Golf ‘dvojka’: TAS-ov automobil s dušom

TAS je 1989. godine postavio rekord od 37.411 proizvedenih automobila (Arhiva)

Godina 1989. ostat će upamćena kao zlatna za automobilsku industriju Bosne i Hercegovine. Te godine Tvornica automobila Sarajevo, popularni TAS iz Vogošće, postavio je historijski rekord od 37.411 proizvedenih automobila.

Najveći broj njih bili su Golfovi “dvojke”, u to doba najbolji automobil koji se u Jugoslaviji proizvodio. Legendarni Volkswagenov model, čiji mnogobrojni primjerci, kao ni njegov prethodnik, nisu prestali voziti bosanskohercegovačkim drumovima sve do danas, u 15 godina domaće proizvodnje dostigao je brojku od oko 200.000 primjeraka, postavši tako dio bosanskohercegovačke kulture, neka vrsta simbola savršenog blagostanja među “običnim” ljudima.

Historijat sarajevskog Golfa vraća nas u sredinu sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Nakon uspješne proizvodnje “Bube”, još jedne Volkswagenove legende, gigant iz Wolfsburga odlučuje se na dodatna ulaganja u Vogošću i pokretanje proizvodnje “Bubinog” nasljednika, koji će u narednim desetljećima postati jedan od najpoznatijih i najprodavanijih automobila na svijetu. Prvi Golfovi silaze sa proizvodne trake 1976. godine, a već iduće godine proizvodnja dostiže broj od 5.000 automobila, poslije čega je nastavila rasti iz godine u godinu. Od 1982. godine u TAS-u se pravi i teretna izvedba Golfa, popularni “Caddy”, koji se pravio za tržište cijele Evrope sve do 1992. godine, a uz to je pravljena i “Jetta”, još jedna varijacija na temu Golfa.

Radovali su se i mesari iz Visokog

Putnički Golf “jedinica” proizvodio se u Sarajevu dvije godine duže nego u Njemačkoj, do 1985. godine, kada je zamijenjen savremenijim modelom druge generacije, vjerovatno najpoznatijim automobilom u Bosni i Hercegovini ikad, koji je obim TAS-ovog poslovanja povećao skoro četiri puta.

Uz oko 3.500 zaposlenih radnika, proizodnja Golfa “dvojke” kretala se oko 30.000 vozila godišnje, s planom da se poveća na 40.000 i tako dostigne vrijednost izvoza od pola milijarde tadašnjih njemačkih maraka. Koliki je bio rast TAS-a svjedoči i podatak da se početkom osamdesetih u njemu proizvodilo 32 automobila dnevno, a početkom devedesetih čak 129 u jednoj smjeni. Automobili su se proizvodili u dvije smjene, dok je treća bila rezervirana za proizvodnju dijelova. Cijena novog Golfa “dvojke” kretala se između 28.000 i 32.000 maraka, a u vrijeme velikih inflacija koje su pogađale zemlju znao je spasti i na 10.000 maraka. Polovina ukupne proizvodnje odlazila je na slovensko tržište, po 20 posto u Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, a 10 posto po ostalim republikama bivše države.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ti zlatni dani TAS-a ostat će posebno upamćeni među proizvođačima suhomesnatih proizvoda iz Visokog, koji su početkom mjeseca, kad bude plata, na ulazu u kompleks pravili pijacu, sa koje su se vraćali kućama s velikim zadovoljstvom, praznih torbi i punih džepova.

Jugoslovenski ili TAS-ov Golf imao je svoje posebne oznake – logo TAS na prednjoj rešetki, grb Sarajeva sa strane i dodatak J u imenu modela, koji je ukinut početkom devedesetih, kad se Jugoslavija počela raspadati. Osim po tim oznakama, kažu da se ni po čemu drugom nije razlikovao od njemačkog, a neki čak govore i da je bio malo bolji. Kao razlog tome navodi se činjenica da je u sarajevskom Golfu bilo više ručnog rada – ono što su u Njemačkoj radili bezdušni roboti, u Vogošći su pravili raspjevani majstori, tako da je svaki sarajevski Golf bio automobil s dušom. Njegov glavni adut bila je pouzdanost, a sposobnost za rad u teškim uslovima, koju je posebno pokazao za vrijeme ratne opsade Sarajeva, zalazi u predjele čudesnog – postoje svjedočanstva da je, u nedostatku boljeg goriva, Golf “dvojka” išao i na jestivo ulje.

Umjesto ‘trojke’, počeo je rat u BiH

Da je povjerenje Volkswagena u TAS bilo ogromno vidi se i po tome što su Nijemci nastavili s ulaganjima u tvornicu čak i kada se situacija u Jugoslaviji krenula zaoštravati prema svom jadnom i bijednom kraju, čije posljedice još uvijek traju. Nepunu godinu poslije svjetske premijere Golfa “trojke”, u Sarajevu su krenule pripreme za njegovu serijsku proizvodnju. Početkom 1992. godine, koja ujedno bilježi i najveći broj zaposlenih u TAS-u – 3.860, u glavnom pogonu tvornice napravljeno je devet probnih komada Golfa tri, dok ih je u varionici bilo još 60. Do serijske proizvodnje nije došlo, jer početak rata u Bosni i Hercegovini bio je ujedno i početak kraja svega naprednog, pa tako i automobilske industrije. Tvornica automobila Sarajevo opljačkana je, a potom i potpuno uništena.

Pokušaj revitalizacije TAS-a uslijedio je 1998. godine, kada je započeta najednostavnije sklapanje vozila, takozvana SKD montaža – to znači da su u Vogošću dolazili gotovo kompletirani automobili iz Njemačke i Češke, kojima su bh. majstori dodavali farove i još ponešto, minimalno koliko treba da bi Volkswageni i Škode ostvarili pravo da ne plaćaju carinu. U tom blijedom izdanju, nekadašnji gigant iz Vogošće radio je idućih desetak godina, sve do potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, koji je ukinuo carinu na uvoz novih automobila i tako obesmislio TAS-ovu montažu, koja će ubrzo poslije toga i prestati.

Današnji TAS, koji se sada zove Volkswagen Sarajevo, ima oko 300 zaposlenih i ograničen je na pravljenje transportnih paleta, komponenti šasije i drugih dijelova. Početkom mjeseca, kad budu plate, na ulaz u pogon dolazi jedan čovjek koji prodaje sezonsko voće i povrće, najpoznatiji po tome što ima prvoklasne jagode.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera