoriju za isprobavanje svih mogućih i nemogućih modela pljačke i korupcije, i to pod zaštitom države.

U toj laboratoriji, međutim, rade njegovi rođaci, kumovi i prijatelji, koji su tu državnu neformalnu instituciju, bolje reći društvo, pretvorili u veliku koruptivnu močvaru, tako da se Srbija davi u mulju svakojakih skandala, lopovluka i kriminala.

Rukovodilac te laboratorije se, posle više od sedam godina danonoćnog rada, toliko ozbiljno razboleo da su mu lekari na Vojnomedicinskoj akademiji u poslednjim trenucima, kako kažu, uz pomoć aparata, spasili život. Lekari, međutim, ne otkrivaju detalje, a dužni su da naciji saopšte sve o stanju zdravlja predsednika države. Umesto njih, to je pred novinarima uradio sam vlastodržac, samo dan posle dvodnevnog lečenja na VMA.

Zašto ljekari ustrajno šute?

“Ja sam, dakle, hronično bolestan. Drugo su problemi akutni koje sam imao dodatno. To se uvek dogodi… što su lekari rekli tog dana… to je nešto kao ‘Savršena oluja’. Ali, ja sam i danas bolestan, i pod terapijom celodnevnom, dakle, to nije nikakva tajna. Tako da to sa N1 nema apsolutno nikakve veze… To su moji problemi, šta da radim… Neću ja da vam pričam kolika je moja predkomora i ne znam ni ja šta sve. Kakve to veze sa vama ima? Da bi bila u tako lošem stanju, to su potrebne godine i decenije. Ali je strašna hajka ukoliko je neko rekao možeš da postaviš pitanje kako hoćeš, možeš da radiš šta hoćeš, Vučiću, na sve će Vučić da odgovori, ali ne mogu baš da se složim da je to bilo mnogo pristojno i vaspitano. Niti mirnije, niti lakše nešto izrečeno. Onda vi vodite hajku po ceo dan i vičete kako ste vi žrtve i vi meta. Ta ‘perverzna inverzija’ je fascinantna. Apsolutno fascinantna”, govorio je Vučić poslije izlaska iz bolnice.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Naš predsednik je, dakle, hronično bolestan, a lekari ćute. A što se njegovog mentalnog zdravlja tiče… Setimo se, povodom posleponoćnog rušenja Savamale, najpre izjavljuje: “Siguran sam da država iza toga ne stoji. Ako stoji neko, taj je kompletan idiot i taj treba da odgovara…” A samo nekoliko minuta kasnije dodaje: “Da je mene neko pitao, ja bih hrabro i ponosito rekao: ‘Alal vera!’ Uradite to, zato što ćemo da napravimo nešto mnogo lepše i bolje.”

‘Savršena oluja’ i ‘perverzna inverzija’

“Sacvršena oluja” dostiže vrhunac u izjavama o doktorskom plagijatu ministra finansija Siniše Malog. Jednog dana kaže: “Pročitao sam doktorat – odličan je”, a dan kasnije: “Nisam čitao, ali sam mu pre tri meseca rekao da ga pocepa.” Na dan kada je zvanično saopšteno da je Siniša Mali plagijator, predsednik kaže da neće snositi političke posledice zbog te krađe, da bi već sutradan ustvrdio: “Moraće da snosi političke posledice.” Konačno, fascinantna je, kako on voli da kaže, “perverzna inverzija” oko afere “Krušik”. Jer, za prodaju Krušikovih mina Ukrajini optužuje “gospođa mamu”, čiji je sin obelodanio pljačku valjevske fabrike, a brani “gospodina tatu”, oca ministra policije, koji je potpisao dozvolu za koruptivnu prodaju mina iz Krušika.

Evo izjave koja to potvrđuje: “Dakle, dolazi trgovac, koji pregovara za Natan iz Poljske. Primetićete ti ljudi su u vezi sa kompanijom mame, ‘gospođa mame’, lažnog uzbunjivača iz Valjeva. I da ne možemo sa sigurnošću da govorimo da je neko te mine ‘gospođa mame’ lažnog uzbunjivača, Petra Crnogorca i njih, dovodi na razgovor u BIA [Bezbednosno informativna agencija] lice vlasnika Tehnoremont kompanije ‘gospođa mame’, lažnog uzbunjivača u kojoj radi…”

Kao da smo pali sa Krušika

Samo je njemu jasno šta je ovom poslednjom rečenicom hteo da kaže, ali bez obzira na to, predsednik sve nas tretira kao da smo pali sa “Krušika”, pardon – sa kruške. Kao da smo svi ludi, glupi i naivni. Kao da je, kako on kaže, “lažni uzbunjivač” potpisao svojoj mami dozvolu za izvoz, a ne njegov stvarni ministar policije firmi svoga oca.

Jasno je i zašto predsednik pravi takvu “apsolutno perverznu inverziju”. Bilo čija ostavka iz te srpske laboratorije zvane Srpska napredna stranka, pokrenula bi nezaustavljiv pad kompletne vlasti. To je, u isto vreme, neoboriv dokaz da problem Srbije nije političke, nego kriminogene prirode. Jer, Srbija, kao država sa svim njenim atributima, više ne postoji. Kriminal je ovladao vlašću i mirnim putem i da hoće sa vlasti sići, ne može. Jer, taj put njih vodi direktno na robiju.

Sokrat je još pre više hiljada godina govorio, a kao da je današnju Srbiju gledao: “Lopovi i prevaranti će hteti važne državne funkcije. I demokratija će im to dati. A kada lopovi i prevaranti konačno demokratski preuzmu vlast, jer i kriminalci i zločinci žele moć, nastaće gora tiranija nego u vreme bilo koje monarhije ili oligarhije.”

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera