Hoće li ‘socijalno ugroženi’ ministar podnijeti ostavku?

Mihaljević (HDZ) kao kantonalni ministar prima plaću od 1.500 eura (Al Jazeera)

Je li u pitanju navika, pohlepa ili nešto treće, tko će ga znati? Uglavnom, priča kaže ovako: djeca ministra unutarnjih poslova Herceg-bosanske županije Darinka Mihaljevića, njih troje, prijavila su se i dobila stipendiju za socijalno ugrožene studente u Hrvatskoj.

Skandal je otkrio Žurnal.info, pa je ministar najavio da će vratiti novac, a ministrica obrazovanja Blaženka Divjak kazala je da će pare biti uplaćene u državni proračun.

Mihaljević, ako to uopće treba napominjati, dolazi iz stranke HDZBiH. Kao kantonalni ministar prima plaću od 2.950 maraka (blizu 1.500 eura), a dobiva i različite naknade za rad u povjerenstvima. Supruga mu, pak, kao zaposlenica Uprave za neizravno oporezivanje u kućni budžet doda još 1.500 maraka (750 eura). Jednostavnom matematičkom operacijom zbrajanja lako je doći do podatka da je zbrinuta obitelj Mihaljevića s najmanje 4.500 maraka (blizu 2.250 eura) redovitih mjesečnih primanja jako daleko od socijalno ugrožene. Štoviše.

Međutim, vrag će ga znati zašto, to im nije bilo dovoljno, pa su se Mihaljevići juniori prošle godine u ova doba javili na natječaj hrvatskog Ministarstva znanosti i obrazovanja za studentske stipendije i kao socijalni slučajevi dobili po 1.200 kuna mjesečno, što je nešto manje od 150 eura.

Iz papira koje su uredno prikupili oni zaista izgledaju kao socijalni slučajevi. Prijavili su, naime, prebivalište u Hrvatskoj, gdje Mihaljevići stariji nemaju visoka ili nikakva primanja. Po podacima Porezne uprave, svakako ne iznad 2161,90 kuna (270 eura) mjesečno, što je ključna stavka ovog dijela natječaja. Dakle, bez većih problema upali su među “redovite studente sveučilišnih i stručnih studija prve i druge razine slabijeg socioekonomskog statusa”.

Kad su kantonalnog ministra novinari nazvali da ga pitaju o čemu je riječ i zna li da su mu djeca dobila stipendije, oduševljen njihovom snalažljivošću, toliko svojstvenom našim krajevima, kazao je: “Hvala Bogu da jesu na listi.” Ali, oduševljenje mu je splasnulo kad je shvatio da žurnalisti znaju malo više nego što je očekivao, pa ih je onako kako političari već rade kad im stanete na rep otpilio riječima: “Ostavite mene i moju obitelj na miru!” i prekinuo razgovor.

Priča o žabi i škorpionu

Priča, koliko god bila tipična, jasno ilustrira kako funkcioniraju političke elite. Njemu, dakle, kantonalnom ministru i njegovoj supruzi iz Uprave za neizravno oporezivanje, kao i njihovim troje redovnih studenata u Hrvatskoj, nije dovoljno 4.500 maraka (2.250 eura), pa su krenuli izvrdati sistem i pronaći rupe kako bi izvukli još 900 maraka (450 eura). Pohlepa, navika ili nešto treće. Ili su to naprosto napravili jer im se može, jer su navikli sisati proračune ma kojih država oni bili. Nešto poput one priče o žabi i škorpionu. On će je ubosti jer mu je to naprosto dio prirode i ne može protiv sebe.

Nije teško zamisliti oduševljenje i međusobno nazdravljanje Ivice, Nikoline i Zvonimira Mihaljevića kad je objavljena rang-lista s njihovim imenima. Sreća je valjda bila tolika da su odmah odlučili prijaviti se i iduće akademske 2017./18. godine, što su iz Ministarstva potvrdili, kazavši da je na natječaj koji je otvoren do 6. studenog zaprimljena jedna prijava od troje Mihaljevićevih studenata.

Prevara je zapravo uvredljiva za mozak i dovoljno govori o hrvatskom sustavu. Mihaljevići su jednostavno zatajili činjenicu da njihovi roditelji imaju prebivalište i u Bosni i Hercegovini. Na natječaj su poslali samo ono iz Republike Hrvatske, a sustav takve ne prepoznaje kao moguće lažnjake. “Prebivalište u Republici Hrvatskoj, sukladno Zakonu o prebivalištu, prijavljuje se u Ministarstvu unutarnjih poslova te ovo Ministarstvo, u svrhu dodjele državnih stipendija, podatke o prebivalištu i boravištu preuzima isključivo od Ministarstva unutarnjih poslova, a, sukladno tome, podatke o prihodima preuzima iz nadležne Porezne uprave”, poručili su iz Ministarstva obrazovanja.

Ipak, kao i mnogo puta dosad, rupu su prepoznali novinari, koji su svojim pisanjem primorali “socijalno ugroženu” obitelj da vrati nečasno dobiveni novac. Oporba je zatražila da Mihaljević dadne ostavku, ovaj se sakrio u mišju rupu i nada se da će politički preživjeti skandal kako mu se ne bi dogodilo, ako je to uopće moguće, da mu djeca zaista upadnu u skupinu “slabijeg imovnog stanja”. Zasad su u onoj “slabijeg moralnog stanja”.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera