Iz Mačve po gorivo u Bijeljinu

U razgovoru s radnicima na pumpama rečeno nam je da su cijene goriva oko Bijeljine najniže u cijeloj BiH, piše autor (Ustupljeno Al Jazeeri)

Na stotine građana Šapca i Bogatića svakodnevno prelazi sa svojim automobilima granični prelaz kod Bijeljine ne bi li natankovali rezervoare jeftinijim gorivom u Bosni i Hercegovini.

Računica je više nego jasna. Litar najpopularnijeg goriva na Balkanu – dizela, na benzinskim pumpama od Pavlovića mosta ka Bijeljini jeftinije je i do 40 dinara (0,34 eura), odnosno 0,66 konvertibilnih maraka, po litru nego na pumpama u Srbiji. Od Šapca do najbliže pumpe do BiH ima negde oko 40 kilometara, a od Bogatića svega 16. Od troškova, sem prevoza do BiH, treba uračunati i mostarinu koja se plaća ukupno 320 dinara, odnosno 5, 2 KM, u oba pravca.

Na ovom delu puta, cena dizela iznosi 2,08 KM, isto kao i bezolovnog benzina, ali ni tu nije kraj. Mnogi građani Srbije imaju kartice za popust na pojedinim benzinskim stanicama, tako da je u četvrtak, 6. februara najniža cena bila 1,97 po litri. U razgovoru sa jednim od radnika na mnogobrojnim pumpama u ovom delu BiH, rečeno nam je da su cene goriva oko Bijeljine najniže u celoj zemlji. Kada je reč o izuzetno popularnom gasu, njegova najniža cena se kreće od jedne do 1,04 KM. Građani Srbije masovno na pumpama kupuju gas za kućnu upotrebu, a dozvoljeno je, kako su nam rekli, preneti jednu plinsku bocu preko granice.

Najskuplje gorivo u regiji

Ako se pridržavamo te najniže cene za gorivo, od 1,97 KM, i kada preračunamo u dinare, jedan litar košta 120,17 dinara. Na svim pumpama jednu konvertibilnu marku računaju 61 dinar. Ukoliko rezervoar ima prostora za 70 litara, ista količinu dizela kod Bijeljine koštaće 8.412 dinara, odnosno 138 KM (70 eura). U Šapcu je najniža cena dizela na pumpama 162 dinaea (2,7 KM) i 70 litara košta -11.340 dinara. Razlika je 2.928 dinara (48 KM). Čista ušteda, ako se ukalkuliše mostarina i put do Bijeljine za pun rezervoar je oko 2.000 dinara (32,8KM). 

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako se ima u vidu blizina granice i primamljiva cena goriva, ne čudi da pojedini stanovnici ovog dela Srbije, poznatog kao Mačva, barem jednom nedeljno prelaze granicu i sipaju gorivo. Promet na granici je naročito dinamičan tokom sezone poljoprivrednih radova. Mnogi rizikuju i sipaju dodatne litre goriva u različite bidone, ali carinici nemaju baš blagonaklon stav prema ovoj akciji.

Kada je reč o bezolovnom benzinu, ne možemo da govorimo o nekoj velikoj uštedi, jer je Srbija jedna od retkih država u Evropi u kojoj je cena ovog goriva niža od cene dizela. Litar, kako je to popularno reći, benzina je oko 150 dinara (2,5 KM). Razlika je 0,42 KM, nešto više od 25 dinara. Kada je reč o gasu, on je i u Srbiji najjeftinije gorivo i skuplje je od onog na putu ka Bijeljini, otprilike kao i benzin – više od 20 dinara.

Ušteda je, dakle vidljiva.

Stvar je u tome da su u Srbiji akcize i razni doprinosi čine veći deo cene goriva. Država Srbija uzima nepunih 53 odsto od cene goriva na ime akcize, poreza i raznih naknada, što nije slučaj u BiH. Građani Srbije plaćaju najskuplje gorivo od svih građana bivših jugoslovenskih republika. I ne samo to, nego je gorivo u Srbiji za nijansu jeftinije jedino od goriva u Nemačkoj, Italiji i Grčkoj.

U više navrata je bilo situacija da je cena nafte na svetskim berzama padala, ali je u Srbiji u maloprodaji – rasla. Kada god je to pitanje postavljano nadležnim državnim organima, odgovori koji su dobijani bili su toliko komplikovani da ih niko nije razumeo, upravo zbog načina obračuna tih cena. Vremenom su visoke cene goriva u Srbiji pravdane i izgradnjom novih kilometara auto-puteva, jer se dobar deo od tog “kolača” koristi upravo za ovu delatnost. Razvijene države su, dakle, ranije izgradile svoje puteve, pa nemaju potrebu da sada nameću takve namete.

Jeftinije gorivo plus dobra hrana i šoping

Građani koji kupuju gorivo u BiH kunu se da je gorivo kvalitetnije i da više kilometara pređu sa njim nego sa onim koje kupe u Srbiji. Da je ova konstatacija možda i urbana legenda, ili utisak zbog nešto ušteđenog novca, govori informacija koju smo dobili na pumpama u Bijeljini da se gorivo doprema iz Rafinerije Pančevo odakle se snabdevaju i pumpe u Srbiji. Da li neko nešto radi sa gorivom u Srbiji, to je neka druga priča.

Ušteda o kojoj smo pričali, međutim, uglavnom ne završi kao štednja, već istog dana ode u u potrošnju. Samo oni iskusni sipaju gorivo i krenu nazad. Mnogi građani se okrenu ka trgovinama put Bijeljine gde redovno kupuju prehrambene artikle, garderobu, tehniku, hemiju i kozmetiku na teritoriji Bijeljine. Više puta je dokazano, tvrde domaćice, da su deterdženti koji su kupljeni u Bijeljini vidljivo kvalitetniji od onih koji se kupe u Šapcu ili Bogatiću od istog proizvođača. Da se šoping u Bijeljini isplati govori i činjenica da ukoliko se u jednoj radnji potroši više od 100 KM (50 eura), moguće dobiti povraćaj PDV prilikom narednog ulaska u BiH. Naravno da svaki prelazak granice valja propratiti i dobrom hranom u restoranima u kojima je, gle čuda, ponovo jeftinije nego u Srbiji.

Kada se sve sabere i oduzme, svaki novac se na kraju potroši. U Srbiji gde se i punjenje rezervoara do vrha smatra luksuzom, mogućnost da se gorivo kupi po nižoj ceni je svakako primamljiva. I na kraju, možda je vredno spomenuti i jednu anegdotu. Odgovarajući u anketi za lokalnu televiziju na pitanje kako komentariše stalna poskupljenja cene goriva u Srbiji, jedan Šapčanin je rekao da, što se njega tiče, ona je uvek ista, jer kada god ode na pumpu sipa gorivo za “jednu crvenu” (1.000 dinara). I nije bio daleko od istine, jer i danas mnogi vozači na pumpama u Srbiji sipaju gorivo u vrednosti od 1.000 dinara.

Izvor: Al Jazeera