Ne uvodi stranca u kuću, (za)platit ćeš

Dođu li strani gosti u posjetu duže od tri dana, domaćini ih moraju prijaviti policiji i platiti po pet eura za njihov boravak (Al Jazeera)

Obzirom da smo duboko zagazili u proljeće i da će nas već idući mjesec pogoditi ljeto i dolazak veliki broj stranaca, a i naših (bh.) državljana iz inostranstva, želio bih da sve svoje prijatelje i potencijalne goste moje porodice upozorim na sljedeće:

Odlukom o izmjeni tarifa administrativnih taksi TAR. broj 106 u postupcima sa strancima između ostalog je propisano da se za prijavu boravišta u Službi za poslove sa strancima i policiji plaća 10 KM administrativne takse ili jednostavnije: dođe li nam u goste, tj. na prenoćište neki stranac i to duže od tri dana, dužni smo da ga u roku od 48 sati od ulaska u državu, prijavimo u policiju i za to platimo 10 KM (pet eura) administrativne takse.

A i razlog ove odluke je veoma jednostavan – administrativne takse se uplaćuju u korist Jedinstvenog računa trezora BiH (JRT) i služe kao prihod institucija BiH, a implementacija Odluka o izmjeni tarife administrativne takse rezultirat će pozitivnim efektima na budžet institucija BiH.

Plaćanje za ugošćavanje

Svi ti „stranci“ će uredno preći preko nekog od graničnih prelaza i biće im provjereni dokumenti. Pa se tako mogu i kod državnog službenika na graničnom prelazu registrovati, a ne da mi koji smo domaćini gubimo vrijeme, radeći posao onih koji su plaćeni za to. I još platimo što smo nekoga ugostili?

Faktički, pronašli su još jedan način da malo napune budžet institucija koji bi teško napunila vlade Japana i Južne Koreje zajedno, računajući kolike rashode taj isti budžet ima dok poplaća astronomske plate i sve ostale povlastice naših faraona. Kao da već nismo opterećeni svim i svačim, pa neka još malo, zašto da ne, naučila su ova leđa Bosanaca i Hercegovaca da svašta nose na svojoj grbači, pa šta fali da ih natovare još malo. A i 10 maraka i nije neka cifra, šta ste se stisli bez veze?

Posebno bih želio da upozorim naše Bosance i Hercegovce koji govore isti jezik kao i ja, a žive negdje u inostranstvu i zbog nekih svojih razloga su prihvatili državljanstvo domovine u kojoj trenutno žive, a takvih je prema podacima gotovo 75.000, da dobro paze da svojim dolaskom u posjetu familiji i prijateljima, svog domaćina ne zaviju u crno.

Jer bez obzira što su rođeni ovdje, oni su sada zapravo stranci i svako ko želi da ih primi na konak, neka pripremi cenera po osobi da se malo popravi budžet institucija BiH. Kao da nije dosta što im je država uzela „svega“ 800 maraka (400 eura) da ih ispiše iz svog državljanstva i na tome zaradila nekih tričavih šezdesetak miliona maraka (30 miliona eura).

Provjera pasoša

Takođe bih zamolio sve Bosance i Hercegovce koji eventualno imaju dvojno državljanstvo, a imaju namjeru da posjete rodnu grudu i ostatak familije u Bosni i Hercegovini, da dobro paze sa kojim pasošem će ući u BiH da ne bi opet zaplatio njihov domaćin.

Što se tiče moje rodbine koju imam u susjednim zemljama, i nju bih želio da upozorim da je, brate, dva dana dosta. Već treći dan vašeg boravka u mojoj kući, u mom gradu i mojoj državi utiče na moj kućni budžet. Hajde što vas moram ugostiti, nakuhati svega što volite od naših jela, staviti čiste posteljine koje valja poslije prati po „skupoj struji“ (jer mi smo grad koji leži na vodi a nema vode noću kad je „jeftina struja“), nego još moram i državi platiti što sam vas ugostio.

A vala i svakog gosta tri dana dosta.

Pardon dva.

Jer je rok za prijavu 48 sati.

I vi koji dolazite iz dalekih zemalja, dobro pazite. Isplati li vam se toliki put za tri dana. Više ćete zapravo provesti u putu nego u gostima. Još ako vam je mnogobrojna porodica… za svakoga po 10 maraka, mašala.

Višestruki trošak

Zato, draga familijo, poznanici i prijatelji, svi koji namjeravate da posjetite svoje ovog proljeća, ljeta, jeseni pa čak i zimi, da znate da naše gostoprimstvo nije jedini naš trošak. Mi ćemo vas uredno ugostiti i još državi to platiti.

Umalo da zaboravim, želio bih da upozorim i sve Bosance i Hercegovce koji imaju pasoše susjednih i malo dalje od susjednih zemalja, da mi nipošto ne dolaze u goste bez lične karte Bosne i Hercegovine. Ako vam lična karta još nije gotova iz nekih razloga, nemojte brate ni pokušavati dolaziti kod mene na konak. Jer će opet moja leđa stradati.

U zemlji u kojoj je turizam jedan od najbrže rastućih grana privrede, u zemlji koja se busa u prsa da je među 10 zemalja na svijetu sa povećanim brojem turista (a turisti su nažalost i naši ljudi koji žive u inostranstvu), e baš u toj zemlji država ima pravo da bez problema naruši privatnost moga doma i da mi odreže kaznu ako nisam na vrijeme prijavio MOG gosta. Ili nekoga od moje familije ko je u posjeti kod mene.

Da ne bi bilo zabune, ova Odluka se ne odnosi na hotelijere i sve duge koji pružaju komercijalne usluge smještaja. Oni imaju zasebne prijave i knjige stranih gostiju koje ovjeravaju jednom godišnje. I za to plate 50 KM (do sada su to plaćali pet KM).

Dakle vrlo jednostavno, ako meni dođe pet prijatelja ili članova porodice sa stranim državljanstvom i to sa namjerom da ostanu četiri ili više dana, ja ću platiti državi 50 KM kao i hotel koji je ugostio stotine ili hiljade stranaca u toku godine. Baš onako realno i motivaciono.

Jer šta treba, da ih ja primim u goste, da ih nahranim, napijem, da im dam prenoćište i čist krevet, da ih nagovaram da i iduće godine dođu i troše svoj novac po mom gradu i državi,  a da moja država nema ništa od toga.

E pa nećemo tako Dino –  što bi rekao Mirsad Zulić – Campo u filmu Sjećaš li se Dolly Bel!

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera