Ne bojte se za Šveđane, znaju šta rade

Cijeli svijet zaokupio je korona virus, samo se u Švedskoj ponašaju kao da se gotovo ništa ne događa.

'Ne trebaju nam ni vojska ni policija; dovoljan je apel ili preporuka', piše autorica (Reuters)

Posljednjih dana svi smo zadržavali dah prateći vijesti sa svih strana svijeta. Korona virus ujedinio nas je na dosta polja – zajedno tražimo lijek, sarađujemo preko državnih granica, političke ideologije ostavili smo na stranu, pomažemo jedni drugima u lijekovima i nabavci sanitetskog materijala i slušamo savjete stručnjaka iz cijelog svijeta. Konačno je planeta Zemlja ujedinjena u borbi protiv zajedničkog neprijatelja.

Slušam svakodnevne izvještaje iz cijelog svijeta, Švedske i, naravno, Bosne i Hercegovine. Rasuti smo po cijelom svijetu i gotovo svagdje imam nekog svog i meni dragog. Brinem i brinemo jedni za druge. I taj lijepi osjećaj nam se vratio. Bili smo se pogubili u jurnjavi za materijalnim stvarima – zaboravili smo na brigu o bližnjima, a ponajviše smo zaboravili koliko smo ranjivi. Virus nam je pokazao nadmoć nad nama, običnim smrtnicima.

U Švedskoj, gdje živim od 1993. godine, do prije dvadesetak dana stanje je bilo gotovo normalno. Kada se situacija drastično pogoršala u Italiji i kada se veliki broj Šveđana vratio sa zimskog odmora u poznatim skijaškim centrima sjeverne Italije i Austrije, odjednom je korona virus postao naša svakodnevnica i surova stvarnost. Sve se odvijalo prilično brzo.

Život ležeran, država odgovorna

Državni Institut za zdravstvo dostavio je informacije o broju zaraženih i Vlada je već otad u pripravnosti. Ministrice zdravlja, školstva i finansija u stanju su pripravnosti posljednjih sedmica. Svakodnevno pratimo dvije-tri konferencije za štampu i građanstvo. Švedska se od drugih država razlikuje po – slobodno je mogu tako nazvati – ležernosti u pristupu problemu. Očito je da postoji dogovor u Vladi da se slijede upute i preporuke Instituta za zdravstvo. To je definitivno ispravno, jer u ovakvoj situaciji mora biti samo jedan savjetnik i jedan zapovjednik.

Također je vrlo važno da se sistematski prati razvoj događaja u Evropi i susjednim zemljama. To Švedska i radi, ali je odlučila napraviti svoj put i ići po svom receptu. Iza toga stoji ogroman rad “iza kulisa”. Dok su Danska, Finska i Norveška odmah zatvorile svoje granice, sve vrtiće, osnovne i srednje škole i univerzitete, stavile gradove u karantin i paralizirale i državu i ekonomiju, Švedska je tek krajem prošle sedmice donijela odluku o zatvaranju srednjih škola te svih visokoobrazovnih ustanova.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ovdje se nastava odvija digitalno, ali na daljinu, i funkcionira perfektno, s obzirom na to da je Švedska daleko odmakla na tom polju i u vrhu je digitalnog svijeta. Vrtići i osnovne škole i dalje normalno rade. Moji prijatelji na društvenim mrežama prate nas koji po Švedskoj pravimo izlete, šetamo u prirodi (što nam i toplo preporučuju), sjedimo u restoranskim baštama, gradski saobraćaj normalno se odvija i nikome ništa nije jasno. Koncerti se odvijaju na otvorenom umjesto u dvoranama. Više od pola Evrope u strogom je karantinu, a mi…

Operi kosu, pa na ‘minus’ i bicikl

Zabrana okupljanja za više od 500 osoba na jednom mjestu i dalje je na snazi, starijima od 70 godina preporučeno je da bez velike potrebe ne izlaze iz svojih domova, da se ruke često peru, a ni preventivnim maskama ne pridaje se mnogo važnosti. Vlada je donijela nekoliko paketa mjera kako bi privredu i mala preduzeća ostavila na nogama mada su mnogi već na koljenima. Općine su dobile dodatna sredstva, a državna banka ponudila je kredite s niskom kamatom kako bi se prebrodila kriza.

Švedska i u kriznim trenucima misli na ekonomiju, a misli i o svemu dugoročno. Švedska nacija vrlo je disciplinirana, većina građana drži se uputa i redovno prati nove instrukcije. Ni slučajno nisu osjetljivog zdravlja i ne pobolijevaju često, čeliče se još od malih nogu. Imala sam priliku gledati kako desetogodišnja djeca tek istuširana i potpuno mokre kose izlaze na “minuse”, sjedaju na bicikle i voze se nekoliko kilometara do kuće. U kuću uđu potpuno smrznute, zaleđene kose. I danas mi kolege s mokrom kosom i peškirom za vratom dolaze na posao. Zamislite mene, koja im odmah na vratima nudim papuče kad su kod mene u posjeti…

No, da se uozbiljim… Trenutna situacija u Švedskoj je 3.000 zaraženih korona virusom, 168 pacijenata na intenzivnoj je njezi, dok je 71 osoba podlegla. Prosječna starost umrlih je 82 godine. Situacija je ozbiljna, ali postoji ogromno povjerenje u Vladu, koja donosi odluke, kao i u Institut za zdravlje. Švedski premijer u nedjelju navečer obratio se naciji i apelirao na ličnu odgovornost. To je nešto što švedsku naciju razlikuje od drugih. Ne trebaju nam ni vojska ni policija – dovoljan je apel ili preporuka. Pravilno ili ne – vrijeme će pokazati.

Čuvajte se, budite odgovorni i slijedite upute. Ja odoh u šetnju. Trenutno je 11 stepeni i prelijep sunčan dan, čak i bez vjetra.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera