Novogodišnje želje – tako male i ostvarive

Poželjet ću da građani i nadležni u mom Skoplju budu savjesniji, da nam zrak bude čistiji (AP)

Piše: Admir Fazlagić

Izlistali smo posljednje stranice kalendarske 2013. godine, koja je ostala iza nas. Tradicionalno, u nama se jave neke želje koje bismo željeli da nam se ostvare u budućnosti. Neki će poželjeti da im sljedeća godina donese mnogo novaca, putovanja na egzotična mjesta, uspjeh u karijeri i na studiju i ostvarenje svega onoga što ih čini sretnim. Kako za koga, svi mi imamo svoje želje, ciljeve i prioritete.

Tako se i ja, ljudski je, nadam i vjerujem u bolje sutra. Najprije, poželio bih puno zdravlja, jer nam je ono najvrednije bogatstvo, ali, nažalost, njegovu vrijednost, kao i svega ostalog, vidimo onda kad ga izgubimo. Poželjet ću mir u svijetu, mir za nedužnu sirijsku djecu, koja stradavaju, gladuju, mrznu, krvare i preživljavaju najteže trenutke. Djeci kojima je uskraćeno da uživaju u djetinstvu, da se igraju, da žive pored svojih roditelja… Najmlađi naraštaji svijeta, koji su, na njihovu nesreću, prerano osjetili miris baruta, žive u sredini gdje još vlada “zakon oštrog zuba”, nemoćna vape za pomoć, čekaju milost Božiju i nadaju se humanosti dobrih ljudi.

Poželjet ću mir za nedužnu sirijsku djecu, koja stradavaju, gladuju, mrznu, krvare i preživljavaju najteže trenutke.

Želio bih da bar na tren prestanu ratovi, da eurozona izađe iz recesije, da se smanji nezaposlenost, postigne blagostanje. Želja mi je da političari koje smo izabrali budu sajvjesniji, da ne plaćamo ceh njihove neodgovornosti i bahatosti, kao što je bio to slučaj sa Zakonom o Jedinstvenom matičnom broju građana u Bosni i Hercegovini. Dobro bi bilo da oni koji bi trebali raditi u interesu građana zaista i porade na tome, jer to je njihova funkcija, da donose racionalnije odluke, da novac građana troše u korisne društvene svrhe, od kojih će efekat osjetiti mnogi, a ne samo vjerni partijski odanici, kojima iz džepa vire dva prsta, kojima dokazuju lojalnost političkim vođama.

Njihove pobjede su i naše

Svojoj državi Makedoniji želim puno bolju godinu na svim poljima. Prošle godine bili smo svjedoci mnogo neželjenih situacija. Međuetnički sukobi, politička i ekonomska kriza učinili su svoje. Godinu je obilježio slučaj s kolegom novinarom Tomislavom Kežarovskim iz lista Nova Makedonija, koji se trenutno nalazi u kućnom pritvoru, ishod ovog slučaja još nije okončan, ali nadajmo se pozitivnom ishodu za slobodu govora.

Poželjet ću da građani i nadležni u mom Skoplju budu savjesniji, da nam zrak bude čistiji, a ne šest puta zagađeniji od dozvoljenog, da mladi budu savjesniji i da ne dozvole da budu izmanipulirani i pribjegnu vandalizmu, tuku se u autobusima javnog prevoza, šire govor mržnje… Valjda smo lekciju iz prošlih godina naučili i vidjeli da nam to nije donijelo ništa dobro, samo još veće probleme, u koje nepotrebno ulazimo, a izlazimo teško iz tog začaranog kruga.

Valjda smo lekciju iz prošlih godina naučili i vidjeli da nam to nije donijelo ništa dobro, samo još veće probleme.

Neka nam nova godina donese više zaposlenja, onakva kakva želimo i trebamo imati, da nam utjeha, a ujedno i aspiracija, ne bude naizgled sigurno radno mjesto u javnoj administraciji. Želim više poduzetničkih poduhvata, biznis ideja i njihovih realizacija, novih naučnih dostignuća, koja će donijeti progres i boljitak društvu.

Gajim veliku nadu da će nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine i Hrvatske osvijetliti obraz Balkana i odigrati dobre utamice, ostvariti dobre rezulate na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Želim puno uspjeha u boksaškim mečevima Adnanu Ćatiću, još titula atletičarki Ameli Terzić, puno pobjeda makedonskom košarkarskom reprezentativcu Peri Antić u dresu Atlanta Hawksa u NBA ligi, efektnih golova i pobjeda za Napoli, tim Gorana Pandeva, još mnogo dobrih teniskih takmičenja i pobjeda Novaku Đokoviću… Ukratko, želim puno dobrih sportskih rezulata svim sportistima sa Balkana, jer su njihovi uspjesi istovremeno i naši. Njihove pobjede nas spajaju i čine nas sretnim.

Moralne vrijednosti

Volio bih da u budućnosti bude manje vijesti u crnoj hronici, da, umjesto njih, bude sretnih vijesti. U minuloj godini naslušali smo se i nagledali mnogo tragedija, nesreća i tužnih storija.

Konačno, volio bih da jednom naučimo lekcije iz prošlosti, da toleriramo međusobe razlike bilo kakvog tipa, a da se ujedinimo oko esencijalnih pitanja. Želio bih, jer znam da trebamo i moramo ako želimo bolje sutra, podići nivo moralnih vrijednosti i biti bolji ljudi – ne zbog ostalih, već zbog samih nas.

Neka se u narednim godinama zlo pretopi u dobro, suze u smijeh, a nesreća u sreću.

Tješim se da će, ipak, u budućnosti prevagnuti društveni, a ne lični interesi, jer kada se ostvare društveni ostvare se i lični interesi. Kada se gledaju i ostvare samo lični interesi, tada individualci budu zadovoljni određeno vrijeme, ali i to nestane jednog trena. Idealnost i savršenstvo ne možemo postići, nemoguće je, svjestan sam toga, ali možemo se potruditi da budemo bolji u svakom smislu te riječi.

Godina koju smo ostavili iza nas bila je kao i ostale. Bilo je i dobrog i lošeg. I sreće i tuge. Neka se u narednim godinama zlo pretopi u dobro, suze u smijeh, a nesreća u sreću. Zaboravimo na sve neuspjehe, tugu i bol. Radujmo se novom danu, novom periodu i potrudimo se da nekome uljepšamo dan. Budimo optimisti, imajmo pozitivne misli, jer kakve su nam misli – takav nam je i život.

Izvor: Al Jazeera