Između mature i Kosova

Maturanti na sjeveru Kosova završnicu školovanja proslavili su dan prije akcije kosovskih specijalnih policijskih snaga (Reuters)

Kada se rodila imala je malo više od jednog kilograma.

Kad je izašla iz porodilišta, doktor je rekao da nas časti 50 grama do dva kilograma.

Danas je ne pitam koliko ima kilograma jer to nije lepo, ona je devojka koja slavi malu maturu.

Obećao sam da ću je voditi na maturu, ali nisam ispunio obećanje i pokušavam da smanjim knedlu u grlu, makar dok sam na lajvu.

Nisam ispunio obećanje jer sam na severu Kosova, gde Albanci pokušavaju da zastraše srpski narod hapšenjem policajaca kosovske policije, odnosno sprovode akciju čišćenja svojih redova od korupcije. Zavisi sa koje strane reke Ibar se gleda.

Jedna od najboljih generacija

Maturanti na severu Kosova završnicu školovanja proslavili su dan pre akcije kosovskih specijalnih policijskih snaga. Slavili su verovatno do pred jutro kada su ih probudile sirene za uzbunjivanje.

Verujem da su se, na žalost, već navikli na sirene jer se prečesto oglašavaju na severu Kosova, koje je i u izveštaju Evropske komisije označeno kao teritorija pod uticajem organizovanog kriminala.

Profesori za maturante u Severnoj Mitrovici kažu da su jedna od najboljih generacija – i po učenju, i ponašanju, i poštovanju. Veruju u njih.

To su one generacije rođene 2000. i nekoliko godina kasnije. U vreme kada je izgledalo da je Srbija raščistila sa devedesetim godinama i ratovima u kojima nije učestvovala ali su joj građani ginuli na ratištima. Izgledalo je tada da se okreće ka Evropskoj uniji. 

Nadam da neće postati novinarka

Taj blagi okret, skoro kao okret u plesu maturanata, trajao je kratko, a usledio je brzi povratak na trubače i brzo kolo u kojem su svi znojavi i spremni da dokazuju da je njihov korak onaj pravi, a da svi ostali greše i rade protiv njih odnosno podmeću noge samo da bi oni ispali glupi.

I u takvom okruženju maturanti se odlučuju šta će dalje u životu raditi. 

Verujem da će mnogi potražiti izlaz van Balkana. Oni koji ostanu moraće da uspore kolo i da pokušaju da se vrate na lagani ples, ma koliko trubači bili glasni.

PS: Za svoju kćerku ne brinem, samo se nadam da neće postati novinarka – makar zbog toga da svoje dete isprati na maturu.

Izvor: Al Jazeera