Oglasi

Božić i David

Neka iskrena suza potekne zbog jednog rođenog Banjalučanina, neka ona bude kaplja beskrajnog vremena, kao podsjećanje na rođenje jednog djeteta.
'Sistem je zaboravio jedno: da Biblija i uči da mrtvi u Kristu žive', piše autoricaAP - Ilustracija

Znam da je Božić i da simbolizuje rođenje, ali baš danas, 7. januara, trebamo dati građansku podršku porodici koja u borbi za istinu treba ustrajati. Niko od nas ne zna kakav će u budućnosti biti ishod, ali protiv laži se valja boriti, to treba biti smisao nama sretno živima.

Ružno je kad sistem vrijeđa osjećaje roditelja koji više nemaju svog djeteta. David Dragičević, da je živ, baš krajem januara proslavio bi novi rođendan, bio bi na Božić sa svojim bližnjima.

Nažalost, nije. Duhom jest, on živi, baš na Trgu Krajine. Može policija s tog trga ukloniti fotografije jednog ubijenog mladića, cvijeće, drvenu pesnicu koja simboliše otpor, ali time se neće riješiti problem. Može progoniti roditelje, udruženje što se bori za pravdu... Sistem ipak jedno ne može: ne može biti sretan na praznik koji simboliše rađanje novog života. Ne može ni kad glumi, jer baš januar podsjeća na rađanje jednog djeteta, na bol roditelja, koji i simbolišu pravo očinstvo i majčinstvo.

Sistem je zaboravio jedno: da Biblija i uči da mrtvi u Kristu žive. Zato moralno i podržite Dragičeviće ako hoćete da se oslobodite duševnog nemira.

Pružiti ruku

Božić simboliše rađanje, pa i onog čiji je život ugašen. Da je živ, možda bi s ocem Davorom prije izlaska Sunca išao u šumu da usiječe badnjak. Možda bi on, po običaju i narodnom vjerovanju, badnjak posijekao s tri snažna udarca. I možda bi baš on vodio računa da drvo prilikom pada padne direktno na zemlju.

Vjerovatno bi badnjak i uspravio uz kuću, pored ulaznih vrata svog doma, gdje bi taj badnjak stajao do uvečer. Vjerovatno bi se izljubio sa svojim bližnjima. Možda bi nekome bio položajnik i donio sreću u kuću. Možda...

No, čudni su refleksi sudbine, pa i mladićeve odluke da, kad ne treba, ide od kuće. Znamo svi da usamljeno Davidovo srce neće ustati iz groba, neće više ni repovati, ali zbog njega, ali i smrti svih nečijih nevinih sinova treba imati stav prema onima koji siju strah. To je znak otpora, jer to je klica življenja i znak buđenja. To je jedina samoodbrana, stav okupljenih živih zaštitnika u borbi protiv nepravde jednog ubijenog mladića. Mirno, dostojanstveno širom čitavog Balkana. To je vrijedno življenja jer tako se odsrca praznuje Božić – pružanjem ruku spasa svakome kome je potrebno. 

Izađite, udahnite svježeg zraka, ne budite skamenjeni, pokažite da ste sretni što ste živi, osmjehnite se svima onima koji vas čekaju u zasjedi jer samo tako otvoreno pokazujete da niste preplašeni. To je ljubav prema svakome mrtvom sinu, podrška istomišljenika i pratilaca bolu istrajnih roditelja, koji možda jesu izmoreni, ali još nisu klonuli niti pali.

Pobjednici možda jesu usamljeni, ali su istrajni

Teška je tragedija onih koji se za pravdu, ali i slobodu bore. No, budite prema njima časni i za Božić. Neka iskrena suza potekne zbog jednog rođenog Banjalučanina, neka ona bude kaplja beskrajnog vremena, kao podsjećanje na rođenje jednog djeteta.

Budite topli i u radosti, molite se tiho i usamljeno, zbog ljudskosti i čežnje, zbog Davida. Samo Bog dragi zna kad će vjetar istine ubiti neistinu, raskrinkati nečije predviđene i dosadne trikove, osmišljene izgovore. Zato u borbi za pravdu ustrajte jer i duša djeteta bit će mirna i spokojna kad tajanstveni počinioci zla budu kažnjeni. 

David Dragičević treba postati simbol društvene promjene protiv nepravde i svakog učinjenog nasilja.

Njegovo lice s fotografija treba svakoga držati budnim. Slutim da će baš ono nadživjeti laži, sjaj i glamur, jer isijava svjetlošću i ovog sedmog, pa i svakog sljedećeg dana januara.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.