Mektićeva ‘aleja snajpera’ u Sarajevu

Izjava ministra sigurnosti BiH o "snajperistima" je neprimjerena (AP)

Čitam izjavu Dragana Mektića, ministra sigurnosti BiH i ne mogu sebi da dođem. Izjavu u kojoj kaže da će „snajperima pokriti teritorij održavanja samita u Sarajevu“.

Ne ulazeći u sigurnosne metode koje valjda ministar bezbjednosti/sigurnosti treba da zna, ne mogu da se otmem utisku da je izjava prilično neumjerena. Jer je kontekst izjave grad Sarajevo. Grad koji je 1.425 dana opsade bio pod snajperskom i artiljerijskom vatrom. Sam pomen oružja koje se zove snajper, vjerovatno nigdje na svijetu ne izaziva jezu, strah i užas kao što izaziva u Sarajevu.

Počelo je sa snajperskim hicima ispred Holiday Inna, nastavilo se sa snajperima na mostu Suade i Olge. Strah od snajpera je bio konstantan strah sve vrijeme opsade grada. Svako od nas preživjelih Sarajlija je nažalost imao priliku vidjeti slike djece, žena, starica kao i vojnika i civila ubijenih od snajperskih metaka.

„Aleja snajpera“

Skoro svaka raskrsnica u Sarajevu je bila mjesto iživljavanja nekog snajperiste i mjesto pogibije nekog našeg sugrađanina. Koliko samo puta sam se krio iza vozila UNPROFOR-a da pređem Titovu ulicu kod Vrazove ulice strahujući za život zbog snajperiste koji je pucao iz bijelog nebodera u Lenjinovoj ulici?

Koliko puta pretrčavao Tršćansku, raskrsnicu kod Higijenskog zavoda, Kulovića ulicu… trajalo bi jako dugo kada bih uopšte uspio pobrojati sve ulice smrti u Sarajevu. Imali smo čak i „aleju snajpera“ u kojoj nas je u neko doba jedan popuštao, a drugi snajperista preuzimao, ne dajući nam vremena ni da predahnemo.

Zato mislim da je ova izjava neprimjerena do bola. Sarajevo će ovih dana biti prekriveno snajperima da štiti ugledne članove delegacija koji dolaze na samit. A neki od delegata su se nekad davno čak i slikali na snajperskim položajima oko Sarajeva. Treba li da nas uplaše ponovo ovakve izjave? Kao da mi nismo već preživjeli sve snajperske strahove za narednih devet života?

„Nećemo dozvoliti nikome i ni na koji način, formalnim i neformalnim grupama da ugroze bezbjednost samita i premijera Vučića“, poručio je Mektić.

U Sarajevo je svako dobrodošao

Hoćete li te formalne i neformalne grupe koje vjerovatno ponajmanje interesuje neki naš ili političar iz regiona, zaustavljati snajperima ministre? Ili ste mogli poduzeti sve moguće radnje, angažovati i mobilisati svo raspoloživo ljudstvo i opremu da štite delegate, a da niti jednom ne spomenete snajpere? Vjerovatno po krovovima zgrada  jer pretpostavljam da neće stajati na granama i po drveću?

Ovaj grad je dočekivao i američkog i francuskog predsjednika. I njemačku premijerku i britansku princezu. I slavne glumce i dva puta Svetog oca. Svakodnevno neko dolazi iz svih mogućih zemalja svijeta. Dočekali smo, što bi rekli, i niske i srednje i visoke delegacije, a bogme i one najvisočije i nikada nam niko nije spominjao snajpere.

Ako ih je i bilo, niko nam nije ni rekao da ih ima i da će djelovati ako bude trebalo po gradu da bi zaštitili visokog gosta.

Sarajevo nije Belfast svojevremeno. Nije ni Bagdad trenutno. Niti je Kabul ili Mosul. Sarajevo je grad u koji su svi ljudi dobrih namjera dobrodošli.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera