Lažne dojave o bombama u školama: Ko su uzori našoj djeci?

Učenici, Škola
Ministrica Divjak kaže da, ako Ustavni sud Zakon o braniteljima ocijeni neustavnim, oni će odmah mijenjati uputu školama (Al Jazeera)

Strah od testova i njihovih loših rezultata, kazne koje spremaju roditelji, dosada – sve to tinejdžerima zadaje muke i glavobolje.

Zbog sluđenosti okruženjem u porodici, gradu i državi, te ovisnosti o mobitelima gube pažnju i moć pamćenja, nervozni su od zračenja, ali i svega što ih okružuje u zemlji gdje živimo, pa im je i koncentracija, kad je najpotrebnija, nikakva.

Vrlo često baš u pubertetu stavljaju svoj mozak na pauzu, ne vole oni ni roditeljsko ni nastavničko popovanje. Od realnosti u kojoj se neprestano priča protiv mita i korupcije, a oni cvjetaju ionako bježe. A kad su nespremni, traže izgovore i izmišljaju bombe.

Uostalom, kako objasniti djeci da milione zarađuju loše obrazovani, a bliski kriminalu i moćnicima?

Zato je bijeg od realnosti dječija samoodbrana, dnevna evakuacija, kupovina vremena, izmišljanje noblice, tj. bombice.

Jasno, tinejdžeri hoće i pažnju, željni su publike, šokantno impresioniraju druge poistovjećujući se s negativnim uzorima, hoće i oni da postanu dio legende.

Da nam se ne dogodi Amerika

Nažalost, živimo u vremenu skandala.

U teškim vremenima nestrpljivi jedva čekaju i avanture i događaje, gladni su senzacije, a upravo to dobija najviše klikova na društvenim mrežama, skupa sa svađalačkim reality showima, koji imaju ogroman utjecaj na omladinu širom regije.

Budući da djeca nisu na raspustu, a i od tromjesječja im je muka, jer su do kraja školske godine na pola puta, oni su se odlučili za lažnu bombu kao antireklamu. Oni su i iskočili iz svoje kože, jer su uvidjeli da se i to može.

Historija je možda nekome dosadna, ali je obazriva, jer opominje i upozorava. Sjetite se samo da je kralj Agamemnon u pripremi za Trojanski rat slučajno ubio jelena svetog za boginju Artemidu. U grčkom mitu zna se scenarij, tj. odgovor boginja za sramotu koja im je počinjena, a odgovor je kazna.

Podsjetite se nekad pouke mitologije ako ste kojim slučajem uslijed brzine življenja i to zaboravili. Sjetite se loših vjetrova koji su zlokobno pratili Agamemnonovu flotu, sjetite se njihovog nedolaska u Troju. Nije valjda da ćemo i mi žrtvovati neke naše Ifigenije da bismo ublažili gnjev uvrijeđenih boginja? Nećemo valjda u 21. stoljeću proživljavati sudbinu Agamemnona? Možda i hoćemo ako na neke stvari na vrijeme preventivno ne reagujemo.

Da ne bismo gledali krvave scene poprilično česte u školama u Americi.

Ko šutke stoji iza lažnih dojava?

Jesu li danas našoj djeci zločinci i ubice uzori? Hoćemo li mi nasilje pozdravljati i nakon ubistva živjeti spokojno kao da se ništa i nije desilo? Ako mi sve ovo šutke posmatramo, brzo ćemo svi biti u vrtlogu plamena.

Djecu ne smijemo učiti izgovorima, jer tu nema napretka. Ne smijemo ih štititi kad su nespremni. Zapamtite da strahovi tjeraju učenike na manipulacije i bijeg u opasne situacije radi lažne samoodbrane.

Roditelji, imajte vremena za svoju djecu, i onu preosjetljivu, povučenu, prkosnu, nepažljivu, aktivnu i neaktivnu. Pomozite im da budu zadovoljni, ali i odgovorni za svoje postupke. Smiješite se i dobrim i lošim ocjenama, a ne lažnim bombama.

Hoće li edukacije imati efekta?

Već je općepoznato da je zbog fame o lažnim dojavama bombi i Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo preduzela mjere i aktivno u saradnji s Vijećem roditelja i Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade odlučila u sljedećem periodu u školama održati edukacije učenika i nastavnog osoblja na temu koja se odnosi na lažna prijavljivanja ovakvih vrsta krivičnih djela. Daj Bože da te edukacije budu i učinkovite kako bismo svi blli živi, zdravi i zadovoljni!

U vremenu kad je novac postavljen na pijedestal vidjeli su da i lažnim dojavama mogu zaraditi. Čudno je što su baš u martu ove godine bombe postale dio spektakla i atrakcije u srednjim stručnim školama i gimnazijama Kantona Sarajevo.

Nažalost, neko u ovoj turbulentnoj svakodnevnici i satiri od lažnog dojavljivanja i profitira. Zar neko treba zarađivati 50 eura na lažnoj dojavi i nepotrebnoj evakuaciji jer se to nekome iz neznanja, ćeifa, hira i bijesa prohtjelo? Neki su i osumnjičeni i privedeni, ali su po odluci policije i oslobođeni.

Zašto je u posljednje vrijeme sve nedokazivo i novčano nekažnjivo? Zbog kokuzluka ili nepoštivanja pravnog zakona?

Sve je u Bosni i Hercegovini satira i Žikina dinastija.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne održavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera