Brutalni napad Srbije na ‘majku’ Crnu Goru

Fudbalski huligani su s parolom 'Reagujte' stigli do Ambasade Crne Gore na Trgu Republike u Beogradu, piše autor (Tanjug)

Ne stišavaju se protesti povodom usvajanja novog Zakona o slobodi vjeroispovijesti i položaju vjerskih zajednica u samostalnoj i nezavisnoj državi Crnoj Gori. Zato sam odlučio da u ovom tekstu sa vama podelim jedno možda apokaliptičko razmišljanje o politici i srpskom društvu uopšte, koje ima itekakve veze sa sportom.

Petar Petrović Njegoš, vladar i vladika Crne Gore u vreme kada su crkva i država bile jedno, u svom remek delu Gorski vijenac na jednom mestu kaže: “Crni dane, a crna sudbino. O kukavno srpstvo ugašeno, zla nadživjeh tvoja svakolika, a s najgorim hoću da se borim…”

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Najgore srpsko zlo sa kojim se mi danasj u 21. vekuj borimo jeste nacionalistički duh, koji je devedesetih godina prošlog veka izjednačio srpsku plemensku i mitološku sa nacionalnom istorijom Srba i krenuo baš kao da smo u Srednjem veku, da osvaja i razara sve oko sebe i u sebi.

Kome smeta zelena boja?

Posle neuspeha i tragičnih poraza u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu, na red je došla Crna Gora. Čvrsto sam uveren da je, pod uticajem te nacionalističke svesti, tog duha nacionalizma, koji se, putem razularenih medija, kao kuga širi u narodu, u Srbiji došlo do raspada zdrave pameti kod svakog od nas pojedinačno, i to u svim oblastima života.

Jer, pazite, nacionalistička svest bolesnih, opterećenih i poremećenih umova proglasila je antisrpskom provokacijom čak i igranje rukometaša Crne Gore protiv Srbije u zelenim dresovima. Aludira se, naravno, na “muslimanstvo”, iako, kada je Crna Gora u pitanju, sve normalne ljude zelena boja asocira na divnu knjigu Zelena čoja Montenegra Mome Kapora i Zuke Džumhura.

U stvari, kriminogena vlast lažnih nacionalista i patriota, lažnih branilaca čistote vere i nacije, krenula je da posvađa i “dva oka u glavi”, kako je odnose Srbije i Crne Gore nazivao najveći politički zločinac na ovim prostorima Slobodan Milošević. A Crna Gora je, zapravo, “majka” Srbije, jer je prva srpska država nastala na tom prostoru. Srpski političari nacionalisti i Srpska pravoslavna crkva su povod za napad na “majku”, danas nezavisnu i samostalnu Crnu Goru, našli u usvajanju Zakona o slobodi vjeroispovijesti i položaju vjerskih zajednica u toj državi. Patrijarh srpski Irinej je čak za Božić pozvao Srbe da pravoslavlje, pravoslavne hramove i manastire u Crnoj Gori brane po svaku cenu, dakle i ratom.

To je izazvalo buru protesta, koji danima traju i u Crnoj Gori, i u Srbiji. Baš pred slanje ovog teksta policija je blokirala centar Beograda i omogućila fudbalskim huliganima, “Delijama” i “Grobarima”, da parolom “Reagujte” dođu do Ambasade Crne Gore na Trgu Republike. Skandirali su: “Milo, lopove, ne damo ti svetinje…” Poruka je to predsedniku svih huligana i vladaru Srbije da valjda objavi rat Crnoj Gori. Na stranu to što je, po uzusima izvornog hrišćanstva, Hram Svetog Duha u svakom čoveku verniku, a ne u crkvenim objektima, ma koliko stari bili.

Popovi, topovi, pa lopovi

Postavlja se, međutim, pitanje zašto se u Srbiji prećutkuje činjenica da do 1918. godine u Crnoj Gori nije bila Srpska pravoslavna crkva, već autokefalna crkva Crnogorsko-primorska, koja se, kako piše u Službenim novinama Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca iz 1922. godine, prisajedinjuje sa Srpskom pravoslavnom crkvom? Interesantno je da baš taj 121. broj od 3. juna 1922. nedostaje u arhivi Službenih novina.

Lažni ratni branitelji srpstva i pravoslavlja su ponovo na sceni i zato se stalno ističe laž da su crkvene svetinje u Crnoj Gori vekovima bile srpske i da su ugrožene. Potpuno isti scenario primenjivan je i prilikom “odbrane” srpstva i pravoslavlja u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu. Prvo nastupaju popovi, pa topovi i, na kraju, oni, ratni profiteri, ili bolje reći – lopovi. Isti scenario u Crnoj Gori realizuju isti ljudi: Aleksandar Vučić, koji koji javno izjavljuje da nije “neki veliki vernik”, i njegov učitelj, ratni zločinac i četnički vojvoda Vojislav Šešelj, koji je više puta izjavio da nije pravoslavac.

Sve ovo govorim u nadi da je u Srbiji ipak ostalo dovoljno razumnih ljudi da spreče ratne zločince i profitere u zločinačkim namerama da krenu u rat, čak i sa Crnom Gorom, samo radi opstanka na vlasti.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera