Cirkus u vašem gradu

Nogometaši Šimić, Bišćan i Marić podnijeli su zahtjeve za učlanjenjem u Dinamo, a Izvršni (Mamić) odbor jednoglasno im je uskratio to legalno pravo (EPA)

Piše: Božo Sušec

Generacije i generacije sjećaju se pompeznih dolazaka vesele cirkuske družine „Moira Orfei“ u naše gradove, gradiće i varoši. Pročelja zgrada, stabla, ograde, bandere bile bi oblijepljene šarenim plakatima s najavama „cirkus u vašem gradu“, a cirkuski auto šarao bi gradom tutnjeći iz jakih zvučnika s pozivom da dođemo vidjeti lavove kako skaču kroz ognjene obruče, ostarjele slonove kako se dižu na stražnje noge i spuštaju na svoje ogromne stražnjice, majstore trapez-letače, čudesne žonglere i otužno vesele klaunove.

Kraj predstave

Zagreb ima tu privilegiju da je cirkus stalno u gradu. Na zidovima zgrada, na stupovima javne rasvjete, na podvožnjacima i nadvožnjacima, u tramvajima i autobusima, od istočne Dubrave, preko centra, do zapadne Malešnice zasipani ste tisućama i tisućama promoporuka. Od onih lirskih punih nade „ …i doći će taj dan kad otići će hašoman…“, preko ozbiljno rasističkih, vrijeđajućih „Mamiću cigane, odlazi iz svetinje…“, do onih zastrašujuće kriminalno terorističkih „ubiti Mamića“. Broj parola protiv Mamića daleko nadmašuje zbroj svih ostalih komercijalnih poruka najrazglašenijih domaćih i svjetskih brendova.

Prije nepuna tri tjedna Zdravko Mamić najavio je kraj predstave i prestanak svog žongliranja i hodanja po žici već ovog ljeta. Niti tri čovjeka nisu povjerovala u to. Nedugo zatim javno se zakleo da nikad neće otići iz Dinama.

Generacije i generacije sjećaju se pompeznih dolazaka vesele cirkuske družine „Moira Orfei“ u naše gradove, gradiće i varoši.

Hodajući incident Z. M. nakon tripartitnog konflikta u Splitu na utakmici Hajduk-Dinamo (fizički obračun što ga je izazavao 77 godišnji bivši igrač Hajduka Ivo Bego, zvan „Cipadur“, gnjusna verbalna razmjena uvreda s članom uprave kontroverznim advokatom Ljubomirom Pavasovićem i nemirno privođenje u policijsku stanicu) na tri je dana otišao u Slavoniju. Prema vlastitoj izjavi u ta je tri dana dobio 2 puta po tri kilograma.

Poslije toga lider lige i prvak Hrvatske Dinamo je u Slavoniji „popio“ tri komada od posljednjeplasiranog Osijeka. U prethodnih 27 kola Osijek nikome nije uspio zabiti tri gola. U prethodnih 27 kola Dinamo ni od koga u Hrvatskoj nogometnoj ligi nije primio tri gola.

Tri sata prije početka utakmice Osijek – Dinamo tri su kladionice skinule taj par iz svoje ponude.

Službeni zahtjevi

U međuvremenu je treći put u Zagrebu aktivirana inicijativa za preoblikovanje GNK Dinama (čitaj: zahtjev za ukidanje svemoći Zdravka Mamića i njegov odlazak iz kluba). Ovog su puta pokretači bili igračke nogometne legende Dario Šimić, Igor Bišćan, Silvio Marić i Tomo Šokota sa nesporno legitimnim zahtjevom da se održe demokratski izbori po načelu „jedan član-jedan glas“. Tri nogometaša – Šimić, Bišćan i Marić – podnijeli su službene zahtjeve za učlanjenjem u Dinamo, a Izvršni (Mamić) odbor im je jednoglasno uskratio to legalno pravo svih građana.

Simboličnog datuma, 1. aprila, tri osobe iz trećeg ešalona mamićevskih funkcionera – Tomislav Marčinko (nekadašnji član Gradskog komiteta Saveza komunista Novog Sada, 90-ih politički urednik u Hrvatskoj radio-televiziji, bivši direktor u firmama Ferimport, Hoteli Haludovo, Glumina banka, Operativna kompanija TV Nova, Orfej i slično), Miroslav Rožić (političar, povremeni član različitih manje-više minornih stranaka) i Ognjen Naglić (savjetnik Uprave i bivši urednik na Hrvatskom radiju) – održali su novinsku konferenciju u povodu odbijenice zaslužnim nogometašima.

Tri citata.

Tomislav Marčinko: „To vam je kao da mladoženja govori o mladoj da je kurva, a onda očekuje da ga obitelj prihvati…“

Igor Bišćan: „Marčinko, ti si uhljeb, ja sam Dinamu dao mladost, a ti si uzeo golemu plaću i besplatna ljetovanja za ženu i sebe.“

(Opaska autora: Bišćan je jedini igrač u povijesti Dinama koji je odbio primati plaću za vrijeme svog bolovanja zbog ozljede dobivene na utakmici.)

Zvonimir Boban: ‘Lopovi mi viču da sam lopov, a hulja govori da sam urotnik.’

Na lokalnoj osiječkoj televiziji u jednosatnom intervjuu pojavio se i Zdravko Mamić osobno i sasuo rafale optužbi protiv svih neistomišljenika, služeći se provjerenim arsenalom municije. Četverica igrača optužena su za mučku zavjeru protiv uspješnosti Dinama. Oni su u urotničkoj sprezi sa Zvonimirom Bobanom, a iza svega stoje ministar Jovanović i njegov pomoćnik Skansi. Marićevom djedu posudio je 10 tisuća maraka, koje mu ovaj nije nikad vratio, a samom Mariću više je puta spašavao karijeru. Šimiću je omogućio da postigne tri puta više nego što njegov talent to zaslužuje, Bišćanu je bio drugi otac i dao mu para i para…

Zagreb ima tu privilegiju da je cirkus stalno u gradu. 

Slijedio je i gnjevni Bobanov odgovor, javili su se i ostali buntovnici, oglasila se i inicijativa „Za naš Dinamo“. Novine i portali prepuni su podržavatelja akcije „Generacije 97“ i u nesrazmjernoj su manjini zagovornici Mamićevog sustava uspješnosti, baziranog na prodaji nogometnih embrija (vidi: Jedvaj, Halilović, možda i Murić). 

I dok traje ta beskonačna nogometna farsa u Zagrebu doista nemaju što tražiti klaunovi Moire Orfei, jer nemaju šanse smisliti tragikomične situacije kakve se u ovom okruženju proizvode na gotovo dnevnoj bazi.

Uz sve to nepobitna je istina koju je Ivica Osim izrekao u intervjuu Al Jazeeri da je Mamić daleko najuspješniji menadžer na ovim prostorima.

Apsolutna dominacija

Samo nije rečeno da je taj put neprihvatljiv onima zbog kojih nogometni klub postoji, pravim navijačima i prijateljima Dinama, da taj nedostatak sportske vizije uništava dušu kluba i vodi potpunom gubitku identiteta, da taj poslovni kompleks ima pune lože vjernih dizača ruku i prazne tribine. Pa čak i apsolutna dominacija u hrvatskom nogometu i pregršt nacionalnih trofeja kojima Mamić puni Dinamovu vitrinu uspjeha ne mogu zaustaviti silinu nezadovoljstva svih protivnika Mamićevog koncepta vladavine.

Teoretski izlaz iz krize prilično je jasan. Privatizacija sa čistim i transparentnim odnosima što se tiče prava i odgovornosti.

Ali tko bi kupio ovakav Dinamo?

Izvor: Al Jazeera