Guverner kakvog svijet neće vidjeti

Ferguson je za 26 godina provedenih u klubu osvojio 38 naslova (EPA)

Piše: Vedat Spahović

Zemlja Škotska nije nikad oskudijevala legendama, ni pisanim ni govornim. Kad legenda progovori, zamuknu špekulacije. Kažu da je najveći škotski mit takozvani Loch Ness Monster, čija iznenadna jezerska izronavanja niko nije formalno dokazao.

Alex Ferguson ili popularni Fergie, odnosno Gaffa, najveća je ovovremena škotska legenda sa radnim mjestom na dijelu britanskog otoka što se zove – Engleska.

Za razliku od Loch Ness Monstera, čija je privlačna monstruoznost bajkovita, Fergie je stvaran, dodirljiv i nije bezvječan. Od njega je stvarniji i dugovječniji samo njegov Manchester United.

Kad on progovori to je tako i tu nema nazad. A da je legendaran, a ne spekulantan, otkriva nam i čin silaska iz fotelje menadžera Manchester Uniteda, svojim izborom, svojim teškim srcem, svojom bistrom i ponekad vrlo tvrdoglavom glavom.

Nema više Sir Alexa na toj klupi sa koje je skakao u teren gotovo 27 godina, osvojivši 38 trofeja za ovaj klub.

Oni koji ga nisu voljeli pozivaju na to da na dva posljednja kola Premiershipa igraju sa pet minuta produžetka na svim terenima, aludirajući na pritiske koje je on vršio na sudije dok je Manchester United gubio od ljutih rivala, poput gradskog Machester Cityja.

Rušenje Liverpoola

Fergie će u svojoj biografiji radije reći da njegova pobjednička opsesija nikad nisu bili građani, nego Liverpool.

On se sam bavio tom legendom rušenja primata Liverpoola u najatraktivnijoj Ligi svijeta, dok bolji poznavaoci engleskog nogometa tvrde da je taj pad Liverpoola počeo prije prve Fergusonove titule sa Manchester Unitedom. Bilo kako bilo, Sir Alex nije otišao dok nije preskočio Liverpool.

Tajna njegovog zbogom sakrivala se kao da su je zajednički režirali MI5, MI6 i CIA. Da sam prekjučer pitao najpozvanijeg sportskog novinara u Britaniji, sa samo jednim redakcijskim zaduženjem, a zove se Manchester United, odlazi li Fergie, odgovor bi glasio: Nikad.

Jedno je opravdanje za ovo javno neznanje: vrijednost akcija Uniteda na berznom tržištu, usljed pomicanja najpopularnijeg fudbalskog guvernera, nije se smjela “ljuljati”, kao ni kladionički biznis.

Takav kakav je, Sir Fergie je institucija za sebe. Sedam godina za BBC nije htio progovoriti ni riječi zbog uplitanja njegovog sina u aferu uzimanja novca od nogometaša i menadžera u jednom niskobudžetnom programu.

Progovorio je nedavno za programe koji su ovdje markantni: The Match of the Day sa Linekerom i meni fenomenalni BBC Radio 5, Sport Uživo.

Fergie nije bio igrač – institucija. Naprotiv.

Sukob sa Beckhamom

To samo potvrđuje pravilo, koje sam davno naučio baveći se zanatom sportskog izvještača, da veliki igrači ne moraju nužno biti dobri treneri i obratno.

Sir Alex je u Škotskoj kao igrač postigao 66 seniorskih golova Dunfermline, 37 za Falkirk, 25 za Rangers, 19 za St. Johnstone, 11 za Queens Park, a 9 za Ayr United. Njegova igračka karijera trajala je od 1957. do 1974. godine.

I pored šuterske, škotske raznovrsnosti, tek ga je menadžerstvo proslavilo.

Jedan od njegovih najlegendarnijih šuteva bio je kad je opalio po kopački (nisam uspio izgooglati koje je marke bila kopačka) koja je odletjela u glavu Davida Beckhama.

Izjavio je nakon tog incidenta da tako precizno – razbojnički – ne bi pogodio da je hiljadu puta gađao glavu Beckhama, okrivljenog za poraz od Arsenala, mada je godinama vježbao šutirajući šolje od čaja u svlačionici.

Beckhamova Victoria, kojoj je Gaffa, Guverner, takozvani Beckhamov drugi otac, Sir Alex, jedva upućivao i “zdravo” kad bih se sreli, bila je ljuta. 

Najavljivale su se sudske tužbe i javna izvinjenja, ali sve je ostalo na par kopči iznad Beckhamovog oka i ubrzanog razmišljanja o odlasku iz Manchestera u Real Madrid.

Guverner je uvijek udarao, daleko od toga da mu je ikada u engleskim medijima iko oprostio taj gaf nad Beckhamom.

Jednom je izjavio da je počinio najveću nepravdu što je rano pustio odbrambenog igrača Jaapa Stama iz Uniteda.

Jedna dnevna novina danas donosi informaciju da će za Fergusonom u ovom momentu najmanje plakati Rooney.

Neponovljivi Ferguson

To čak i blogovski izgleda nebitno, jer BBC 1 je sinoć u udarnom terminu imao jednosatni program o neponovljivosti Sir Alexa.

To je jednostavno bio menadžer koji je Mourinhu znao reći da ga ne impresionira to što on misli da je veliki trener, nego da ga impresionira kvalitetna flaša crnog vina, ako ju je u stanju naći.

Bio je trener koji se godinama umio znalački mentalno igrati sa Liverpoolovim Benitezom, a kad su mu rekli da Wenger tečno govori pet svjetskih jezika i da je vrlo inteligentan, poručio je: “Imam igrača, iz Obale Slonovače, petnaestogodišnjak, govori, također, pet jezika.”

Italijanskim nogometnim marifetlucima nije vjerovao: “Kad mi Italijan kaže da mi je donio pastu na tanjiru, ja provjerim. Oni su izmislili maglu, a nama u Engleskoj pripisuju da smo magloviti.”

Jedini otkaz kao menadžer je imao od St. Mirren godine 1978, nakon četiri sezone sa njima, a odveo ih je iz druge divizije u prvu 1977. godine.

Umjesto najave novog menadžera Uniteda, jer svi u Manchesteru traže da se slave dani aktuelnog šefa, zabilježio sam riječi jednog od njegovih markantnih majstora, koje je Sir Alex neponovljivo afirmisao.

Dovoljno je reći Cantona: “Pojavit će se nekad, negdje, novi Cantona, Ronaldo, Beckham ili Giggs. Ali neće nikad više biti novog Fergusona.”

Izvor: Al Jazeera