A da strpljeni konačno dignu glas za svoj spas

Nastavi da trpiš, ti koji si Bosanac i Hercegovac, i s vremena na vrijeme stavi neku sliku s mora na Facebook, jer to je ostvarenje svih snova (EPA)

Ima jedan vic u kojem pasionirani ljubitelj igara na sreću dolazi kod Boga i kaže mu: “Dobro, Bože, bio sam dobar vjernik, sve radio po propisima, pa zašto i meni ne dade da nekad dobijem neki dobitak na Lotu? A Bog mu odgovori: “A što, jadan ne bio, nikada ne uplati tiket?”

Ko želi da razumije ovaj vic sa tekstom koji slijedi, shvatiće zašto je ovaj početak teksta.

Ove godine će se navršiti 24 godine od potpisivanja Dejtonskog sporazuma i zvaničnog završetka rata u Bosni i Hercegovini. Riječ “agresija” gotovo da više ni ne smiješ spomenuti, jer direktno povređuješ osjećaje onoga koji te je godinama ubijao, bjesomučno gađao, izgladnjivao i mučio… Jer treba trpiti sve, pa i novu historiju koju nam već godinama stvaraju.

Ne značiš ništa, osim pred izbore

Trpi zato, Bošnjače, dok ispraćaš svoje dijete na autobusku stanicu i u neki bolji život. Trpi jer dijete vjerovatno ide na bolje, jer se ti ni sekunde nisi potrudio da mu ovdje bude bolje. Trpi, Bošnjače, to što su sve zasluge što danas živiš u slobodi i demokratiji pripisali sebi. Trpi dok prebrojavaš svoju invalidninu za koju si dao dio svoj tijela. Trpi i to što kao demobilisani borac ne značiš nikome ništa. Osim pred izbore.

Trpi, Bošnjače, dok ti obećavaju bolju budućnost u kojoj ćeš ti i dalje biti prijavljen na minimalac, ali ćeš imati zdravstveno osiguranje kad ti to trpljenje dođe na naplatu, bar nećeš morati plaćati. Trpi, Bošnjače, dok se voziš u trulom tramvaju, trpi dok, i 24 godine nakon rata, još uvijek tražiš kosti svoga djeteta. Trpi jer i dalje misliš da je bolje da te tvoj krade nego neki drugi. Trpi jer i ti odgajaš svoje dijete da “veže konja gdje mu aga kaže” i da “ne ispravlja krivu Drinu”. Trpi, jer si naučen da trpiš.

U Srbiji samo Bosanac, a u Bosni ipak Srbin

Trpi, Srbine, dok se stidiš svojih komšija kojima su “braća” iz tvog naroda pobili djecu i porodice. Trpi, Srbine, dok šutiš gdje su kosti tvojih komšija. Trpi, Srbine, dok ti uskoro blizu kuće ne odlože nuklearni otpad iz druge države. Trpićeš i dok budeš SMS-ovima skupljao pare za bolesno dijete. Trpi jer nije važno što je tebi loše, puno je bitnije da onaj kojem daješ glas živi dobro. Trpi, Srbine, što ti ne daju javno okupljanje u Banjoj Luci da bar pokušaš izraziti svoje nezadovoljstvo.

Trpi, Srbine, jer ti si pripadnik junačkog naroda koji će ako treba i da trpi. Trpi, Srbine, dok u državi u kojoj si se rodio i stvorio porodicu i djecu, ne vidiš svoju domovinu. Trpi, Srbine, što si u Srbiji samo Bosanac, a u Bosni si Srbin. Trpi, Srbine, dok gledaš kako se vožd kupa u bazenu, trpi dok na mikrofon pjeva pjesme na sijelima ispod šatora i dok jede jagnjetinu i prasetinu da bi tebi bilo bolje.

Najmalobrojniji narod, a najviše političara i uhljeba

Trpi, Hrvatu, to što što si pripadnik najmalobrojnijeg naroda u BiH sa najviše političara i uhljeba u državi. Trpi što su svi iz jedne stranke koja je faktički legitimni tvoj predstavnik. Trpi i to što legitimni gazda pomiče rijeku i gradi hacijednu. Trpi dok ti na surovom hercegovačkom kamenu hraniš porodicu. Trpi jer si stalno biraš ljude koji više vole susjednu državu, nego svoju u kojoj debele plate zarađuju. Trpi i Boga moli da ne uvedu porez i zatvore kladionice koje su jedino mjesto za ostvarenje tvojih snova.

Trpi i nadaj se da će ti dijete studirati u Zagrebu i da će jednog dana postati gradonačelnik. Trpi i dok slušaš kako treba da svi Hrvati žive na teritoriji koju je HVO oslobodio. Trpi jer tvoj šef kaže da u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Bihaću i drugdje nema Hrvata. Trpi i to što si protjeran iz Banje Luke, a tvoj šef je najbolji jaran sa gazdom u Banjoj Luci. Trpi jer si navikao da trpiš.

Nada u rođenje novog Tita

Da ne bude zabune, trpi i ti koji se izjašnjavaš kao Ostali. Trpi dok decenijama gledaš rat i borbu za vlast takozvanih ljevičara kojima uporno daješ svoj glas, misleći da su nešto bolji od onih koji vladaju. Trpi dok gledaš kako zbog lične sujete i ega, propadaju stranke za koje si glasao. Trpi dok čekaš da se ponovo ujedine oni koji su do juče pljuvali jedni druge. Trpi dok se nadaš rođenju nekog novog Tita, koji se ovdje više nikada neće roditi.

Trpi dok ne izlaziš na izbore pod izgovorom da nemaš za koga glasati. Trpi jer tek su 24 godine prošle… ima još fore, zar ne? Nema veze što je to trećina prosječnog života u BiH. Trpi jer i dalje živiš u osamdesetim i duboko vjeruješ u bratstvo i jedinstvo. Trpi jer još uvijek vjeruješ da neko od ovih koje gledaš već decenijama, može uraditi nešto i za tvoje dobro. Trpi jer i sam znaš da deklarativno hoće, a praktično rade samo za svoje dobro kao i ona trojica iznad teksta.

Strpljen – spašen

Zato nastavi da trpiš. Ti koji si Bosanac i Hercegovac. I s vremena na vrijeme stavi neku sliku iz Neuma na Facebook, jer to je ostvarenje svih snova. Nema veze što ćeš do sljedećeg jula vraćati kredit. Samo nastavi. Strpljen – spašen.

Trpi jer živiš u državi u kojoj ima više komemoracija nego zabave. Trpi jer i dalje vjeruješ da su samo tvoji bili u pravu. Trpi jer nikada nisi želio čuti i drugu stranu. I onu treću pa i četvrtu. Trpi! Samo trpi!

A šta bi ti falilo da konačno digneš svoj glas? Šta bi ti falilo da konačno i ti kupiš lutriju za nešto bolje?

Ništa osim hrabrosti.

Izvor: Al Jazeera