Obrnuti listopad i sasvim naopako vrijeme

Nikada dosad u sjevernoj Hrvatskoj nije se dogodio niz od devet uzastopnih dana s temperaturama višim od 20°C (Anadolija)

Piše: Dunja Mazzocco Drvar

Početkom rujna nazvala me prijateljica Nensi, voditeljica velikog zagrebačkog dječjeg zbora “Klinci s Ribnjaka”, tražeći savjet vezan uz vrijeme. Zbor je trebao održati koncert na otvorenom, po mogućnosti tijekom listopada, pa ju je zanimalo može li se znati kada bi bio najbolji termin za to.

Budući da priprema takvog događaja uključuje angažman velikog broja male djece, ali i njihovih gostiju, eminentnih glazbenika čiji su rasporedi napisani mjesecima unaprijed, Nensi je informaciju trebala puno ranije nego što taj termin ulazi u okvire pouzdane vremenske prognoze. Razumna je žena, pa je pitanje postavila vrlo oprezno da ne navuče na sebe gnjev neshvaćene stručnjakinje. Zadovoljio bi je, reče, i vrlo uopćen odgovor koji sadrži makar kakvu informaciju.

Uvijek sam spremna pomoći, pa makar i probijajući barijere mogućeg vjerodostojnog predviđanja, ali sam joj ipak najprije natenane objasnila da su se konkretno vrijeme na pojedini dan može prognozirati najviše sedam do deset dana unaprijed. I nije to zato jer smo mi meteorolozi nesposobni, nego jednostavno zbog toga što nam je Zemljica ograničena svojom dimenzijom i vremenski sustavi koji će utjecati na vrijeme kod nas za tako mnogo dana se još nisu ni formirali. Za razdoblje dulje od toga prognoza se ograničava na tipove strujanja i uopćeni razvoj vremena koji se najčešće svodi na prognozu odstupanja od nekog stanja koje je uobičajeno za to podneblje o tom dijelu godine.

Jednostavno rečeno, to znači da za mjesec ili nekoliko mjeseci unaprijed prognoziramo hoće li on biti topliji ili hladniji od prosječnoga te kišovitiji ili manje kišovit od nekog višegodišnjeg srednjaka. Za potrebe kakve ima Nensi ta informacija nije pretjerano korisna.

Najkraći red nije uvijek najbrži

Osim što prognoziramo odstupanje od neke normale, dajemo i vjerojatnost ostvarivanja pojedinog scenarija. I tu nailazimo na problem jer nije nužno da će se uvijek dogoditi najvjerojatnije predviđanje.

[Photo: Anadolija]

Krivo plus krivo je pravo

Kako vaš red? Je li se već pokazalo da je treći klijent ispred vas problematičan, da nema sve potrebne preduvjete da zadatak obavi u najkraćem mogućem vremenu i još se, po mogućnosti, svađa sa službenicom, ni krivom ni dužnom? Istovremeno red koji je bio dulji od vašega napreduje brže nego što ste mogli i sanjati i čini vam se da biste već došli na red da ste stali u taj red? Znojite se i proklinjete svoje sposobnosti procjene situacije?

E, točno to se dogodilo i meni! Nije doduše bezobrazan klijent, nego Sibirska anticiklona, ali efekt je više-manje isti. Zasjela je nad Rusiju i nama donijela zahlađenje kakvo inače doživljavamo u veljači, a ne u listopadu. Temperature su se spustile desetak stupnjeva ispod prosjeka, zabilježen je jedan od najranijih mrazeva u povijesti mjerenja u Hrvatskoj i okolici.

Dok se ja tu bakćem s mrazom, a vama se puši iz ušiju od scene u kojoj glavnu ulogu igra neki bezobraznik. U vašoj se banci zahuktalo, u mojoj drami glavnu je ulogu preuzela golema ciklona u Atlantiku. Nad nama se uspostavilo jugozapadno strujanje, zajužilo je i u trećem desetodnevlju listopada zavladala je nezabilježena toplina. Nikada dosad u sjevernoj Hrvatskoj nije se dogodio niz od devet uzastopnih dana s temperaturama višim od 20°C. Sveti Luka je omanuo. I ja skupa s njim.

A vaš red? Krenulo je? Bezobraznik je otišao, službenica se trgnula i sredila sve ostale u rekordnom roku? Osim što ste se sve vrijeme stajanja u redu dobrano sekirali, rezultat je ipak uspješno obavljen posao.

Slično je i s modernom dugoročnom prognozom. Hladna prva polovica i nevjerojatno topla druga zbrojile su se i u konačnici smo dobili mjesec koji je sveukupno bio malo topliji od prosjeka. Prognoza je bila točna, a vrijeme sasvim naopako. A koncert? Igrom slučaja, Nensi ga je već negdje u rujnu odgodila za proljeće. Tada ću možda imati više sreće u okršaju s vjerojatnošću.

Izvor: Al Jazeera