Oglasi

Javni servis pod granatama punjenim cinizmom

Od dana kada su voditelji dnevnike počeli zaključivati rečenicom 'Gledali ste dnevnik Televizije BiH uprkos neriješenom stabilnom finansiranju' bilo je sasvim jasno da je javni servis na odru.
Zar nije podjela po nakaradnoj logici kojom je podijeljena ova država značila zabijanje noža u samo srce javnog servisa?Al Jazeera

Evropska radiodifuzna unija (EBU) ili Savez evropskih javnih servisa opet je pisao slijepim bosanskohercegovačkim političarima, apelujući za spas Bosanskohercegovačke radio-televizije (BHRT-a). U pismu upućenom državnim parlamentarcima, Predsjedništvu i ministrima u državnom vijeću iz EBU-a uzvikuju da BHRT možda broji svoje posljednje dane i da ova kuća mora biti spašena.

Nije li to cinizam? EBU-ovci kao da su zaboravili ulogu svoje organizacije u reformi i stvaranju onoga što danas zovemo javni servis u Bosni i Hercegovini. Kao da se ne sjećaju ne tako davnog vremena kad su neki članovi njihove organizacije, poslušno provodeći zamisli istrošenih evropskih političara, istjeravali iz BHT-a svakog ko bi im se suprotstavio svojim mišljenjem i stavom. Mahali su tada metlom lijevo-desno, besprizorno, poput kauboja.

U svom pismu članovi EBU-a navode kako su svjesni da je "BHRT godinama lišena stabilnog načina financiranja", da "danas ta televizija nije u stanju da isplati plaće svojim uposlenicima, niti da ispuni ugovorne obaveze prema dobavljačima iz oblasti tehnike i programa".

Nakaradna logika

Svjesni su u EBU-u da BHRT ne može više platiti ni račun za struju i da im prijeti isključenje. Svega su svjesni, izgleda, osim toga da su svojim nakaradnim pristupom umnogome, ako ne i najvećim dijelom, doprinijeli stanju u kojem se BHRT danas nalazi.

Zar nije podjela po nakaradnoj logici kojom je podijeljena ova država značila zabijanje noža u samo srce javnog emitera? Ako je neko tada htio pogurati Bosnu i Hercegovinu ka stabilnoj, jedinstvenoj i čvrstoj državi, nikako nije smio dijeliti javni servis na tri dijela. Ali, očito je da su tadašnji naredbodavci iz političkog vrha Evropske unije, čije su naredbe EBU-ovci poslani u Bosnu i Hercegovinu izvršavali bespogovorno, bili nošeni nekim novim zamislima i idejama.

Da cinizam bude veći, EBU-ovci svoje pismo završavaju ovako: "EBU-ova delegacija spremna je doputovati u Sarajevo kako bi istražila rješenje za ovu tešku situaciju." S kim bi to EBU-ovci istraživali rješenje? Sa zastupnicima koji, bez imalo pardona, bezobrazno i drsko, u kamere izjavljuju kako ne plaćaju TV-taksu i pritom pozivaju sve svoje sunarodnjake da odbiju plaćati? I niko ne reagira, bez obzira na to što se na ovaj način direktno krši zakon, ulazi u anarhiju i poziva na neposluh. S ovakvima se ne može istraživati nikakvo rješenje. Oni, kao da su opsjednuti, već godinama, gluhi za sve, ponavljaju jednu te istu rečenicu: "Hoćemo kanal i na hrvatskom jeziku."

Misle li EBU-ovci da se rješenje može naći s ovima drugima, kojima je BHRT mizerniji od lanjskog snijega? Oni imaju vlastiti javni servis, kojim, doduše, u ovom trenu suvereno upravlja diktator u entitetu iz kojeg dolaze, ali, kad nakon izbora oni dođu na vlast, brzo će oni to srediti, otjerat će sve diktatorove poslušnike i dovesti svoje novinare, pa da onda vidiš kako Baja češlja slamu.

Savjest u dubokom snu

Ili će EBU-ovci naganjati rješenje s ovima trećima, koji imaju kantonalne javne emitere svezane njihovim uzicama još osnivačkim aktima. Oni su trenutno zauzeti stavljanjem pod političku kontrolu svih visokoškolskih javnih institucija, a javni servis, ili dio koji njima pripada, interesirat će ih tek onog trenutka kad ga uspiju uhavizati i pretvoriti voditelje dnevnika i vijesti u čitače njihovih saopćenja.

Ili je i EBU-ovcima BHRT samo posljednja rupa na svirali, a pišu pisma ne samo radi mućenja vode i skrivanja vlastite odgovornosti već i radi miliona koje im duguje BHRT. Ugasi li se bh. javni servis, propadoše i njihove pare. Zato spašavaj što se spasiti može.

I zato treba zamoliti EBU-ovce da ne dolaze, da nam ne pomažu, ako za Boga znaju. Posljednji put kad su nam pomagali bili su tako učinkoviti da nam njihova pomoć i danas izlazi i na nos i na usta.

A nama preostaje pitanje: ima li uopće onog ko želi pomoći da bh. javni servis preživi? Jesu li građani Bosne i Hercegovine svjesni značaja javnog servisa i da njegova sudbina umnogome određuje sudbinu ove zemlje? Uspije li razbijačima smisla – otjelovljenim u tražiocu trećeg entiteta, neprikosnovenom vladaru nad postojećim manjim entitetom i onome koji veći entitet doživljava kao vlastito nasljedno dobro – da dohakaju javnom servisu, na isti će način dohakati i ovoj državi.

Još od onog dana kad su voditelji na BHT-u dnevnike počeli zaključivati rečenicom "Gledali ste dnevnik Televizije Bosne i Hercegovine uprkos neriješenom stabilnom finansiranju" bilo je sasvim jasno da je javni servis na odru. A odavno je svima jasno da je bolest žestoka i da mu samo mi, obični građani, možemo pomoći, i to tako jednostavno: poštivajući zakon.

Ali džaba, ništa se nije promijenilo. Zar smo zaista mogli vjerovati da će se nešto dobiti jalovim debatama u Parlamentu Bosne i Hercegovine, na kojima se zdrava ljudska pamet iz usta cijenjenih domaćih novinara razbijala o okoštalu nacionalističku retoriku na sve strane iskompromitiranih zastupnika kojom je državna skupština davno ozidala zid oko sebe i uzdigla se u gustinu mraka balkanske ponoći?

Evo, ništa se nije promijenilo ni nakon svakodnevnih apela voditelja "Dnevnika" BHT-a. Naša savjest ostala je hrkati u dubokom snu u kojem se valja već godinama. Naša svijest ionako je već utrnula na sve moguće apele. Mi smo oguglali na sve, jer kako bi drugačije bilo moguće da pretplata iz godine u godinu pada za milionske iznose?

Nažalost, sada je sve napokon jasno: nama naša država u ovom trenutku izgleda manje važna od onih osam maraka koje bismo, po slovu zakona, trebali mjesečno uplaćivati na ime TV-takse.   

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.