Čekajući voz za Skoplje

I Federica Mogherini apelirala je na vlasti BiH da daju saglasnost za pristupanje transportnoj zajednici (EPA)

Piše: Admir Fazlagić

Naizgled,  još jedan sasvim običan radni dan. S obzirom na to da je Veles grad u kojem živim, nekih 55 kilometara udaljen od Skoplja, glavnoga grada Makedonije, trebao sam izabrati hoću li putovati autobusom ili vozom.

Pomislih, udobnije mi je i komotnije vozom.

“Na trećem peronu stiže voz prema Skoplju i polazi u 07: 50”, javiše na megafonu Željezničke stanice.

Putnici se uputiše ka trećem peronu rekavši da je dobra vijest da je voz stigao na vrijeme.

Dodatna nervoza

Dok smo čekali da voz pođe, putnici su međusobno razgovarali i zamjerili upravi Željeznica što su za veliki broj ljudi obezbijedili samo dva vagona, jer nadležni znaju da je puno onih koji već godinama rade u Skoplju. Tu su i studenti, kao i ostali putnici koji se za ovakav tip transporta odlučuju jer je najjeftiniji, a u ovakvom ekonomskom stanju, to je najbolji izbor.

Nismo ni krenuli, a stvorila se nervoza. Gužva je. Mnogo radnika iz Velesa, jednog od najvećih industrijskih gradova za vrijeme bivše SFRJ, putuje svakodnevno prema Skoplju, jer su industrija i uslužni sektor centralizovani.

Dodatnu nervozu stvarala je hladnoća jer parno grijanje nije funkcionisalo.

Nakon pola sata, voz je krenuo, ali je atmosfera bila tenzična. Radnici su se plašili da zbog kašnjenja ne dobiju smanjenje plate, a studente je brinulo da ne propuste nastavu  i mogućnost za polaganje kolokvijuma.

Bilo je i onih koji su imali termine u raznim administrativno-upravnim centrima kao što su ambasade, ministarstva, bolnice…

Upitao sam se kako će se ovim putnicima nadoknaditi pričinjena šteta?

Dali se neko od nadležnih smatra odgovornim što je nečije zdrastveno stanje u pitanju, što su studenti propustili predavanja i testiranja, što radnici mogu dobiti kazne zbog kašnjenja?

Još se nije dogodilo da se nadležni bar izvine putnicima.

Dugotrajni problemi

Ovako stanje u željeznicama traje odavno.

Mašinovođe su pokrenule štrajk glađu. Kako su obavijestili iz nezavisnog sindikata, na ovakav korak odlučili su se nakon naređenja po kojem će biti izbačeni iz prostorija kompanije. Kažu da je njihovo zdravstveno stanje pogoršano zbog ovakvih teških i loših radnih uslova.

Mašinovođe su revoltirane zbog smanjenja beneficiranog staža za četiri mjeseca.

,,Umjesto jedne godine beneficiranog staža na svake tri godine, sada dobijamo jednu godinu na svake četiri godine. Mašinovođe su svakodnevno izložene stresu”, kaže predsjednik Nezavisnog sindikata mašinovođa Makedonije Latko Jovanovski.

Ipak, za direktora “Makedonskih željeznica –Transport” Olivera Derkovskog, optužbe Nezavisnog sindikata mašinovođa “su štetne i paušalne”, a problematizira i zakonitost štrajka.

Izvor: Al Jazeera