Čiji je Nikola Tesla?

Nikola Tesla, još kao mladi naučnik planetarnog značaja, rekao je: 'Ako želite pronaći tajne svemira, razmišljajte o energiji, frekvenciji i vibracijama' (Arhiva)

Na pravoslavni Božić, 7. januara 1943, u 87. godini umro je jedan od najvećih svjetskih genija. Za mene osobno najveći imajući u vidu korisnost i humanističku vrijednost njegovih izuma, patenata i tehnologija, bez kojih danas ne bismo mogli živjeti. Kao humanista i stvorenje natprirodnih sposobnosti, poboljšao nam je svakodnevni život i prosvijetlio budućnost stoljećima unaprijed.

Na taj dan kada je sklopio oči i otišao u svemir, iz kojeg je, po njegovom osobnom uvjerenju, i došao, koliko znam, podno njegovog spomenika u Zagrebu, gdje su vijence odvojeno položile delegacije predvođene Milanom Bandićem i Miloradom Pupovcem, još je samo u Huguesovom parku u Puli obilježena 76. godišnjica smrti ovog “slavnog hrvatskog znanstvenika”.

Tako su objavili tek rijetki mediji. Koliko vidjeh, drugi su na pravoslavni Božić Teslu zaboravili.

Voz kao zagonetka

Nikola Tesla (10. 7. 1856. – 7. 1. 1943), je li tako, rođen je u selu Smiljan u Lici, u Hrvatskoj, od majke Georgine i oca Milutina, pravoslavnog sveštenika.

Ugledni internacionalni zaljubljenik “teslijanije” Velimir Abramović u izuzetnoj knjizi o teslinskoj “evoluciji svijesti čovječanstva”, opisuje kako je taj cijeli “smiljanski kraj jedna velika zaravan u središtu Like, na kojoj se kuća obitelji Tesla priljubila uz samo podnožje brda Bogdanić, odmah uz parohijalnu crkvu u kojoj je službovao Nikolin otac Milutin”.

Već od 1870. čudesni Nikola nije više živio u (srpskom) selu Smiljanu. Prva životna stanica bio mu je Rakovac, danas dio Karlovca, gdje su se Nikolino tehničko znanje i kosmopolitizam nastavili brusiti u uglednoj Višoj realnoj školi (s hrvatskom pučkom većinom). Bila je to poznata i cijenjena škola u kojoj su se učenici pripremali za studije tehnike, o čemu je Nikola kao dječak najviše maštao.

Na tom putu od gospićke zabiti do Karlovca, prema osobnom kazivanju, Nikola je prvi put u životu vidio željezničku kompoziciju, što ga je kao tehnološka zagonetka “silno i zadugo uzbuđivalo”.

Do odlaska u Karlovac, osim pohađanja osnovne škole, Nikola je bio zvonar i štec u mjesnoj crkvi u kojoj je njegov otac, prota Milutin, službovao. Molio se, učestvovao u liturgijskom životu, postio i pričešćivao se, zabilježio je Abramović.

Kao što je poznato, nije prošlo mnogo godina da bi Nikola postao planetarna figura znanja i naučno-tehničke prospekcije.

Nacionalnost ili djela – šta je važnije?

I sve je ovo poznato vascijelom svijetu, ali niko od nas ni dan-danas ne zna je li Nikola Tesla “hrvatski izumitelj”, “srpski naučnik”, “hrvatsko-američki znanstvenik” ili “američko-srpski genije”.

Ista, identična otimačina kao s (hrvatskim ili srpskim) velikanom pisane riječi i nobelovcem, Ivom Andrićem. Ima još mnogo manje čuvenih primjera.

Ko je zapravo Nikola Tesla? Tko je uistinu Nikola Tesla?

Na slobodnoj internetskoj enciklopediji Wikipediji stoji zapisano da je Nikola Tesla srpsko-američki izumitelj, inženjer elektrotehnike i mašinstva, futurist koji je najpoznatiji po svojim doprinosima u dizajniranju modernog sistema napajanja izmjeničnom strujom.

Na hrvatskom sajtu Croatian History piše da je Nikola Tesla “istaknuti hrvatsko-američki znanstvenik”, koji je temeljna znanja stekao u Hrvatskoj, dok u New World Encyclopedia piše kao i na Wikipediji: “Nikola Tesla je svjetski poznati srpsko-američki izumitelj, fizičar, inženjer mašinstva i elektrotehničar”.

Šta je važnije: mjesto rođenja, nacionalnost ili djela?

Koliko znam za sebe i za Nikolu Teslu, oduvijek su se na ovim balkanskim prostorima koplja više lomila oko toga čiji je. Koje je vjere? Koje nacije? Gdje je rođen? (T)ko mu je bila baba, djed, otac, mati, učitelj…?

Nije zato neobično što sam o pravom Nikoli Tesli, izumitelju vanzemaljskih razmjera, suštinske pojedinosti saznavao tek po tamo nekim drugim zemljama i muzejima ili pasioniranim iščitavanjem obimne literature o ovom geniju.

Saznadoh tako ovim povodom da ni najveći spomenik slavnom naučniku nije podignut u Srbiji ni u Hrvatskoj nego u Češkoj, u praškoj općini u kojoj je Tesla tokom školovanja također tek kratko živio. Bronzana skulptura češkog vajara Stefana Milkova i arhitekte Jirija Trojana teška je 5,4 tone i dosad je najveći spomenik Tesli u svijetu, a simbolizira električno pražnjenje, što je i sam izumitelj smatrao pokretačkom snagom i temeljem svih njegovih kasnijih izuma.

Istina, zajedno s praškim vlastima u finansiranju tog spomenika učestvovalo je hrvatsko-češko udruženje u Zagrebu.

Energija i vibracije

Sjetih se ovim povodom da je nekada davno neko rekao da su najveće bitke one koje vodimo sami u sebi.

A on, Nikola Tesla, još kao mladi naučnik planetarnog značaja, rekao je: “Ako želite pronaći tajne svemira, razmišljajte o energiji, frekvenciji i vibracijama.”

Dakle! Ako vam je konačno, doista, toliko stalo do Nikole Tesle Genija, nemojte se makar odsad fokusirati samo na njegovo pravoslavlje, nacionalnost, porijeklo ili podrijetlo! Promišljajte o energiji, frekvenciji i vibracijama!

Zapitajte se o Teslinoj genijalnosti, koja je za njega samog, zapravo, božansko proviđenje koje se ne udjeljuje pravoslavcima i katolicima. Za to su potrebni drugi, mnogo važniji kvaliteti.

Kao, recimo, ovaj: da se još davne 1909. kaže i naučno dokaže da će “u budućnosti postojati uređaj, ne veći od časovnika, pomoću kojega će ljudi moći da se povezuju sa bilo kojim telefonom na svetu”.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera