Ples miliona: Megatransferi na čekanju

Na vrhu liste transfera ovog ljeta stoji ime jamajčanskog Engleza Raheema Sterlinga (EPA)

Piše: Borut Šips

U fokusu nogometne javnosti zemalja europskog istoka i sjevera već su od početka srpnja same utakmice i zbivanja s terena, no na bogatom zapadu situacija je bitno drugačija. Najmoćniji klubovi tek hvataju zalet na pripremama raštrkani diljem svijeta i puna koncentracija struke i navijača je na pripremi i realizaciji transfera.

Mediji diljem svijeta su preplavljeni uglavnom paušalno nabacanim transfer-tračevima i svotama od kojih “boli glava”, ali čak i kroz tu kakofoniju informacija, uz zrno zdrave logike, može se lako zaključiti da tržište u odnosu na lani “pati”, ali i kako su najspektakularniji ljetni transferi tek pred nama.

Sterling na vrhu… Neće dugo

Nedavno je prošlo pola ljetnog perioda u kojemu vodeći klubovi smiju kupovati igračka pojačanja i na vrhu liste stoji ime jamajčanskog Engleza Raheema Sterlinga.

Ponajbolji svjetski nogometaš mlađi od 21 godine zamijenio je nakon proljetne “trakavice” dres Liverpoola onime Manchester Cityja za 50 milijuna funti, no teško je očekivati da će taj posao dugo izdržati kao najizdašniji ljetni transfer. Gotovo sigurno neće, možda neće biti ni među najbogatijih pet…

Momčadi koje tradicionalno vladaju nogometnim tržištem uglavnom se drže po strani i u tišini pripremaju transfere za naslovnice. Nekada su mogli trošiti koliko ih je volja, no enormni dugovi koji su tom strategijom nastali prisilili su UEFA-u na promjene koje su bitno utjecale i na potrošačke navike hazarderski raspoloženih milijardera.

UEFA-ino financial fair play pravilo koje bogataše prisiljava da ujednače prihode i troškove i dalje je objekt prepirki. Neupitno je kako bi se balon vezanih financijskih balasta treba s vremenom lakše ispuhati, no i ne dozvoljava “novim igračima na tržištu” da poluče brzi uspjeh.

Ako nemate dovoljno skupe ulaznice, velik stadion i goleme prihode od TV prava, danas ste gotovo prisiljeni gledati u leđa onima koji to imaju.

Balans snaga između najmoćnijih klubova stoga se pažljivo mjerka do posljednjeg detalja, transferi između potencijalnih konkurenata za Ligu prvaka postali su prava šahovska partija sportskih arhitekata. Sve više to sliči na NBA svijet, kompleksne zamjene “iz šupljeg u prazno” gdje novac ipak malo, što je dobro, gubi primat pred konceptom dugoročnog povjerenja u trenere i njihove stilove.

Ako često mijenjate trenere, pogotovo ako oni imaju bitno različite vizije nogometa, to će vas jako puno koštati…

Efekt neparne godine

Liverpool i Valencia do početka ovoga tjedna potrošili su najviše, ali ukupna suma koja se do sada okrenula u najprofitabilnijem sportskom biznisu nije na razini lanjske. Možda je u pitanju slučajnost (čija se tendencija ionako još stigne preokrenuti), ali čini se da je ipak riječ o prilično razumljivom “efektu neparne godine” u kojoj nema EURO-a, niti Mundijala čijim bi herojima drastično porasla cijena i izazvala licitiranje bogataša.

Jedan James Rodriguez, koliko god fantastičan igrač bio, nikada ne bi “razorio” nogometno tržište da nije odigrao onako dobar turnir u Brazilu. U nekim slučajevima je psihologija tržišta i važnija od kvalitete eksponata kojima se trguje…

Prvo poluvrijeme transfer roka je gotovo, ali nastavak tek slijedi… I mediji i stručnjaci se slažu da će papreni blockbusteri tek zauzeti naslovnice. Juventus je, primjerice, pred prodajom Pogbe i Vidala što će onda usmjeriti prema pojačanjima nižeg ranga…

Mourinho u Chelseaju čeka idealan dodatak svom uhodanom nogometnom stroju, dok United, Real i PSG imaju ogromne ljetne budžete koje još (United do određene razine jest) nisu aktivirali. Barcelona prolazi posljednju epizodu svoje transfer katarze. Zbog FIFA-ine kazne još ovoga ljeta ne smiju dovoditi pojačanja, nikoga neće začuditi ako oni budu kraljevi idućeg, zimskog, prijelaznog roka.

Gdje je tu regija?

Igrači iz “bivših republika” Jugoslavije (Mandžukić, Mitrović, Savić, Begović…) tradicionalno su na popisu velikih transfera, ali njihovi matični klubovi nisu utržili puno. Dobiju “pristojni postotak” od golemih svota i čekaju.

Nedostatak svježeg kapitala i relativno niske cijene ulaznica klubove iz ove regije i dalje drže daleko od blještavila velikih pozornica. Odličnih odlaznih transfera je manje, ali uvijek ih je bilo i bit će, ali ulazna komponenta i dalje je skromna; tu se ništa na kratke staze neće promijeniti…

Obzirom da su već svi u europskom pogonu i sezona im je u punom jeku, klubovi iz bivše države već su obavili najznačajniji dio igračke rekonstrukcije i sada tek “vrebaju” na neku diskontnu ponudu koja bi eventualno iskrsnula.

Kako koji bude ispadao iz Europe stavit će neke od boljih eksponata u izloge pa možda dio novca investirati u “mrvice sa stola”, no velike kupovine do kraja ljeta u susjedstvu će teško biti. Tržišni zaostatak za europskom elitom je sve veći, iako će talenata (a s njima i mogućnosti preživljavanja) ovdje uvijek biti.

Izvor: Al Jazeera