Epidemija morbila: Umjesto predizbornih trebamo zdravstvene kampanje

'Zar već sada nije alarmantno i pogubno za građanstvo saznanje da ova bolest može biti jako pogubna za djecu mlađu od jedne godine?', piše autorica (Al Jazeera)

Vakcinacija… Djelovala je kao nešto potpuno uobičajeno i primjereno današnjici. A onda su se društvenim mrežama počeli širiti priče i primjeri teških posljedica, navodno, zbog vakcina.

A tada protivnici vakcinacije sasvim sigurno dobiju pobornike i nastane haos.

Jedni su za, drugi protiv, recimo, vakcinacije protiv morbila. Upravo je priča o praktično epidemiji u glavnom gradu Bosne i Hercegovine i umrloj bebi došla u žižu pažnje.

Ako je danski ljekar Petar Panum postao svjestan epidemije morbila koja je pogodila Farska ostrva 1864, ne znam zašto bi Saraljlije ili bilo ko drugi bio izuzetak ove 2019.

Upravo je on tada skrenuo pažnju da je bolest teža kod djece do godinu dana i kod starijih od 50 godina.

Upozorenje s razlogom

Opasna je jer u prosjeku od jedne osobe može se zaraziti 12 drugih i u najmanjoj sredini. Može se i naslutiti šta se može desiti mnogoljudnijim sredinama u kratkom razmaku samo u jednom mjesecu.

Nije bez razloga Amela Sofić, ministrica zdravstva Kantona Sarajevo, 15. marta izjavila da je broj oboljelih i porastao. Upozorila je s razlogom da s ovom zarazom budemo na oprezu jer se ona prenosi kapljičnim putem, preko nosa i usta. Zar već sada nije alarmantno i pogubno za građanstvo saznanje da ova bolest može biti jako pogubna za djecu mlađu od jedne godine?

Približno 20% djece te dobi može biti izloženo riziku ako nije na vrijeme vakcinisano. Nije za omalovažavanje to što svakim danom na Pedijatrijskoj klinici KCUS-a ima novih oboljelih pacijenata. Objektivno, ne treba nikoga začuditi ako ih u narednom periodu bude još jer epidemija ne nalikuje na dašak vjetra, ona je veoma ćudljiva i prevrtljiva.

Sa zadovoljstvom, izgleda, napada najprije nespremne i neodgovorne. S njima se rado poigrava. Sreća pa je i ona prolazna. Nesreća je što neodgovorno građanstvo nije naučilo lekcije od ranije. A trebalo je.

Poređenje entiteta

Evo samo poređenja među entitetima jedne države.

Prema izvještaju, Republika Srpska nije zabilježila prijavljene oboljele pacijente u prva dva mjeseca ove godine. Možda je naučila lekciju od godinu ranije, kad je i ona imala problema s morbilima. Uostalom, 2018. RS je preventivno djelovao vakcinacijom. Prvom dozom vakcinacije obuhvaćeno je 83,7% pacijenata, a drugom 86,4%.

U Federaciji BiH stanje je bilo posve drugačije jer je prvom dozom vakcinacije bilo obuhvaćeno samo 65,4% pacijenata, a drugom 66,9%.

Po standardima WHO-a, treba biti približno 95% vakcinisanih. Daleko je još Federacija od tog postotka. Zbog straha ili nemara pojedinih roditelja ispaštaju najmlađi.

Nisu morbile od jučer. Očito je ovaj entitet zaboravio da je epidemijom bio pogođen i 2014. i 2016.

Svugdje u svijetu djeluju edukativno-preventivne zdravstvene kampanje, zbog dobra.

Kod nas su, izgleda, na snazi samo predizborne kampanje. Zbog toga i ispaštamo.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera