Gdje se kupa sirotinja

Jezera su svojevrsna avantura, gdje je moguće osvježiti se, a i uživati u sunčanom danu i kupanju, piše autor (Arhiva)

Kad ugrije i kad plus upeče toliko da nikakav hlad ne pomaže, oduška se traži u vodi. Kakvoj bilo, samo nek je mokra i neka barem malo pomogne da se izdrži vrelina dana.

Oni koji o Turskoj, Španiji i inim mjestima za odmor mogu samo sanjati, moraju se snaći kako znaju i umiju. Oni koji ne mogu dobaciti ni do plaža u Neumu, Hrvatskoj ili pak Crnoj Gori, traže alternativu, mjesto gdje mogu barem malo da se odmore i okupaju.

Pomažu i rijeke, tamo gdje ih ima i gdje vodotok funkcioniše i za vrelih dana, ali su jezera daleko atraktivnija. O kvalitetu vode, njenoj ispravnosti i zdravlju za kupače niko ne postavlja pitanje, a onaj ko se bavi posljedicama, a takvih nije malo, se ne oglašava.

O kvalitetu vode ovdašnjih jezera, najslikovitije govori simpatična dosjetka koja dolazi iz klupa učenika osnovne škole. Kada je učiteljica pitala koje je najtoplije jezero, dječak je spremno i bez ikakve sumnje u odgovor rekao: “Najtoplije jezero je jezero Modrac, u Lukavcu, jer u njemu ima najviše bačenih peći”.

I da se ne lažemo, taj odgovor nije daleko od istine. No, ko bi o takvim sitnicama razmišljao kada je dan vreo i kada je samo bitno rashladiti se u kakvoj vodi.

Rudnička jezera

Jezera su uglavnom vrlo nesigurna i opasna mjesta za kupanje, ni to vam niko neće reći, ali ne prođe godina, a da se neki neoprezni omladinac koji baš i nije neki naročit plivač, dijete ili odrasli, ne oklizne i ne završi na dnu, čija dubina obično iznenadi.

Riječ je, uglavnom o rudničkim jezerima nastalim nakon eksploatacije uglja, dubokim i nesigurnim.

Neka od njih su nastala potapanjem naseljenih mjesta, tako da je pod vodom ostalo sve, kuće, pomoćni objekti, groblja i bogomolje, a vjerovatno gdjegod i koji bunar. Možete samo pretpostaviti šta se može dogoditi ako, recimo, roneći, plivajući ili šta god, nabasate na takav potopljeni bunar.

Da ne bude zabune, nije ono sve ni tako crno kao što na prvu može izgledati, čak štaviše.

Romantična imena koja je jezerima neko maštovit nadjenuo, ne treba uzimati previše ozbiljno, niti pretjerivati u kritici istih. Recimo: Rajsko jezero, ili pak Ontario, Mali Neum.

Panonska jezera

Legenda spominje i medicinska svojstva vode u Panonskim jezerima u centru grada Tuzla. Ne kažemo da to nije tako kako zvaničnici tvrde, jer je njima cilj reklamirati jezero i uzeti novce od posjetilaca, a nama upozoriti da nije baš sve tako bistro kao što se na prvu čini.

Sam podatak da dnevno jezera posjeti i u njima se okupa po 15 hiljada ljudi govori o njihovoj popularnosti. Jedno do drugog stoje u vodi, jer kupati se ne može niko pored tolikog broja ljudi, ali taman dobro dođe da se čovjek rashladi.

Zvanična informacija vezana za Panoniku, kaže: “Medicinska znanost još nije do kraja ispitala kakava su ljekovita svojstva vode u Panonskim jezerima, ali su brojna svjedočenja građana iz kojih se može zaključiti da se ovdje mogu liječiti reumatske, kožne i druge upalne bolesti”.

Profesor dr. Esref Bećirović, reumatolog i fizijatar o ljekovitim svojstvima Panonskih jezera ističe: “Voda u Panonskim jezerima identična je onoj u lječilištu „Slana banja“ Tuzla. U oba slučaja odnos slane vode, iz solnih bunara i slatke je 30 prema 70, a odranije je poznato da ovakava voda liječi reumatske i respiratorne bolesti, ginekološke smetnje i neurološke poremećaje. Kontraindikacije ove vode odnose se na srčane, bolesti jetre i bubrega, akutne psihoze i febrilna stanja, a to znači da se lica sa ovakvim smetnjama ne bi trebala kupati u slanoj vodi”.

Inače, u Panonskim jezerima voda se u 24 sata dva i po puta promijeni, a stalno se filtrira. U isto vrijeme obavlja se i dezinfekcija plaže.

Tako kaže zvanična informacija, i činjenica je da je to jezero brojnim posjetiteljima dar kakav se samo poželjeti može, naročito za vrijeme ljetnih vrućina.

Sadržaj

Jezera su svojevrsna avantura, gdje je moguće osvježiti se, a i uživati u sunčanom danu i kupanju. Nisu ni bez sadržaja, jer čak i sirotinji koja nije u stanju dokopati se morske obale trebaju neki sadržaji.

Nudi se: kupanje, tuševi, teren za odbojku, mjesta za roštilj, prenoćišta, restoran, auto kamp, ribolov, tereni za igru djece…

Ima tu vrlo interesantnih mjesta koja treba posjetiti i sa njih ponijeti vlastite utiske koji će sigurno biti puno pozitivniji od opreza na koji poziva ovaj tekst, po principu reagovanja prije nego što se nesreća dogodi, jer kada se dogodi, onda pomoći nema.

Ako vam se jezera čine previše rizičnim, a rijeke hladnim i brzim, čitav je niz bazena koji će pouzdano zadovoljiti i najtananije ukuse, bilo da se hladite porodično, individualno ili u nekom drugom aranžmanu.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera