Da li ćemo biti sretniji u Novoj godini ili ćemo lagati?

Večeras, svakoga zagrlite, pružite ruku i onome koga ne volite u znak opraštanja i pomirenja (Arhiva)

Želje su nam uglavnom slične pred Novu godinu, samo se ponavljaju, u praksi se slabo realizuju.

Uvijek padamo u zamku svojih idealističkih uvjerenja, jer težimo da nam bude bolje od stvarnosti u kojoj živimo. Ali, ima nešto od tih novogodišnjih poruka, jer dobrim mantrama bježimo od zakulisnih događaja.

Moramo, dobrim željama da uteknemo na kratko od zamjeranja, ogovaranja i jadikovanja. Zato i prizivamo u pomoć čaroliju, iz jednog pravog razloga da ojačamo i da se bolje osjećamo u narednoj, koja stoji tu pre našim vratima. Koliko god sami sebe lagali, jedno je sigurno i u 2019. godini, ćemo morati za sve da se i dalje borimo. Ali, dopustite sebi i da se razveselite, uz šampanjac, piće, čisto zbog boljeg osjećanja. U ljudskoj prirodi, je još od davnina, da očekujemo čuda, tako je i danas.

Otkako je svijeta, slave se i Nove godine, tako je i bilo još za vrijeme starih civilizacija. Svaka kultura na svoj način u duhu tradicije, bez obzira na različite datume, obilježavala je na svoj način nove godine. Zapravo, svačiji kalendar određivao je godišnji ritam. A, prvi dan mjeseca januara odabran je kao početak Nove godine, 153. g. p.n.e.

Način da se otjera zloduh

Vjerovatno ni tad odabir tog datuma nije bio slučajan. Naime, postojao je običaj još za vrijeme starog vijeka, da rimski dužnosnici preuzimaju jednogodišnju službu baš 1. januara. A, tada se na službenom latinskom jeziku, taj mjesec i zvao januaris, a bio je posvećen bogu vremena – Janu. Zbog njegove dvolične prirode, to je i mjesec novih početaka, odluka i nadanja. Mjesec u kome je sve moguće, jer je na početku nove godine. Iako, Janus otvara vrata nečemu novome, simbolizuje i budućnost, on nas upozorava da baš i uoči ove 2019. godine, moramo zbog mudrosti, da sagledamo i prošlost, da sumiramo rezultate stare godine, da se od grešaka i gluposti pročistimo.

On nas upozorava da ne budemo nesmotreni, da se pazimo, jer se novim vratima približavamo. I u starom Rimu, je bio običaj, da se upravo uoči iščekivanja prvog januara, pravi što veće buke, to je je način da se otjera zloduh.

Valjda i dalje podsvjesno, tako i uoči 21. stoljeća još tjeramo đavola, petardama i vatrometom, ponajviše zbog sujevjerja, koje tinja u ljudima. Tako je to kod smrtnika, od pamtivijeka, svi se zbog sna, pripremaju za napad. Tako, se jedino osjećamo slobodno, jer se tada punimo energijom, zadovoljavamo svoju potrebu zbog ćeifa, jer i dalje živimo. Zato, večeras i nemojte biti smireni, bacajte, kao Danci tanjire. Jedite, što imate, radujte se zbog simbolike i mitologije. Veselite se, jer tako regenerišete univerzum, obećajite sve najbolje, baš uoči nove godine. Izgubite na tren, osjećaj za stvarnost. Ludujte, dosta nam je svima nevolja i muke.

Opraštanje i pomirenje

Možda, Pinokio nađe rješenje, poslije ludovanja i mamurluka, možda Vas od srca upravo on nasmije, on drveni lutak. Sve je moguće, ne podcjenjujte ni svoju, a ni njegovu inteligenciju. Ni, mala laž nije pogrešna, zbog kratkotrajnog ludila. Dosta nam je svima nepravde, nasilja i terorizma. Večeras, svakoga zagrlite, pružite ruku i onome koga ne volite u znak opraštanja i pomirenja. Bacajte petarde, čuvajte ruke, pijte što više tekućine. Ne sjedajte, pijani u automobile, jer ste onda u rizičnoj situaciji.

Ne skrećite s puta, jer je život vredniji od tvrdoglavosti, obavezno ponesite rezervne gume, nikada se ne zna kada će Vam trebati spas i rezerva. Budite sretni, ne gubite samopouzdanje, ni onda kada ste sami u trenutku kada se kazaljke poklope. Pošaljite poruke svojim prijateljima, pokažite zahvalnost onima koji su Vas bodrili i kad su Vas svi drugi napustili. Budite na tren dio sjaja i glamura, jer dolazi nam Nova godina.

Izvor: Al Jazeera