Nije rakija nego sok, ali je poruka opasna

Kad se digla prašina oko plakata, oglasili su se organizatori manifestacije objasnivši da mališan zapravo poteže - ledeni čaj od breskve (Vinkova?ke jeseni)

Ovih je dana u Hrvatskoj izbio skandal zbog plakata za folklornu manifestaciju “Vinkovačke jeseni”.

Na plakatu vidimo mališana odjevenog u tradicionalni slavonski kaputić, reklju, s isto tako tradicionalnim slavonskim šeširićem na glavi kako pijucka neku žućkastu tekućinu iz staklene flašice, fraklića, iz kakvih se inače u Slavoniji, a i šire, ispija rakija.

Prva i neminovna asocijacija koja se nameće pri pogledu na plakat jest da dražesni mališan – pije rakiju.

Naravno da je ne pije! Ta kakav bi monstrum od roditelja malenome dao da ispija rakiju i kakav bi marketinški nitkov stavio na plakat sliku dječaka koji se opija žestokim pićem!?

Kad se digla prašina oko plakata, oglasili su se organizatori manifestacije, koja se u Vinkovcima održava već više od pola stoljeća, objasnivši da mališan iz fraklića zapravo poteže – ledeni čaj od breskve.

Da je drugačiji sok, asocijacija bi bila uzdrmana

“Dječak Antun na slici pije ledeni čaj od breskve u frakliću, koji također predstavlja našu tradiciju i prenošenje baštine na naše najmlađe. Mimohod traje i po nekoliko sati, a većina dolazi iz udaljenijih mjesta te ranom zorom stižu u Vinkovce i potrebna im je i okrjepa. Upravo kako bi prenosili izvornu tradiciju trudimo se da je sve izvorno te tako mislimo kako je fraklić zamjena za bočice koje se nikako ne uklapaju u ovaj dio priče uz dječaka u narodnoj nošnji. Dječak je okom službenog fotografa upravo snimljen tijekom prošlogodišnjeg mimohoda. Naravno za korištenje fotografije imamo dopuštenje majke dječaka”, priopćili su organizatori “Vinkovačkih jeseni”.

Okej, sve pet. Trogodišnjak je pio svoj omiljeni sok i naizgled ništa nije sporno. Naizgled. Jer, opet ostaje plakat u javnoj funkciji i slika koja putem plakata ima zadaću doslovno ili asocijativno prenijeti neku poruku.

Iskreno, ne znam ikoga tko imalo poznaje slavonske običaje niti ikoga tko zna čemu služi taj čokanjčić/fraklić, a da prvo što će mu pasti na pamet nije – ispijanje rakijice. Boja ledenog čaja to sugerira (da je pio sok od višnje ili naranče asocijacija bi već bila uzdrmana), oblik staklene bočice to sugerira (jer fraklić nije obična bočica) i, na koncu, čitav taj stoljećima stvarani i time neizbježni stereotip to sugerira (slavonska rakija).

A još, k tomu, u podtekstu se sugerira ponos što se ondje generacijama odgajaju bećari, štoviše – bećarine, jer uvećanica uvijek dobro dođe kad se djeca koriste za promociju hirova odraslih. 

Zna se što se pije iz fraklića

Nema sumnje da ta fotografija ima i svog šarma, ali onog namijenjenog obiteljskim albumima i uramljenim slikama u vitrinama, no ne i na plakatima velikih formata na javnim površinama.

Prizor je nesumnjivo mio i drag mališanovim roditeljima, bakama i djedovima, rodbini i komšiluku, no neprimjeren je – a to je poručila i državna pravobraniteljica za prava djece – za široku upotrebu.

Javnost naprosto zna da se iz tih fraklića uobičajeno poteže rakija, a ne ledeni čajevi i slični okrjepljujući napici. Stoga je izlišna forenzika tekućine. Važna je poruka plakata koja je posve jasna, koliko god se organizatori trudili uvjeriti drugačije: i rakija je dio ovdašnje tradicije koja se prenosi s koljena na koljeno. To pak ne znači da trogodišnje dijete treba (zlo)upotrijebiti kao manekena takve atavističke navade.

Ako se baš htjela poslati poruka o transgeneracijskom čuvanju tradicije, dječak na plakatu mogao je biti samo u reklji, ili s tamburicom u rukama, ili na konju… Ovako je prevršena mjera. 

Plakat je, naravno, podijelio javnost. Jednima je simpatičan, drugima neumjesan i skandalozan. Oni prvi uprli se pravdati ga posežući za trulim argumentima: “da je na slici gej onda bi valjao”, “nekima smeta svaka dlaka u jajetu” i tome slično.

A nemali je broj onih koji odmah potegnuše i arhaični slavonski inat isukan iz refrena jedne novokomponirane tamburaške pjesme (“Inati se, Slavonijo!”) koja još funkcionira i kao politička floskula. A mnogima u Slavoniji već je bio pun kufer jalovog, tamburajućeg inata te ga isprazniše (kufer) i napuniše najnužnijim stvarima i odoše u strane zemlje baviti se svojim poslovima i zanatima.

A da je dječak držao cigaretu?

Mnogi, da se vratim na plakat, ili ne vide ili nonšalantno odmahuju rukom na vezu koju je moguće uspostaviti između slike mališana koji iz čokanjčića/fraklića pije tekućinu koja-je-ledeni-čaj-iako-podsjeća-na-rakiju i problema s alkoholom koji je u Hrvatskoj vrlo velik, a naročito zabrinjavajuć među mladima.

Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” iz Zagreba krajem prošle godine objavio je rezultate istraživanja vezanog uz loše navike stanovništva (alkoholna pića, duhan, pretilost…) prema kojemu svaki Hrvat godišnje u prosjeku popije 13,6 litara alkohola, a prva opijanja kod djece počinju već u dobi od 13, pa čak i manje godina. Drugi podatak kaže da je u Hrvatskoj oko 240.000 alkoholičara od kojih se tek tri posto njih liječi od alkoholizma. Po svemu tome Hrvatska je pri samom vrhu u Europi. Zato je asocijacija koju izaziva slika s plakata neprimjerena pa i opasna.

Da je netko na neki sličan plakat stavio sliku dječaka s cigaretom u ustima ili među prstima, makar i nepripaljenom, sigurno bi se zgrozili i oni koji brane ovaj plakat s malim bećarom i fraklićem.

Moć slike je ogromna, a njena sugestivnost, naročito kad se poigrava nekim stereotipom, može biti silno opasna čak i kad je na prvi pogled simpatična i bezazlena. 

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera