Maska glavu čuva, karmin je samo krasi

Karmin indeks definisao je 2001. godine Leonard Lauder, predsjedavajući Upravnog odbora velike kozmetičke kompanije Estee Lauder (EPA)

Vratio se ‘karmin indeks’, opet je aktuelan, upozoravaju ekonomski stručnjaci. Ekonomska kriza i pandemijom uzrokovano nošenje maske prijete da ga učine ireleventnim i njegova prodaja u svijetu opala je za 49 posto! Prema nekim izvorima ovaj pad prodaje prelazi i 60 posto. Kao nikad. Podaci govore da je prodaja ruževa za usne manja sada nego prije sto godina u vrijeme Velike depresije, kada je porasla za 25 posto. 

Kažu da je najmoćniji simbol ženstvenosti, a časopis Vogue ga je još 1933. proglasio najvažnijim kozmetičkim proizvodom za žene. Britanski parlament pak, je davne 1770. godine izglasao zakon po kojem se svaka žena koja nosi crveni ruž proglašavana vješticom. Zvuči nevjerovatno i što se mene tiče nema te kuge i kolere koja će mene od crvenog karmina rastaviti. Čak mi se ne gadi ni to što kažu da se proizvodi(o) od tijela nekih kukaca.

Prvo maska, karmin neka sačeka

A da nije do pandemijske krize došlo, nikada ne bih saznala da ruž za usne ima svoj indeks! Karmin indeks (The lipstick index) definisao je još 2001. godine Leonard Lauder, predsjedavajući Upravnog odbora velike kozmetičke kompanije Estee Lauder, suočavajući se sa relativno blagom ekonomskom krizom koja je prijetila da pokvari početak novog stoljeća. Karmin indeks nam govori zapravo da je manje novca, pa žene kupuju ono što im je pristupačno i prihvatljivo u zamjenu za skupo i nedostižno. No prodaja karmina zapravo je uvijek rasla, kako u krizi tako i u vrijeme prosperiteta. Sve dok mu maska ne stade na rep. 

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Pandemijska kriza natjerala nas je da prioritete presložimo, da se luksuza odričemo, da važnost damo prvenstveno zdravlju, da budemo odgovorni prema sebi i drugima. Svaka kriza ima svoje spesifičnosti. Ranije je prodaja ruževa rasla u odnosu na druge, za žene atraktivne stvari, kao što su odjeća, cipele i tašna, no danas drastično opada. Prije bih rekla da odgovornost i racionalnost utiču na ovo, a manje sama činjenica da maska skriva lice, pa se ne vidi ‘fasada’. Vjerujem da nas sada, u vrijeme pandemije, sputava strah od nepoznatog, što nas tjera na štedljivost.

Ja se tu uopšte ne dam zbuniti. Svaka mi je maska iznutra crvena. „Nije valjda da stavljaš karmin ispod maske“, pita me drug? „Naravno, što da ne?“ „Ja mislio da to moja mama radi zato što je senilna!“ „Nije tvoja mama senilna, nego je dama!“, velim mu da zapamti.

Mali crveni komad sreće

Za mene je karmin uvijek bio srećica i nekako sam vrlo mlada poželjela da se šminkam, eksperimentišući sa modom, bojama i trendovima, ali taj crveni, merlinmonrovski je za mene uvijek bio takozvani masthev (must have). „Kako izgledam?“, pitala sam tatu, kada sam pred njim napućila našminkane usne, petnaestogodišnja ja. „Tako se još samo majmunova stražnjica crveni“, govorio je.

Ruku na srce, vjerujem da većina našeg stanovništva u vrijeme postratne depresije od ‘95. pa na dalje, nije ni primijetila da se svijet suočavao sa ekonomskom krizom dvijehiljadite? A pogotovo nismo bili u prilici da poredimo prodaju odjeće s prodajom kozmetike, niti je nama i danas do praćenja takvih trendova. Ono što je u svijetu kriza za nas je već odavno uhodani stil života, tako da smo mi brinuli svoje brige, ne primijetivši da se išta u svijetu prodrmalo i zatreslo. No sad je drugačije.

Naša vremešna komšinica govorila kako je za ženu uvijek bitno da bude dotjerana, neizostavno i uvijek, pa čak i kad ide do kontejnera da baci smeće, jer nikad ne znaš gdje je prvi susret s muškarcem tvog života. Taj susret se najprije desi tamo gdje se najmanje nadaš i najbolje je da mu tvoje usne odmah zavrte pamet. Danas, kad sam brojne krize prebrodila, mislim da se susreću duše i da maska neće skriti ničiju ljepotu, ali će, bolje od karmina, sačuvati tvoje usne.

„Sve je to život,“ govorila sam, prije desetak godina mom tek rođenom sinu. Bila sam na pragu četrdesete i na pragu porođaja. I dalje u salonu ljepote u koji idem prepričavaju da sam došla da se dotjeram pred porođaj i rekla da je najbitnije da prvi susret mog sina sa mnom bude lijep za njega. Da me vidi našminkanu i da susret mene s tim malim čovjekom mog života bude njemu prijatan.

„Daj više da te porodimo, dosadna si s tim pripremama“, rekla je moja prijateljica ginekologinja i povela me u rađaonu. „Izvini, sačekaj još samo malo“, izvadila sam crveni ruž i sa sigurnošću uvježbane ruke, namazala usne, protrljala ih jednu od drugu uz prasak i rekla:“Idemo!“

Kakva li je ljepota u njegovom oku, razmišljam danas, gledajući sina. „Jesam li ti lijepa ovako našminkana, stoji li mi ovaj crveni karmin“, pitam ga? „Lijepa si, al bez karmina puno ljepša!“

Zapravo je tako, ko te bezuslovno voli, taj ima drugačije kriterije i ne primjećuje nebitne razlike.

Sve će proći, pa i pandemija

Po prvi put u novijoj istoriji dešava se pad prodaje karmina. Da li smo uplašene, ili samo racionalno štedljive? Ili samo pritajene! Kažu da 49  ili čak 60 posto karmina manje se prodaje u svijetu! Da li to znači da se broj vještica, po srednjevjekovnim britanskim mjerilima, upolovio? Ili smo naprosto prirodno ljepše?

 „Da li će se i kada vratiti karmin“, čitam intervju sa nekim modnim stručnjakom. “Vratiće se onda kada se potrošački sentiment vrati“, reče on. Toliko racionalna i siromašna ne mogu biti da sebi ne priuštitim taj mali crveni komad sreće, jer meni barem sentimenta nikada falilo nije. Karmin je kao sreća, malen i lako stane u jeftiniju torbicu. Kojim se indeksom uporedbe izražava sentiment, ne znam, ali znam da je nešto što hrani dušu važno. Od toga je važnije ono što čuva glavu.

Možda maska skriva ljepotu naših usana, možda umanjuje samopouzdanje, možda efikasno prikriva ‘vještice’, ali je važno da je nosimo. Jer mi smo pametne i prilagodljive, zato smo i opstale. Znamo da maska čuva glavu, a karmin je samo krasi. Sve će proći, pa i pandemija. Stari indeksi vratiće se na svoje mjesto. Zato, drage ‘vještice’, nosite maske dok traje pandemija, jer pritajene ste (smo) najopasnije.

Izvor: Al Jazeera