Ljudska i sportska veličina: BiH čeka novog Kinđeta

Zaključili smo da želimo da to takmičenje bude respektabilno, kako to Mirza i zaslužuje, kaže Kinđetov sin Danko Delibašić (Arhiva)

“Nisam navikao da naplaćujem nezarađeno. Bit će dovoljno da me učlanite u klub”, rekao je Mirza Delibašić čelnim ljudima košarkaškog kluba Real Madrid na njihovu ponudu da mu isplate odštetu nakon raskida ugovora. Lolo Sainz, tadašnji Mirzin trener, istakao je nakon smrti legendarnog bosanskohercegovačkog košarkaša da su upravo ove riječi opisivale Mirzin karakter i njegovo poštenje, koje mu nije dozvoljavalo uzeti ono što mu ne pripada.

Danas, kad su u svijetu sporta zarade daleko veće nego što je to bilo tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, kad je legendarni “Kinđe” svojim igrama oduševljavao ljubitelje košarke u bivšoj Jugoslaviji, ali i širom svijeta, nemamo mnogo primjera kako igrači odbijaju nezarađeni novac nakon raskida ugovora. Ovaj veliki gest govori nam i o Mirzinom karakteru van košarkaškog terena, koji je definitivno za primjer sportistima danas.

Neću vam ja preko ‘bare’

Sjećam se svojih prvih susreta s košarkom i pričama o najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu, američkoj NBA. Tada sam, kao i čitava generacija, s nestrpljenjem čekao veoma rijetke trenutke kad bih mogao gledati Michaela Jordana i ostale košarkaške virtuoze. Veliki je broj i onih košarkaša s područja bivše Jugoslavije koji su svoj košarkaški uspjeh gradili u NBA ligi. Ipak, među njima nije bilo Kinđeta.

Nakon što je sa selekcijom Evrope imao priliku na jednom od turnira igrati protiv Larryja Birda i Magica Johnsona, tada veoma respektabilnih američkih košarkaša, Kinđe je zainteresovao skaute iz Sjedinjenih Američkih Država. Ponuda od respektabilne ekipe Atlanta Hawks Delibašića nije zanimala, jednostavno je rekao: “Neću vam ja ‘preko bare’.”

Iako svjestan velike novčane koristi koju bi mu donijelo igranje za američku ekipu, Kinđe nas je još jednom naučio da novac ne kupuje sreću, kakvu je on imao u rodnoj Tuzli, Sarajevu, a kasnije i u Madridu. Nažalost, Kinđeta nisam imao priliku gledati uživo, ali sve ono što sam o njemu pročitao, kao i mnogobrojni pregledani videosnimci učinili su da Kinđe za mene predstavlja najboljeg sportista svih vremena. Upravo tako glasio je i naziv titule koju je Mirza Delibašić dobio godinu dana prije smrti u Bosni i Hercegovini za svoj nemjerljiv doprinos u sportu.

Novi Kinđe za spas bh. košarke

Danas, kada se navršava 16 godina od smrti najboljeg bosanskohercegovačkog sportista, košarka u Bosni i Hercegovini u veoma je lošem stanju. Tuzlanska Sloboda, u kojoj je Kinđe počeo uspješnu karijeru, već nekoliko godina ne postoji pod svojim izvornim imenom, KK Bosna iz Sarajeva iz godine u godinu u sve je većoj dubiozi, a o boljim danima nekadašnjeg prvaka Evrope prestali su govoriti i oni najoptimističniji.

U nimalo boljem stanju nalazi se i reprezentativna košarka u Bosni i Hercegovini. Ove godine najbolji košarkaši Bosne i Hercegovine umjesto Evropskog prvenstva igrali su pretkvalifikacije, što dovoljno govori o trenutnom stanju u reprezentativnoj košarci. Za razliku od susjednih zemalja, koje već tradicionalno dolaze do samog kraja na najvećim košarkaškim smotrama, reprezentacija Bosne i Hercegovine “čeka” nekog novog Kinđeta na parketu, ali i na trenerskoj klupi, koji bi riješio dugogodišnje i nagomilane probleme u ovom sportu. Dotad će bh. navijači na najvećim smotrama birati za koga iz regije navijati, baš kao što je to bio slučaj nedavno u finalu Evropskog prvenstva u Turskoj, kad su se susrele reprezentacije Slovenije i Srbije.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera