Hrvatska je diplomu Evropske unije kupila preko veze

Bruna Esih uvjerava građane da će im riješiti sve komunističke probleme koji ih more, samo ako je izaberu za gradonačelnicu, piše autor (Petar Glebov / Pixsell)

Hrvatska je prije par godina, možda je nekome poznato, dobila diplomu da je zrela demokracija: uredno je položila sve predmete iz političke i pravne kulture, prepisala diplomski i dobila visoku stručnu spremu.

Nitko sretniji i ponosniji od nje kad je napokon, iznad onog tabletića što skuplja prašinu na televizoru, objesila uokvirenu diplomu na kojoj piše „Evropska unija“.

Ali znamo mi kako to kod nas često ide na fakultetima: potražiš neku vezu, staviš u kuvertu nešto eura – i eto ti i potpis, i ocjena i diploma.  Sudeći prema pripremama za lokalne izbore u Hrvatskoj, tek objavljenog istraživanja o govoru mržnje i svježeg izvještaja ombdusmanice, ne preostaje nam ništa nego zaključiti da je Hrvatska najmanje pola predmeta položila preko veze. I sve bi to bio samo eksces koji se dogodi i najboljim fakultetima, da je barem jedina.

Juriš na komunizam

Pomiješalo se Hrvatskoj tako sve u glavi, i ono što je negdje pročitala, i ono što nikad nije učila, pa tako jedna kandidatkinja za gradonačelnicu glavnog grada – Bruna Esih joj je ime – na sebe navukla starohrvatski oklop i na ulicama juriša na komunističku neman koju nitko nije vidio gotovo 30 godina.

Ne vidi ona ni rupe na cestama, skupe režije, niti osjeća smrad koji dolazi s odlagališta otpada, nego stala tako povlačiti ljude za rukav, uvjeravati ih da je vidjela čudovište kako tumara zagrebačkim ulicama i da je to jedina opasnost protiv koje se treba boriti, a ona će to rado u ime svih učiniti ako je izaberu za gradonačelnicu.

Pomiješalo se tako Bruni Esih sve u glavi, zamijenila komunizam s komunalnim, ali ne da se ona smesti pa i dalje uvjerava građane da će im riješiti sve komunističke probleme koji ih more, samo ako je izaberu za gradonačelnicu. I svi je pritom uzimaju za ozbiljno, a nije ni čudno kad je posljednje istraživanje otkrilo da zabranu ustaškog pozdrava „Za dom spremni“ podržava svega 45 posto građana, dok bi komunističko znakovlje kažnjavalo njih 70 posto. Ne zaboravimo, zaista postoji osnovana sumnja da je Hrvatska onu diplomu kupila.

Građanin Petrov

Ima tako i jedan predsjednik državnog parlamenta  –  Božo Petrov mu je ime – što je nedavno kazneno prijavio glavnog hrvatskog tajkuna Ivicu Todorića, ali kako reče, kao građanin, a ne predsjednik parlamenta.

Za nesreću, baš je ombdusmanica primijetila, uz stalno kršenje prava manjina, da se građani mnogo nešto žale na pravosudne organe te spore i bezvoljne sudove. Raste tako broj nezadovoljnih radom državnog tužiteljstva, a zna to i Božo Petrov pa pomislio da nitko neće ni primijetiti da je on predsjednik parlamenta koji prijavljuje tajkuna, jer bi u suprotnom netko mogao pomisliti da kao visoki funkcioner  traži da mu predmet riješe preko veze.  I svi ga uzeli za ozbiljno jer, ne zaboravimo, zaista postoji osnovana sumnja da je Hrvatska onu diplomu kupila.

Pomiješalo se tako Boži Petrovu sve u glavi, zamijenio funkciju s dnevnim boravkom, ali ne da se on smesti pa i dalje uvjerava građane kako je on samo ponekad predsjednik parlamenta.

Profesor Višeslav Raos se nedavno upitao: „Što se događa s državom koja je načelno liberalno-demokratska, ali u kojoj ljudi koji bi je trebali izgrađivati ni sami ne znaju u kakvom točno sistemu žive? Kako od političke elite očekivati da bude suglasna u sankcioniranju govora mržnje kada ni sami među sobom različito interpretiraju ustavne odredbe?”

Mi znamo odgovor: Hrvatska je, naime, onu svoju diplomu koju je ponosno objesila na zid iznad tabletića – kupila.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera