Komunikacije sa idejom čine čuda

Šta bi mogli biti izazovi profesije kojom se bavim političke i korporativne komunikacije (Arhiva)

Piše: Adis Hasaković

Kraj je godine i osim top ovoga i onoga u 2014. poneki rijetki pametan članak koji imam zahvaliti mojim Facebook prijateljima širom regije, ulijeva nadu da će pametni i vrijedni ipak „kolo voditi“.

Lijepo je saznati od profesionalaca u kom pravcu razmišljati, i na koje grmove, kada već ne vidimo zečeve, obratiti pažnju.

Šta bi mogli biti izazovi profesije kojom se bavim, političke i korporativne komunikacije, u godinama koje su pred nama?

Interna komunikacija

S obzirom na kampanje koje smo provodili u ovoj godini, mišljenja sam da će biti ‘kunst’ kako za korporativne, tako i političke priče u komunikološkom kontekstu, pronaći rješenja za svrsishodnu internu komunikaciju.

Jer, svrsishodna interna komunikacija je pola puta do vanserijski uspješne eksterne komunikacije.

Uvriježeno je mišljenje da čega nema u javnosti nije se niti desilo, a ono što mediji objave, to je mjerodavno.

Rezultati strateškog komuniciranja na ovim prostorima se još mjere centimetrima, sekundama i brojevima objava.

Resursi na taj način ostaju neiskorišteni, a stvarnost je postala medijska, i sve više virtualna.

I, onda baš nas iznenadi neočekavan rezultat…

Vašeg brenda nema nešto posebno u medijima, ili ste u komunikaciju uložili vrlo malo po uvriježenim, tradicijskim-mainstream, parametrima, ali vam rezultati prodaje kažu da ste prvi na listi.

Ili vas, u svim istraživanjima ubjeđuju da ćete izgubiti, a ono tamo, vi dobijete (izbore), i to povećate rezultate za duplo.

U čemu je kvaka?

Ako se složimo da je strategija ta koja određuje sadržaj, načine i kontekst komunikacije, ipak, otkud to da uspijevate komunicirati pozitivno i protiv trendova.

Bitka za ‘svakog čovjeka’

U novoj eri javnog komuniciranja, kada komunikatori nisu više samo profesionalci, već dojučerašnji recipijenti informacija, bitka za ‘svakog čovjeka’ čini se važnijom no ikada.     

Na hiljade uposlenika, i desetine članova stranaka, su komunikološki resurs koji će u budućnosti igrati presudnu ulogu u vašoj i mojoj pobjedi na tržištu, i u javnosti.

Demokratski sistem utemeljen je na ovom resursu.

Da, dobro ste pročitali, resursui svi oni koji to još nisu shvatili nepopravljivo gube.

Pojedinac može imati ili nemati stav, ali kako god, on čini javnost, a javnost u demokraciji obuhvata sve, od tržišta do institucija vlasti.

Komunikolozi koji ponude adekvatna rješenja za internu komunikaciju koja će ujedno biti strateška, bit će u prednosti, a kompanije i organizacije „na konju“.

Pronaći patente za motivaciju jednog uposlenika ili člana da u svojstvu komunikatora, i u uvjetima koje pruža totalna komunikacija radi „za našu“, tj. svoju stvar, za uspjeh branda, značit će uspjeh kosmičkih razmjera, mjerljiv većom prodajom, boljim imidžom ili izbornom pobjedom.

Ukusi raličiti,ideje iste

Jer, uzmite za primjer da umjesto jednog profesionalca, ubuduće u cilju provedbe vaše komunikacijske strategije, imate na desetine, stotine, hiljade, a kasnije, pa zašto ne i milione, komunikatora čije srce kuca za pobjedu.

Pokušajte izračunati koliko bi vas koštala takva jedna posredna, dakle ne ona interaktivna, direktna komunikacija? Nemoguće!

Jednostvano kazano, ali teško za izvesti, ali zato se i zovu izazovima.

Znamo da je 100 ljudi uvijek 100 i više ćudi, i znamo da su ukusi različiti, ali su zato ideje iste, a one pomjeraju planine.

Upravo zbog toga komunikacije sa idejom čine čuda.

Izvor: Al Jazeera