Male zemlje, veliki teniseri

Džumi je kao u transu odigaro dva kola protiv nekadašnjih prvih osam na svijetu (EPA)

Piše: Momir Jelovac

Kada je Damir Džumhur, 23-godišnji Sarajlija danas izašao na najpoznatiju crvenu zemlju u svijetu tenisa, kojom hodaju teniski giganti i kada je odservirao prvi winner, bilo je jasno da je budan došao na megdan svom idolu Rogeru Federeru.

Jer sve što se događalo bosanskohercegovačkom teniseru na  drugom Grand Slamu sezone ličilo je na san. Džumi, kako ga prijatelji i kolege zovu, do prije nekoliko godina mogao je samo sanjati o glavnoj ulozi na centralnom terenu jednog Grand Slama, a da ga sa druge strane mreže gleda Roger Federer.

Džumi je kao u transu odigrao dva kola protiv nekadašnjih prvih osam na svijetu. U prvom je natjerao Mihaela Južnog da se bjesomučno udara reketom po glavi, a zatim  preda meč.

Nerješiva enigma

U drugom je maestralnom igrom i lukavstvom izludio hrvatskog zeta Marcosa Baghdatisa (oženjen je Karolinom Šprem, nekadašnjom teniserkom). Kipranin je također bio svjetski br. osam. Moram podsjetiti da je taj Marcos u tri seta svladao strašnog diva, golijata sa Šalate, Ivu Karlovića, u prvom kolu! No David, pardon Damir, bio je sve vrijeme meča sa Bebeom, kako se orilo iz Bagdatisovog boksa, nerješiva enigma pa čak i onda kada je u trećem setu Kipraninu dozvolio malu nadu u preokret. No, ostalo je samo na nadi.

Za Damira nade protiv Federera također nije bilo. Protiv Federera samo mali broj teniskih besmrtnika ima nade… No, Damir nije na teren izašao bez nade. Izašao je u nadi da će naučiti još jednu tenisku lekciju, nakon koje će biti još bolji…I naučio je. Možda bi bilo pretenciozno reći da je i Roger nešto naučio, ali Damir je odigrao meč koji će dugo pamtiti i koji će ostati debelim slovima upisan u njegov teniski CV.

Džumi je shvatio danas na Chatrier terenu  da teniski giganti nisu neoborivi… Federer nije s terena otišao suhe majice. Naprotiv nakon par gemova shvatio je da je “mali Bosanac” igrač protiv koga  mora na teren izvući svu artiljeriju. ”Ostao sam malo zatečen, moram priznati”, odgovorio je Federer na presici na pitanje Al Jazeerinog izvještača da ocijeni i svoju i Damirovu igru.

”Agresivan, raznovrstan i odličnog servisa za, u teniskom smislu, nižeg igrača, jednostavno igra odličan tenis. Zaista sam ugodno iznenađen i želim mu sve najbolje. Siguran sam da je pred njim dobra karijera. Damir je očito vrlo fokusiran, motivisan i neobično mi je drago da iz jedne male zemlje eto može doći takav potencijal”, rekao je Federer.

Damir je već naučio puno toga prošle godine, kada je u Roland Garrosu izgubio u prvom kolu od Feliciana Lopeza u tri seta, ali tijesno.

”Sada sam shvatio da mogu igrati sa svima i sa onima iz top deset”, rekao mi je Džumi nakon meča.

Moram biti iskren i priznati skeptičnost, ali kada sam ga vidio u Wimbledonu u kvalifikacijama koje nije prošao, zbog toga što baš ne voli travu, svejedno je bilo jasno da može u teniskoj karijeri daleko, tako daleko gdje nijedan teniser koji je igrao i igra za BiH nije stigao.

Sjajno kretanje, inventivnost, brza promjena strategije, čitanje protivnikove igre. Sve su to karakteristike koje trebaju igraču koji hoće među prvih 50.

”Cilj mi je doći tamo i zadržat se, što nije lako. Ali mislim da mogu uz neke promjene u logistici, pojačavanju trenerskog tima.”

Tata Nerfid je bio glavni oslonac. U timu je odnedavno Alberto Castellani, koji je radio sa desetak igrača rangiranih vrlo visoko. Između ostalih, bio je trener i Janku Tipsareviću. Miran čovjek iz Perugije je po mnogim ocjenama sjajan izbor.

”Nedavno smo počeli saradnju i vrlo sam zadovoljan”, kaže Damir.

Mentalna priprema

Sigurno da ovaj rezultat nije plod tog rada, ali nekad i  koincidencija ima pozitivan predznak. Kažu za Castellanija da jako puno pažnje polaže na mentalnu pripremu igrača, možda baš taj segment donese Damiru novi pomak i novi skok prema cilju.

Uporediti hrvatskog tenisera Bornu Ćorića sa Đokovićem…Neeee.

Rano je o tome govoriti  i bespotrebno praviti usporedbe, makar je ranking u toj dobi obojice igrača debelo na strani  18-godišnjeg Zagrepčanina.

”Je, i sam sam iznenađen da sam tako brzo došao tako visoko (trenutno oko 40. mjesta) “, rekao nam je Borna nakon meča sa Robredom. Upravo taj meč je dokaz da je Borna vanserijski potencijal i talenat.

Tommy Robredo je igrač koji rijetko gubi mečeve u pet setova. Posljednjih sedam zaredom je dobio!

Koliko je Ćorićeva pobjeda vrijedna govori i podatak da je Robredo, koji je u Roland Garrosu bio 14 nosilac, samo tri puta u karijeri izgubio je meč od slabije rangiranog igrača.

Borna, za čiju  je igru  svjetski broj jedan Đoković izrekao puno komplimenata, ne opterećuje se prognozama i vrlo čvrsto stoji na zemlji. Siguran je u ono što radi i vrlo dobro zna kakvu cijenu treba platiti za ono što hoće, a ne krije da hoće u vrh.

Prva naredna stepenica je Jack Sock, Amerikanac koji je mnoge iznenadio

“I u taj meč ulazim kao da igram protiv igrača iz top deset“, kazao je Ćorić.

Dakle, valu novih talenata sa područja brdovitog Balkana nikad kraja.

Jednom je neko rekao, pola u šali, pola u zbilji, mogli bismo ispeglati sve one planine pa izgraditi teniske terene.

Gdje bi nam tek onda bio kraj.

Izvor: Al Jazeera