Ivan Gudelj, igrač koji je zbog žutice završio karijeru

Ivan Gudelj je bio "ljubimac" navijača Hajduka (EPA)

Prošle nedelje imao sam čast i zadovoljstvo da u Splitu prisustvujem premijeri dokumentarnog filma Ivanova igra o dramatičnoj fudbalskoj i životnoj priči Ivana Gudelja. Ivan Gudelj je nekadašnji igrač i kapiten splitskog Hajduka, osamdesetih godina prošlog veka najmlađi kapiten reprezentacije Jugoslavije, najbolji mladi igrač Evrope i član idealne jedanaestorice Svetskog prvenstva u Španiji 1982. godine.

U naponu snage, u jeku igračke i ljudske zrelosti, u 26-oj godini, kada su ga jurili najbolji klubovi Evrope, pre svih najbolji među najboljima Real iz Madrida, Ivan Gudelj je morao da prekine igračku karijeru jer se razboleo od, za sportiste opake bolesti Hepatitisa B, u narodu poznate kao žutica. Tri godine je trajala nada da će se izlečiti i nastaviti igračku karijeru, a onda su mu lekari rekli da su sve nade uzaludne. Nije više mogao juriti za loptom ali je ostao u fudbalu. Postao je najmlađi selektor mladih selekcija Hrvatske. Većina igrača Hrvatske koji su na Svetskom prvenstvu 2018. u Rusiji postali vicešampioni sveta, bili su u mlađim selekcijama njegovi učenici.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović stigla je da prisustvuje i ovoj manifestaciji u Splitu [Ustupljeno Al Jazeeri]

Evropska kuća fudbala prepoznala je u Gudeljevoj igračkoj, trenerskoj i uopšte životnoj priči idealnu priliku za propagandu najpopularnijeg sporta. Evropska fudbalska unija prihvatila je da finansira filmski projekat Ivanova igra producenta i reditelja Tomislava Žaje koji je završio čuvenu filmsku školu u Pragu u kojoj su bili i mnogi srpski reditelji od Gorana Markovića do Emira Kusturice.

Ivana Gudelja poznajem još od pomenutog Svetskog prvenstva u Španiji 1982. pa sam sa zadovoljstvom prihvatio poziv da u filmu iznesem svoje viđenje njegove igračke i životne priče. Zato sam i pozvan da budem gost na premijeri filma Ivanova igra u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu. Izneću dva svoja najupečatljivija utiska. Prvi je da u Hajduku, nekadašnjem članu velike četvorke jugoslovenskog fudbala u sastavu Hajduk, Dinamo, Zvezda i Partizan, nisu prepoznali priliku da današnjim mladim generacijama, prikažu, kako je nastalo čuveno hajdučko srce u čijem stvaranju je Ivan Gudelj dao nemerljiv doprinos. U splitskom pozorišu naime, osim predsednika današnjeg Hajduka Marina Brbića i nekoliko igrača koji su igrali sa Gudeljom, poput Ivana Buljana, Zlatka Vujovića i Vilsona Džonija, nije bilo ni jednog člana Hajdukovih mladih selekcija.

Rijeka bila filijala beogradskih klubova

Drugi utisak je prisustvo predsednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, koja je dan ranije u Vašingtonu, kao bivši stipendista Fulbrajtovog fonda, primila nagradu za životno delo, pa ipak stigla da prisustvuje i ovoj manifestaciji u Splitu. Naravno da je taj napor učinila zato što je shvatila da je jedna ovakva manifestacija idealna za njen politički marketing jer je u Hrvatskoj uveliko u toku predizborna kampanja za predstojeće predsedničke izbore. Svakom sportisti međutim kao i Ivanu Gudelju, bilo bi drago da u njegovoj životnoj priči učestvuje i predsednica njegove države.

Kolinda Grabar Kitarović je međutim kao i prethodnog dana u Vašingtonu, i kao u više prilika do sada nastavila svoju fobičnu priču o Jugoslaviji iza gvozdene zavese o državi koja je bila tamnica naroda, jer navodno nije smela da kaže da je Hrvatica po nacionalnosti. Kao mlada navijala je, kaže, za Dinamo i Hajduk a ne za svoju Rijeku, jer su klubovi iz Splita i Zagreba bili hrvatski nacionalni simboli, a njena Rijeka, kako kaže, filijala beogradskih klubova Zvezde i Partizana. Može naravno hrvatska predsednica sebe predstavljati kao žrtvu jugoslovenskog komunizma, ali ne može izbrisati činjenicu da je Hajduk bio i u Kraljevini i u komunističkoj državi, klub ljubimac čitave Jugoslavije, te da je 1944. na Visu, reprezentovao novu državu uz prvi put izvedenu himnu „Hej Sloveni“.

A što se Rijeke kao filijale beogradskih klubova tiče, pet puta veća filijala Zvezdi bio je Dinamo, jer su njegovi igrači Bračun, Ivković, Boro Cvetković, Rajko Janjanin, Prosinečki i Jurić, nosili i Zvezdin dres. O Partizanu i Dinamu tek ne treba trošiti reči, jer se u šali kaže da su crno-beli treći najveći hrvatski klub.  Sredinom osamdesetih prisustvovao sam utakmici Rijeka – Crvena zvezda, na kojoj je čitava tribina sa navijačima domaćina koji se zovu Armada, skandirala „Mi Hrvati, mi Hrvati…“ na šta su im navijači Zvezde odgovorili: „Što se nama žalite“.

Nije bilo vremena da u kratkom susretu sa predsednicom Hrvatske to i kažem. Sve to međutim ne umanjuje osnovnu impresiju: Premijera filma Ivanova igra bila je događaj za pamčenje jer je verno dočarana dramatična fudbalska i životna priča Ivana Gudelja iz koje je on izašao kao pobednik.

Izvor: Al Jazeera